Κορμοί δέντρων θα εκτεθούν όπως βρέθηκαν στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου
Εσκαβαν για δρόμο και έπεσαν πάνω σε… απολιθωμένο δάσος. Ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρέθηκαν κορμοί, τμήματα απολιθωμένων κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων (δαφνίδες, βαλανιδιές, φοίνικες, κυπαρισσίδες και πευκίδες) και ηφαιστειακοί ορίζοντες «πλούσιοι» σε απολιθωμένα φύλλα και με μεγάλη ποικιλία ειδών (φύλλα δάφνης, κανέλας, καρυδιάς, φοινικόδεντρων).
Τα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα για πρώτη φορά στο Σίγρι της Λέσβου, στη νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενώ σύντομα θα γίνουν επισκέψιμες και οι θέσεις των υπαίθριων απολιθωμάτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Η νέα έκθεση αποτελεί μάλιστα και ένα μικρό προείκασμα όσων πρόκειται σύντομα να αποκαλυφθούν κατά την πρόοδο των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.
Στόχος των υπευθύνων του Μουσείου είναι να δημιουργηθεί, στα πλαϊνά του νέου αυτοκινητόδρομου, ένα υπαίθριο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τους απολιθωμένους κορμούς στη φυσική τους θέση. Η έκθεση «μεταφέρει» τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα του εργοταξίου, δίνοντάς του πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς. Η δημιουργία του, πριν από 20.000.000 χρόνια, συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Αιγαίο, την περίοδο του Μειόκαινου.