Πιέσεις από τους δανειστές για την απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ εν συντομία), κάτι που σημαίνει ότι θα πωλούνται και εκτός φαρμακείου, δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά δήλωση του ίδιου του υπουργού Παν. Κουρουμπλή. Ο υπουργός σε συνάντηση στη Γενεύη με τη διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη κ. S. Zakab ζήτησε –σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου– τη στήριξη του γραφείου έναντι «της απαίτησης των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ». Σε επιφυλακή βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, που είναι απόλυτα αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, οι θεσμοί, και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, έχουν επανειλημμένως ζητήσει να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκτός φαρμακείων, κάτι που έχει αποφύγει έως σήμερα η ελληνική πλευρά. Αντ’ αυτού, από το περασμένο καλοκαίρι έχει απελευθερωθεί η τιμή πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ προς τα κάτω, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές. Το θέμα δεν έχει κλείσει αφού η ελληνική πλευρά ήταν υποχρεωμένη από το φθινόπωρο να παρουσιάσει μελέτη που θα δείχνει ότι όντως έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Σε αντίθετη περίπτωση έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει σε απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ και ως προς τα σημεία πώλησης.
Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο Athens Health Forum 2015, δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή του γερμανικού συστήματος ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων, που σημαίνει ότι η τιμή αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα για κάθε σκεύασμα καθορίζεται ύστερα από διαπραγμάτευση και θα παραμένει «κρυφή» για τρίτες χώρες. Στη Γερμανία, όπου λέγεται ότι οι τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, υπάρχει ειδική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας που ασχολείται με το θέμα. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε, επίσης, πως έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μείωση των τιμών για τα επόμενα τρία χρόνια στα αντικαρκινικά και αντιρετροϊκά φάρμακα.
Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε πιλοτική εφαρμογή σε δύο μήνες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Βέβαια, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να εισηγηθεί το νέο σύστημα δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.
πηγή: kathimerini.gr