Το ενδεχόμενο να απευθύνει διάγγελμα στην κοινοβουλευτική της ομάδα υπέρ μιας νέας βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα, εξετάζει η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εξέγερση 100 βουλευτών της
Διάγγελμα, στο οποίο θα υποστηρίξει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, σκέφτεται να απευθύνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς αντιμετωπίζει μία πιθανή εξέγερση έως και 100 βουλευτών του κόμματός της, δηλ. περίπου του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής της ομάδας.
Η Μέρκελ θα κάνει την ομιλία αυτή αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε μία συμφωνία με όρους που θεωρεί ότι θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να “πουλήσει” τη συμφωνία στο κοινοβούλιό της και στη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Θα προβάλει το επιχείρημα πως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μέρκελ συζητούν με όσους αντιτίθενται στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι μπορεί να τους ζητηθεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αποτραπεί μία στάση πληρωμών, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με άλλους τρεις κομματικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο. Η Μέρκελ καλεί μικρές ομάδες διαφωνούντων στην καγκελαρία για να τους το πει αυτό, δήλωσε ένας από αυτούς.
Η προσπάθεια της Μέρκελ να ανασυντάξει το κόμμα της ώστε να υποστηρίξει την παροχή περαιτέρω βοήθειας αντανακλά την άποψή της ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα ήταν μία ευρύτερη υποχώρηση για την ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή. Ενώ έχει υποστηρίξει τα σχέδια διάσωσης αφότου η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2010 επεκτάθηκε στην Ευρώπη, αυτή μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη δοκιμασία πειθούς που έχει περάσει.
Η καγκελαρία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλια για τα σχέδια της Μέρκελ και για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με βουλευτές σχετικά με την Ελλάδα.
Οποιεσδήποτε ουσιώδεις αλλαγές στους όρους για το πρόγραμμα της Ελλάδας, ύψους 240 δισεκ. ευρώ, χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής, της Μπούντεσταγκ. Έως και 100 από τους 311 βουλευτές της Μέρκελ μπορεί ακόμη να αντιστέκονται, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, Ακόμα και έτσι, η Μέρκελ έχει κερδίσει την υποστήριξη της Μπούντεσταγκ για όλα τα σχέδια διάσωσης αφότου η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2010 διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, εν μέρει με τη συμφωνία των εταίρων του συνασπισμού και των Πρασίνων της αντιπολίτευσης. Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ελέγχει τις 504 από τις 631 έδρες της Μπούντεσταγκ.
Πηγή:ΑΠΕ