Ο Μπιν Λάντεν επέμενε σε επίθεση κατά των ΗΠΑ μέχρι το τέλος

Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Κρυμμένος στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ζητούσε από τους μουσουλμάνους υποστηρικτές του να επιμείνουν στις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, αντί να εμπλακούν σε συγκρούσεις μεταξύ τους.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και ρίχνουν φως στο μυαλό του Μπιν Λάντεν. Τις συγκρούσεις του για θέματα στρατηγικής, το άγχος του για την δυτική κατασκοπεία και την εμμονή του στην εικόνα της οργάνωσης.

«Στο επίκεντρο πρέπει να είναι η δολοφονία και η μάχη κατά των αμερικανών πολιτών και των αντιπροσώπων τους» γράφει ο Μπιν Λάντεν σε επιστολή του που βρέθηκε από μέλη των ειδικών δυνάμεων SEAL μετά την δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα τον Μάιο του 2011.

Όπως δείχνουν τα έγγραφα, λίγο πριν τον θάνατό του, ο Μπιν Λάντεν εκφράζει σε επιστολή τον ενθουσιασμό του για την Αραβική Άνοιξη.

Λέει ότι οι εξεγέρσεις σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες αποτελούν γιγαντιαίας σημασίας γεγονότα που θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, «θα απελευθερώσουν την μουσουλμανική γη από την αμερικανική ηγεμονία». Ο Μπιν Λαντεν αναφέρει στην ίδια επιστολή ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους ένοπλους μουσουλμάνους που ελέγχουν τη μουσουλμανική γη.

Γράφοντας σε υποστηρικτή του με το όνομα Ατίγια, ο Μπιν Λάντεν κάλεσε για μεγαλύτερη εμπλοκή στις χώρες αυτές, όταν οι ηγέτες τους ανατραπούν.

Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι δεκάδες επιστολές, οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης, ακόμα και αίτηση για επίδοξα μέλη της Αλ Κάιντα.

Ανησυχούσε για την ασφάλειά του

Σε επιστολές που παρατίθενται, σχέδια, υπομνήματα, σημειώματα, οδηγίες καταγράφονται οι ανησυχίες του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιπ κρυμμένα στα ρούχα μιας από τις συζύγους του.

Ο ίδιος ανησυχούσε επιπλέον για την ανανέωση του δυναμικού της οργάνωσης και αναζητούσε τρόπους προκειμένου ο γιος του Χάμζα, ο πιθανότερος διάδοχός του σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μπορέσει να μεταβεί στο Αμποταμπάντ.

Το 2010 ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα έδινε οδηγίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για την τύχη των Γάλλων που είχαν απαχθεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ή άλλων δύο δημοσιογράφων από τη Γαλλία που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν.

Και στις δύο περιπτώσεις, επέμενε στην αναγκαιότητα οι απαγωγείς να αποσπάσουν από τη Γαλλία μία δέσμευση ότι τα στρατεύματά της θα αποσύρονταν από το Αφγανιστάν αλλά και να τους πληρώσουν λύτρα στην περίπτωση των ομήρων του Aqmi.

Επιθέσεις στις ΗΠΑ

Σε ένα πιο στρατηγικής σημασίας σχέδιο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωστόσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Υεμένη» έγραψε ο ίδιος σε μία επιστολή.

Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν Λάντεν δεν έπεισε ωστόσο, καθώς μετά τον θάνατό του η Αλ Κάιντα καλεί σε επιθέσεις τύπου «μοναχικού λύκου» και τάσσεται υπέρ του «ατομικού τζιχάντ».

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να “τιμήσει” τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Εμείς αναμένουμε τη δέκατη επέτειο των ευλογημένων επιθέσεων εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον που θα είναι σε 9 μήνες» έγραψε ο Λάντεν σε μία επιστολή που δεν έχει ημερομηνία όμως, δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται, έχει συνταχθεί περίπου το Δεκέμβριο του 2010.

«Έχετε πλήρη επίγνωση της σημασίας της επετείου και της σημασίας του να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας την επέτειο σε ό,τι αφορά την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να τιμήσουμε τις νίκες των μουσουλμάνων και προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε» συνέχισε ο ίδιος σε μία επιστολή, ο παραλήπτης της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί και η οποία βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τις αμερικανικές αρχές.

Ανησυχία για τη διχόνοια

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που εξελίχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπήρξε εστία διχασμού στο κίνημα των εξτρεμιστών.

Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».

Τα έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από την έντονη κριτική που έχουν δεχθεί οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και εν μέσω μιας προσπάθειας για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών επισήμανε σε μία ανακοίνωση ότι η δημοσίευση αυτών των εγγράφων «ευθυγραμμίζεται με την έκκληση του προέδρου για αυξημένη διαφάνεια σε συνέπεια με τις απαιτήσεις της εθνικής ασφαλείας».

«Είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού, οι πολίτες, οι ακαδημαϊκοί, οι δημοσιογράφοι και οι ιστορικοί να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν και να κατανοήσουν τα έγγραφα του Μπιν Λάντεν» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νιουνς σε δελτίο Τύπου.

Πηγή:AΠΕ

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα