Λύση για 60.000 εφάπαξ αναζητεί το υπουργείο!

Ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο για να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές. Σενάριο για ήπιες (;) περικοπές 3%-5%

Λύση για τα περίπου 60.000 λιμνάζοντα εφάπαξ, που έχουν μείνει στην αναμονή για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη, επιδιώκει να βρει το υπουργείο Εργασίας και επεξεργάζεται σειρά προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν σενάρια για περικοπές 3%-5% που θα προκύψουν εάν αφαιρεθούν από τα προς απόδοση ποσά τυχόν κόστη των Ταμείων από τα οποία προέρχονται. Ωστόσο, για να μην προκύψουν μεγαλύτερες μειώσεις, θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση μέσω του Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ο μαθηματικός τύπος που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταργηθεί, παρά τις επανειλημμένες σχετικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Σύσκεψη

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, ενώ αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρόκειται να καταθέσουν σειρά στοιχείων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να διαπιστωθεί ποια θα είναι τα έσοδα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που χορηγεί τη συντριπτική πλειονότητα των εφάπαξ, το διάστημα 2015-2020, όπως επίσης και πόσες θα είναι οι συνταξιοδοτήσεις την ίδια περίοδο για να προσδιοριστεί η δαπάνη. Η ιδιότυπη «στάση πληρωμών» που έχει πραγματοποιηθεί οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η διατήρηση του ίδιου μαθηματικού τύπου μπερδεύει και δεν διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και σημαντική έλλειψη ρευστότητας. Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο η καταβολή των εφάπαξ φτάνει στα 28.500 ευρώ ανά δικαιούχο, είναι σαφές ότι για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απαιτείται ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, που δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ψάχνει τρόπο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, αφού υπάρχουν περιπτώσεις Ταμείων, όπως είναι των κληρικών ή των νομικών, όπου εδώ και έξι μήνες έχει παγώσει η καταβολή των εφάπαξ. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα εν λόγω Ταμεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, απλώς δεν γνωρίζουν με ποιον μαθηματικό τύπο θα γίνει η καταβολή των εφάπαξ, δηλαδή με τον παλιό ή με κάποιον καινούργιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα