ΦΠΑ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ

Mέγα ανέκδοτο οι ανεφάρμοστοι συντελεστές

Στη σκιά του φιάσκου με τις αλλαγές στον ΦΠΑ, ξεκίνησαν χθες οι διά ζώσης διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπίας με τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών μας στις Βρυξέλλες (Brussels Group), με την ελληνική πλευρά να καταθέτει σειρά σεναρίων για τον επίμαχο φόρο.
Τα δημοσιονομικά μέτρα της φετινής χρονιάς, αναπόσπαστο μέρος των οποίων αποτελούν οι ανακατατάξεις στον ΦΠΑ, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων, μαζί με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Το μπρα ντε φερ αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το Σάββατο, με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, ώστε την προσεχή εβδομάδα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο την άλλη εβδομάδα, διότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Στο twitter
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε στο twitter: «Η τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει στις Βρυξέλλες!» Το σχόλιο προκάλεσε απορίες, καθώς ακόμα και η εφημερίδα «Αυγή» αναφέρθηκε χθες σε εναλλακτικό σενάριο ΦΠΑ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι «τρόικα εσωτερικού» είναι οι νοσταλγοί του Μνημονίου και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Χθες ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της πρότασής του για μειωμένους συντελεστές με τη χρήση πλαστικού χρήματος, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση» και πως «είμαστε ιδιαίτεροι ευλύγιστοι και έχουμε και σχέδιο Β και σχέδιο Γ».

Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουν επιφορτιστεί να επιλύσουν την εξίσωση του ΦΠΑ μελετούν τις ακόλουθες εναλλακτικές:

  • Διατήρηση τριών συντελεστών με: (α) χαμηλό στο 7%, που θα περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα (σήμερα βρίσκονται στο 13%), (β) μειωμένο στο 14% (αντί 13%), που αφορά κυρίως τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και θα περιλαμβάνει και τα ξενοδοχεία (σήμερα υπάγονται στο 6,5% για τη διαμονή και στο 13% για την εστίαση) και (γ) βασικό συντελεστή αμετάβλητο στο 23%.
  • Εφαρμογή τριών συντελεστών με: (α) βασικό συντελεστή 21% ή 22%, (β) μεσαίο 15% για διαμονή στα ξενοδοχεία, εστίαση, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και (γ) μειωμένο 7,5% για φάρμακα, όλα τα είδη διατροφής, τα βιβλία και τον Τύπο.
  • Εφαρμογή δύο συντελεστών: (α) ενός ενιαίου 20%, στον οποίο θα υπάγονται σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 23% και θα «μετακομίσουν» σε αυτόν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η διαμονή στα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και (β) ενός μειωμένου στο 8%-10%, όπου θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.
  • Εφαρμογή δύο συντελεστών: (α) ενός ενιαίου 18% και (β) ενός μειωμένου 8%, στον οποίο προτείνεται να υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.

Νέο χτύπημα από τον Moody’ s για τις ελληνικές τράπεζες

Μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και «παγώματος» καταθέσεων στην Ελλάδα βλέπει ο οίκος Moody’s σε χθεσινή έκθεσή του, η οποία υποβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικές από σταθερές.
Η Moody’s σημειώνει ότι η υποβάθμιση οφείλεται στη σημαντική επιδείνωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών το τελευταίο πεντάμηνο και στην πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, η οποία πλέον εκτιμάται ότι θα ανέλθει μόλις στο 0,5% φέτος και στο 1,5% το 2016. Επίσης, αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στο 38%-40% των μεικτών δανείων έως το τέλος του έτους από 34,2% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επί τάπητος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές

Επανέρχονται τα σενάρια για επιβολή τέλους σε ορισμένες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Τα… νεότερα κάνουν λόγο για την επιβολή ενός τέλους που θα διαμορφώνεται από 0,1% έως 0,2% επί της αξίας κάθε τραπεζικής συναλλαγής και το οποίο θα αποφέρει ετησίως στο δημόσιο ταμείο ποσό της τάξης των 300.000.000-600.000.000 ευρώ.

Από το τέλος θα εξαιρούνται συναλλαγές έως και 500 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης, όπως είναι τα ATM και το e-banking. (μέσω διαδικτύου).

Που ποντάρει

Υπό εξέταση είναι ποιες συναλλαγές θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σαφής είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να μη θιγούν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, αφού σε αυτές ποντάρει πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές συζητήθηκε για πρώτη φορά ως εισπρακτικό μέτρο την περίοδο 2010-2011, αλλά δεν προκρίθηκε, καθώς επελέγησαν άλλα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων. Το μέτρο υπάρχει και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον τελικά θεσπιστεί, αναμένεται να προκαλέσει και αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καθώς πολλοί θα στραφούν στα εναλλακτικά δίκτυα για να γλιτώσουν το τέλος, ενώ δεν θα είναι σπάνιο το φαινόμενο του «σπασίματος» των συναλλαγών σε μικρότερης αξίας συναλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή του φόρου.

Στέλιος Κράλογλου,
Μάριος Ροζάκος

Κύριε διευθυντά,
φοβάμαι ότι αυτοσχεδιάζουν (οι κατέχοντες την εξουσία στο υπουργείο
Οικονομικών) με τον ΦΠΑ! Στου κασίδη το κεφάλι…
Ω.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα