Ο κατήφορος μετά την γκάφα με τον ΦΠΑ! Ο υπ. Οικονομικών ξεπέρασε τα όρια σε πιρουέτες και «ασάφειες»
«Παραμύθια λέει για την ηχογράφηση διαλόγων του Eurogroup!»
Ο χρόνος του Γιάνη Βαρουφάκη στην (ηλεκτρική) καρέκλα του υπουργού Οικονομικών τελειώνει και η αντίστροφη μέτρηση έχει επιταχυνθεί μετά το δημοσίευμα των «New York Times», που τον εμφάνισε να ομολογεί ότι είχε μαγνητοφωνήσει την πολύκροτη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά δεν θα τη δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας! Συναίσθηση του γεγονότος αυτού φαίνεται ότι έχει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ανέφερε επίσης στην αμερικανική εφημερίδα ότι γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από το πόστο του, καθώς δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί συμβιβαζόμενος σε επίπεδο αρχών και λογικής, αφού γνωρίζει ότι οι ιδέες του χαρακτηρίζονται φαεινές παρά παραγωγικές.
Το ρεπορτάζ των «New York Times», που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές, ναρκοθέτησε τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις κατά του κ. Βαρουφάκη από τον ξένο Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο ανέφερε ότι οι ημέρες του υπουργού στην οδό Νίκης ενδεχομένως να είναι μετρημένες και έκανε λόγο για Riga Gate (σκάνδαλο της Ρίγας) και κίνδυνο Varoufexit – εξόδου του κ. Βαρουφάκη.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε επανειλημμένα προχθές το απόγευμα αν όντως ηχογράφησε τη συνεδρίαση στη Ρίγα, δεν διέψευσε κάτι τέτοιο και περιορίστηκε να πει ότι τηρεί την εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Μόλις χθες το πρωί σχολίασε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια. Πού ξέρετε τι έχω πει στους “New York Times”; Μετά από τόσες διαρροές έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων».
Ακόμα και η σχετική επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ακολούθησε χθες το απόγευμα, δεν διέψευσε την ηχογράφηση αλλά διαβεβαίωνε ότι ο κ. Βαρουφάκης τηρεί την εμπιστευτικότητα και επικροτεί τη δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «οι συναντήσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές και βασιζόμαστε σε κάθε πρόσωπο που είναι παρόν να σέβεται αυτήν την εμπιστευτικότητα».
Κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν και η απάντηση του κ. Βαρουφάκη στο ερώτημα πώς μπορεί να λέει ότι είναι τρομοκρατημένος για την κατάσταση της οικονομίας. «Ο υπουργός μιας χώρας που βρίσκεται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση απαιτείται να νιώθει φόβο, αλλιώς είναι επικίνδυνος. Φοβόμαστε, αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι» είπε αμήχανα χθες.
Δεν τον είπαν «χασομέρη» ούτε και «τζογαδόρο»
Οι λέξεις «τζογαδόρος», «ερασιτέχνης» και «χασομέρης», ως χαρακτηρισμοί για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ακούστηκαν ποτέ στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο γνωστός δημοσιογράφος των «Financial Times» Πίτερ Σπίγκελ. Ο κύριος Σπίγκελ, με πολύ καλή ενημέρωση και έχοντας ταράξει πολλές φορές τα «νερά» με τις αποκαλύψεις του, σημειώνει ότι υπήρξε «επίθεση» εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προς τον Ελληνα ομόλογό τους, όμως τέτοιοι ακραίοι χαρακτηρισμοί δεν ακούστηκαν ποτέ. Αμεση ήταν η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Χαίρομαι που αποκαθίσταται η αλήθεια, έστω και καθυστερημένα».
Οι απίστευτες δηλώσεις (που τον εξέθεσαν) στους New York Times
Ενα δημοσίευμα (αυτήν τη φορά των «New York Times») προκάλεσε και πάλι σοβαρά ρήγματα στις σχέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του και τον εξέθεσε διεθνώς, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών να αναδιπλωθεί άρον άρον. Σε πολυσέλιδο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα με τίτλο «Ενας υπουργός Οικονομικών βγαλμένος από ελληνική τραγωδία;» φιλοξενούσε δηλώσεις του, όπου ο κ. Βαρουφάκης είπε απίστευτα πράγματα! Δήλωνε ότι γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από το πόστο του υπουργού, καθώς δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί συμβιβαζόμενος σε επίπεδο αρχών και λογικής, και παράλληλα ομολογούσε ότι ηχογράφησε το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα (θέμα το οποίο έγραψε χθες και η «δημοκρατία»).
Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απαντούσε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και ενεός» («terrified and aghast»), προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και «κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», όπως είπε. Τέλος, είχε αρνηθεί στην ίδια συνέντευξη ότι είχε δεχθεί λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας δηλώνοντας: «Το αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου». Παραδέχθηκε ακόμη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας. Φυσικά, ακολούθησε σάλος που ανάγκασε τον κ. Βαρουφάκη να προβεί σε έμμεση διάψευση, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει για ακόμη μία φορά.
Γερμανικά media: «Ο χρόνος του πλέον τελείωσε»
Γενεές δεκατέσσερις περνούν και πάλι τα γερμανικά ΜΜΕ τον Γιάνη Βαρουφάκη για το αν ηχογράφησε το Eurogroup της Ρίγας, εκμεταλλευόμενα τη… βολική αφορμή που τους έδωσε ο Ελληνας υπουργός.
«Πρόκληση απέναντι στους δανειστές» χαρακτηρίζει η έντυπη «Handesblatt» την πληροφορία που μεταφέρει το περιοδικό «New York Times Magazine» για τις ηχογραφήσεις τον περασμένο Απρίλιο. «Οχι μόνο δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, αλλά απαγορεύεται» σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη εκπρόσωπο της ευρωζώνης. Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ευνοούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων».
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας χρησιμοποιεί ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για το ζήτημα των ηχογραφήσεων και κάνει λόγο για Riga-Gate, ενώ παράλληλα προβλέπει το ενδεχόμενο Varoufexit.
Συνομιλίες
«Αν όντως κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζει το Spiegel Online. Η ιστοσελίδα, όπως και πολλά άλλα γερμανικά μέσα, μεταφέρει ότι ο Ελληνας υπουργός θεωρεί πως στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Σόιμπλε η εξουσία παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι τα επιχειρήματα.
Τελικά το άρθρο συμπεραίνει: «Μια γρήγορη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές δεν διαφαίνεται. Και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών προκαλεί αίσθηση με τις δηλώσεις του, οι οποίες θεωρούνται επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
«Είναι για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του με την Ελλάδα» σχολίαζε χθες και η γνωστή για τα ανθελληνικά αισθήματά της «Bild», αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια.
Πρώτη (!) η Ελλάδα στο χάσμα μεταξύ πλούσιων-φτωχών
Πρώτη στην ευρωζώνη και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τη έρευνα του ΟΟΣΑ για την εισοδηματική ανισότητα. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η οικονομική ανισότητα στον δυτικό κόσμο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών και ότι κατά μέσο όρο το 10% των πλουσιότερων κερδίζει τουλάχιστον εννέα φορές περισσότερα από το 10% των φτωχότερων.
Στην Ελλάδα, το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων απολαμβάνει το 25,1% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ το 10% των φτωχότερων Ελλήνων κερδίζει μόνο το 2% συνόλου. Δηλαδή οι πιο πλούσιοι κερδίζουν 12,5 φορές περισσότερα από τους πιο φτωχούς στην Ελλάδα. Οι ηλικιακές κατηγορίες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι νέοι και παιδιά έως 18 ετών σε ποσοστό 21,4% και νέοι ηλικίας 18-25 ετών σε ποσοστό 21,2%.
Η έκθεση απομυθοποιεί την άποψη ότι η μεγαλύτερη ανισότητα αποτελεί κίνητρο και εφαλτήριο για την επίτευξη μεγαλύτερου εισοδήματος. Αντίθετα, αναφέρει πως δείχνει ότι τείνει να παγιώσει τη φτώχεια.
Στην κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών της ευρωζώνης και στη δεύτερη χειρότερη της Ε.Ε., αμέσως μετά τη Βρετανία. Η Λετονία είναι σε χειρότερη θέση, αλλά πριν ακόμη μπει στο ευρώ. Από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η χειρότερη πίσω από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Μεξικό και τη Χιλή, με την τελευταία να παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση από τις χώρες του οργανισμού.
Γλέζος: Ο λαός να βγει αμέσως στους δρόμους
Εκκληση «αύριο κιόλας να βγει ο λαός στους δρόμους» απευθύνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος καταγγέλλει την ασφυξία που επιβάλλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό. Σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι μόνο η λέξη ασφυξία «μπορεί να περιγράψει εκείνο που σαδιστικά κάνουν επί τέσσερις μήνες σε βάρος του λαού μας και της κυβέρνησής του οι περίφημοι εταίροι, υπό τις συνεχείς επιδοκιμασίες των εγχώριων συνεργατών τους». «Σαν να έχουν περάσει μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι κάθε πολίτη της χώρας, από τη στιγμή που τόλμησε, ύψωσε το ανάστημά του και είπε “φτάνει πια”» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Γλέζος, που αυτή την ώρα είναι μακριά από την Ελλάδα, εκφράζει τη λύπη του από τις Βρυξέλλες, αλλά συμπληρώνει ότι θα λυπηθεί πιο πολύ αν δεν δει, από αύριο κιόλας, τον λαό να βγαίνει στους δρόμους «με όλη τη θυμωμένη του αξιοπρέπεια, με τη δίκαιη οργή του που τη μεταπλάθει σε πολιτική πράξη απέναντι σ’ αυτούς που σχεδιάζουν την εξόντωσή του».
ΓΣΕΕ: «Αποκατάσταση του κατώτατου άμεσα»!
Παρατηρήσεις για τις τριετίες και τον κατώτατο μισθό εμπεριέχει η επιστολή που απέστειλε χθες η ΓΣΕΕ στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Η Συνομοσπονδία διαπιστώνει α) ότι οι τριετίες μένουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης και β) ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και όχι σε δόσεις, όπως προτείνεται. Επίσης, επισημαίνει ότι πρέπει να καθοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος χρηματοδότησης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και να μην υπόκεινται οι όποιες διαιτητικές αποφάσεις σε δικαστικό έλεγχο. Επίσης αναφέρει ότι τι η παρέμβαση υπέρ της ΕΓΣΣΕ δεν αρκεί, καθώς πρέπει να ληφθεί νομοθετική μέριμνα για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και στον χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Κατά τα άλλα η ΓΣΕΕ παραδέχεται ότι το νομοσχέδιο κινείται στη θετική κατεύθυνση, αφού ρυθμίζει μια σειρά από στρεβλώσεις με κυριότερη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, αποκαθίστανται η καθολικότητα ισχύος και η δεσμευτικότητα της ΕΓΣΣΕ ως προς όλους τους όρους της, μισθολογικούς και μη.
Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Μέισον
Παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στήριξή του από το Ποτάμι προβλέπει σενάριο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Πολ Μέισον (φωτό). Σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρεται στη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα «ξεμείνει» από ρευστό. Στη συνέχεια, γίνεται μια ελάφρυνση του χρέους, με τους όρους των δανειστών, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι που ξεφεύγουν από αυτό το σενάριο, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία -κατά τον Μέισον- «βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση».
Ο Β. Σόιμπλε μίλησε για αρνητικό κλίμα με τους θεσμούς και χρεοκοπία!
Πιστός στο να διαψεύδει κάθε θετική προοπτική για τη χώρας μας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε τον πήχη των προσδοκιών για μια άμεση συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους εκπροσώπους των θεσμών. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε, με το γνωστό ύφος του, ότι οι ανακοινώσεις που γίνονται από την Αθήνα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων, έως τώρα, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Λύση
Αναφορικά με το ζήτημα μιας ενδεχόμενης πολιτικής λύσης που θα μπορούσε να δοθεί από την Ε.Ε. στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε με νόημα: «Μπορώ να καταλάβω τις σκέψεις που εκφράζονται δημόσια για μια πολιτική λύση, αλλά δεν είναι δικαιολογημένες». Σχετικά με την πιθανότητα να μην αποπληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 5 Ιουνίου, ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομικής πολιτικής ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Μόνο λίγες ώρες πριν από τις τοποθετήσεις Σόιμπλε, ο Ελληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης επαναλάμβανε στο Channel 4 ότι, εάν η Αθήνα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει την πληρωμή του ΔΝΤ ή μισθών και συντάξεων, στις 5 Ιουνίου, θα επιλέξει το δεύτερο.