Αισιόδοξος εμφανίσθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε πάλι στους θεσμούς
Σε αντίθεση με τις «λευκές νύχτες» του Βορρά, το φόντο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ τη νύχτα της Πέμπτης στη Ρίγα ήταν σκούρο γκρι. Ο πρωθυπουργός δεν πήρε το «σήμα» που ήθελε και για τον λόγο αυτό το επόμενο πρωί, δηλαδή, χθες, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος ότι «θα φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση», αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος». Δηλαδή, χωρίς διασφάλιση της σταθερής ρευστότητας, αντί του «μαρτυρίου της σταγόνας» – πέραν των αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Αλλα περίμεναν
Παρότι η κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι μια άτυπη συζήτηση κορυφής δεν υποκαθιστά τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός προσδοκούσε σε μια διαβεβαίωση για «μια, ενιαία και κοινά αποδεκτή» συμφωνία άμεσα. Οι δύο ηγέτες «έδωσαν» μεν τη διαπίστωση περί «σημαντικής προόδου», αλλά έριξαν και τη ρουκέτα: για να υπάρξει λήξη, πρέπει να συμφωνήσει το ΔΝΤ. Δηλαδή, να αποχαιρετήσει η κυβέρνηση και… τις τελευταίες κόκκινες που απέμειναν σε εργασιακό – Ασφαλιστικό.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο ανέδειξαν (αρνητικά) τα κυβερνητικά στελέχη που συνόδεψαν τον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής: «Είναι αγκάθι η επιμονή τους στην ανάγκη να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για να κλείσει η συμφωνία» ανέφεραν μετά το πέρας της τριμερούς.
Από τη συνάντηση της Ρίγας προκύπτει:
– Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσαν τη «σημαντική πρόοδο» στη διαπραγμάτευση και αποδέχτηκαν την ελληνική θέση να έχει η συμφωνία μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
– Διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν προσωπικά για να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Δηλαδή, «στο επόμενο δεκαήμερο», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα δημοσίως και ο κ. Ολάντ.
– Συζήτησαν «πάνω στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα», δείχνοντας ότι… δεν θα κλείσουν, αφού έθεσαν ως προϋπόθεση να συμφωνήσει το ΔΝΤ.
Κατά τους αισιόδοξους του Μαξίμου, υπάρχει και η θετική ανάγνωση που αφορά την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Η κυρία Μέρκελ, πάντως, προσερχόμενη χθες στη Σύνοδο Κορυφής, παρέπεμψε εκ νέου στους «θεσμούς» για τις αποφάσεις.
– Εμφανίστηκαν «θετικοί» σε ένα επενδυτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Καμία πλευρά, πάντως, δεν θέλησε να πει («σε αυτή τη φάση»), εάν υπήρξε σύγκλιση στο θέμα του χρέους, το οποίο θα κατέχει τον κεντρικό ρόλο στη «μία και ενιαία» συμφωνία. Αν υπάρξει.
Μαρίνα Μάνη
Τομά Πικετί: Κάντε «κούρεμα» όπως με τη Γερμανία το 1953
Ο Τομά Πικετί (φωτό) ήθελε να το πει ενώπιον γερμανικού κοινού, ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως το γερμανικό του 1945. Ομως, τον Νοέμβριο, σε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Οικονομίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον εμπόδισε να επιχειρηματολογήσει. Ετσι, εκμεταλλεύτηκε πρόσφατα την ευκαιρία της απονομής Βραβείου Πολιτικού Βιβλίου του Ιδρύματος Friedrich Ebert στο Βερολίνο, για να εξηγήσει πώς αντιμετώπισαν πιστωτές στο παρελθόν χρέη της τάξης του 200% του ΑΕΠ. Στη Βρετανία χρειάστηκαν 99 χρόνια με μηδενικό πληθωρισμό, ώθηση από τη βιομηχανική επανάσταση και πρωτογενή πλεονάσματα 3-4% ετησίως για να αποπληρωθεί. «Η Γερμανία είδε τα χρέη της να διαγράφονται από τους συμμάχους το 1953. Η διαγραφή επέτρεψε στις κυβερνήσεις να ανοικοδομήσουν και να ξανακάνουν τη χώρα παγκόσμια οικονομική δύναμη». Απαντώντας στους σκεπτικιστές του Βερολίνου, ο Πικετί προσέθεσε: «Ζητούμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί φέρνουν τα χρήματά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες», που κρύβουν στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές.
Ο Dr Σόιμπλε με στιλ δημίου ανάβει φωτιές
Μια απίστευτη δήλωση που φέρεται ότι έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ένα ρεπορτάζ του Bloomberg προκάλεσαν την οργή της Αθήνας, που πάντως επισήμως προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Η διαρροή της φράσης «πρώτη φορά βλέπω ευτυχισμένους μελλοθάνατους», που χρεωνόταν στον Γερμανό τπουργό Οικονομικών και αφορούσε τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και το ορατό ενδεχόμενο της αποτυχίας στην εξεύρεση λύσης, προκάλεσε τεράστια ενόχληση και προβληματισμό. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ένα δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Σόιμπλε εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις!
Ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει την εκδοχή του παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς να έχει ωστόσο τη διάθεση να την υποδείξει ως λύση, σύμφωνα με δύο πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε φέρει ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Το δημοσίευμα πάντως διέψευσε αργότερα, μέσω twitter, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέροντας: «Η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν συζητείται».
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αναφερόμενη στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «η συμφωνία με την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι “γρήγορη και βρόμικη”. Το θέμα της επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ελλάδα εξακολουθεί να απαιτεί πολλή δουλειά και δεν πρέπει να γίνει βεβιασμένα». Και πρόσθεσε: «ΟΌλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται αυτή τη στιγμή, δέχονται προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».
Ν. Ελευθερόγλου
Τρία μέτωπα που μένουν ανοιχτά
Ανοιχτά παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντελεστών ΦΠΑ και των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών, παρά το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών μας στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι, ακόμα και μετά την προχθεσινή τριμερή συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν αποσαφηνίστηκε αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και οι νυχτερινές συζητήσεις των τριών ηγετών ολοκληρώθηκαν χωρίς σημάδια επαρκούς προόδου, ώστε να αποδεσμευτεί η εκκρεμής δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το Bloomberg σχολιάζει ότι η κοινή δήλωση της γερμανικής καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας, που αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών θα συνεχιστούν», δεν περιείχε κανένα στοιχείο από την προηγούμενη αισιοδοξία του κ. Ολάντ ότι η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
Ερχεται ο… φίλος από τη Αυστρία
Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βιένη, δηλώνοντας τότε ότι «έχω βρει έναν καλό φίλο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστεραϊχ», ο καγκελάριος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα κάνει «αυτοψία» σε νοσοκομεία και σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την υγεία και την παιδεία, τη στιγμή που η φτώχεια αυξάνεται, όπως και ο αριθμός των αστέγων και των ανθρώπων που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Θα επισκεφθεί, επίσης, επιχειρήσεις και θα συνομιλήσει με αυστριακούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Φάιμαν θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει ένα Grexit, «που θα ήταν καταστρεπτικό για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο ίδιος είχε δηλώσει παλιότερα ότι αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για την επίσκεψη στην Ελλάδα, που αναμένει να είναι πριν από το καλοκαίρι.
Γιούνκερ:Συμφωνία μέχρι αρχές Ιουνίου
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι δυνατόν να επιτευχθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Αθήνα, δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Αυτή τη διαβεβαίωση φέρεται ότι έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα κατά την ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στη Ρίγα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ανέδειξε την ανάγκη αμοιβαίας προσπάθειας για εξεύρεση λύσης «στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης».
Αυτή η τελευταία αποστροφή είναι ενδεικτική της ύστατης προσπάθειας που προτίθεται να καταβάλει η κυβέρνηση για «έντιμο συμβιβασμό». Σύμφωνα με αξιωματούχο της, μάλιστα, «ο καθένας θα κριθεί από την προσπάθεια που θα καταβάλει για να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πλαίσιο».
Ο κ. Γιούνκερ έδωσε το δικό του (συμβιβαστικό) στίγμα πριν συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», δήλωσε ότι το πρόβλημα «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση, αλλά και οι Ελληνες πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου». Σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του κοινού νομίσματος, δε, υποστήριξε ότι «εάν δεν υπήρχε το ευρώ, θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο».
Βάιντμαν: «Οχι» σε νέα παράταση
Αντίθετος στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, με χθεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.
«Δεν μπορεί πάντα το θέμα να είναι απλώς να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Επιπλέον, τόνισε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Αθήνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται «βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες διοικητικές δομές» στη χώρα μας.
Ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε ότι παραμένει δύσπιστος απέναντι στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν θα ήταν εποικοδομητικό να αμφισβητεί συνεχώς την απόφαση.
Και πρόβα γραβάτας στον Πρωθυπουργό
Κατά την προσέλευση του Αλέξη Τσίπρα, χθες, στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (που συχνά επιχειρεί να προκαλέσει εντύπωση με τις… εκπλήξεις του) πήρε τη γραβάτα του και την έβαλε μπροστά από το πουκάμισο του Ελληνα πρωθυπουργού, προκαλώντας τα χαμόγελα των παρευρισκομένων. Αρκετοί μίλησαν για περιστατικό που δείχνει το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών, στο πλαίσιο και της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν στην προηγούμενη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα τον είχε πιάσει από το χέρι και περπατούσαν μαζί. Πάντως, η… πρόβα γραβάτας ίσως έχει και μια άλλη σημασία. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει παλαιότερα (όταν ο Ματέο Ρέντσι τού είχε κάνει ένα τέτοιο δώρο) ότι θα φορέσει γραβάτα όταν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του χρέους…
«Γεια σου δικτάτορα»
Πάγωσαν στη Ρίγα, όταν άκουσαν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποκαλεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας «δικτάτορα». Την είδηση μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό, και κανείς δεν τον διέψευσε. Παραμένει άγνωστο ωστόσο τι απάντησε ο Βίκτορ Ορμπαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού ότι σκέφτεται να επαναφέρει τη θανατική ποινή είχε προκαλέσει την οργή της Κομισιόν και ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως.