Ο Ελληνισμός πενθεί 353.000 ψυχές Ποντίων

Eκδηλώσεις μνήμης στην πλατεία Συντάγματος για τα θύματα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους

«Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο…» Οι στοίχοι του ανώνυμου Πόντιου ποιητή αντήχησαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, όπου σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονικής μανίας των Νεότουρκων με την καθιερωμένη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με δύο εύζωνες ενδεδυμένους με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

Και πορεία

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου επέδωσαν ψήφισμα για την αναγνώριση ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων του 20ού αιώνα.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως και κάθε χρόνο, τιμώντας τη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας, που σφαγιάστηκαν βάσει οργανωμένου σχεδίου. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς τα Κοινοβούλια τόσο της Ολλανδίας όσο και της Τσεχίας πέρασαν σχετικά ψηφίσματα» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Μακρίδης, μέλος της Ενωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ).

Από την περασμένη Κυριακή, Αθηναίοι αλλά και τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα έχουν τη δυνατότητα, με μια βόλτα στο Σύνταγμα, να ενημερώνονται για τη Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς το ενημερωτικό υλικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά. «Το γεγονός ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτή τη μέχρι πρόσφατα άγνωστη τραγωδία του Ελληνισμού είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες, κάθε ηλικίας, που σταματούν στα περίπτερα που έχουμε στήσει στην πλατεία Συντάγματος και ζητούν έντυπο υλικό, προκειμένου να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή τη μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας» συμπληρώνει ο κ. Μακρίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας διοργανώθηκε από την ΕΠΟΝΑ ολονυκτία στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας, κατά το ποντιακό έθιμο, το οποίο θέλει τη νύχτα πριν από την ταφή του αποθανόντος να πραγματοποιείται το μόνασμα του νεκρού.

Βουλή: Ειδική συνεδρίαση

Υπό την παρουσία του αντιπροέδρου της Αρμένικης Βουλής Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ διεξήχθη χθες ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη Γερουσία. Πρώτη πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι αποτελεί ευθύνη των Κοινοβουλίων και των λαών να τάσσονται απερίφραστα και αδιαπραγμάτευτα κατά της γενοκτονίας, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. «Πρέπει να πούμε καθαρά ότι η δέσμευση της ανθρωπότητας ποτέ ξανά γενοκτονία, ποτέ ξανά βαρβαρότητα δεν έχει γίνει πράξη. Και ένας από τους τρόπους να γίνει πράξη είναι να τιμούμε και να ενθυμούμαστε τα θύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια κοινοβουλευτική εκστρατεία κατά των γενοκτονιών, ώστε να «αναγνωριστεί η τριάδα των Γενοκτονιών, των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων».
Από την πλευρά του ο κ. Σαρμαζάνοφ, κλείνοντας την ομιλία του, επιφύλασσε μια έκπληξη στους παριστάμενους. Ελληνικής καταγωγής γαρ, δεν δίστασε να μιλήσει στα ελληνικά, λέγοντας «ζήτω η Αρμενία, ζήτω η Ελλάδα», ενώ νωρίτερα μίλησε για την ιστορική αυτή ημέρα για τον ποντιακό λαό. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον λόγο πήραν αρκετοί εκπρόσωποι ομοσπονδιών και μέλη ΜΚΟ.
Μήνυμα απηύθυνε και ο Γ. Σακελλαρίδης, καλώντας την Τουρκία να αναγνωρίσει το γεγονός.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων έστειλαν από τη Θεσσαλονίκη χιλιάδες πολίτες. Συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας για να τιμηθεί η μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ποντίων.
«Καλούμε τους Ελληνες και όλο τον πολιτισμένο κόσμο να συνταχθεί με τον δίκαιο αγώνα που κάνουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τοπαλίδης.
«Χρέος μας είναι όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας έως την τελική δικαίωση» σημείωσε ο Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, καθώς 353.000 θύματα περιμένουν δικαίωση. Αυτό το βάρος της μεγάλης ευθύνης οφείλουμε να σηκώσουμε. Πρέπει να σταθούμε στον τεράστιο αγώνα που δίνει ο ποντιακός ελληνισμός για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας» τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αμερικανός πολιτικός, σερίφης κομητείας της Μασαχουσέτης, Πίτερ Κουτουντζιάν. «Σας νιώθω σαν οικογένειά μου, καταλαβαίνω τον θυμό και τη λύπη σας και κατανοώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε πορεία που κατέληξε στο τουρκικό προξενείο.

Ιβάν Σαββίδης: Δεν χάσαμε τις ρίζες μας

Ξεχωριστή ημέρα η χθεσινή και για τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μέσω γραπτής δήλωσης κατέθεσε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για τη γενοκτονία. «Η Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της γενοκτονίας που πραγματοποιούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έφερε περίπου 1.500.000 θύματα, άντρες, γυναίκες και παιδιά» ανέφερε αρχικά ο ομογενής επιχειρηματίας και υπογράμμισε με έμφαση: «Είναι αδύνατο να μεταφέρουμε με λόγια τον πόνο και τη θλίψη μας για τους νεκρούς προγόνους μας, τα αθώα θύματα της θηριωδίας. Ομως, έχοντας χάσει τους αγαπημένους μας ανθρώπους και την Πατρίδα μας, καταφέραμε να παραμείνουμε Πόντιοι».

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισήμανε: «Καλώ όλους τους Ποντίους όχι μόνο να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, αλλά και να κοιτάξουν μπροστά, να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους και να βρουν τη νέα ιδέα της εθνικής ενότητας, η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε σωστά και υπεύθυνα τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου». «Για άλλη μία φορά θέλω να τονίσω ότι μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη των σφαλμάτων του παρελθόντος μπορεί να γίνουν το κλειδί για την ειρήνη στο μέλλον. Σ’ αυτή τη θλιβερή ημέρα, ας μας ενώσει ο κοινός πόνος και η προσευχή. Ας σας ευλογήσει ο Θεός!» κατέληξε.

Ο Μελισσανίδης στο φιλικό ΑΕΚ – Ελλάς Ποντίων

Οσοι λαοί δεν έχουν ιστορική μνήμη δεν μπορούν να έχουν παρόν και μέλλον, και στην ΑΕΚ δεν ξεχνούν. Χθες, 19 Μαΐου, ήταν η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και οι παλαίμαχοι της Ενωσης τίμησαν την επέτειο με φιλική αναμέτρηση με την ομάδα Ελλάς Ποντίων, η οποία διεξήχθη στο Αιγάλεω. Το «παρών» έδωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος αποθεώθηκε από τους περίπου 100 φίλους του «Δικεφάλου» που βρέθηκαν στις εξέδρες, ενώ δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για το γεγονός ότι βρέθηκε περιτριγυρισμένος από πρόσωπα με κοινές ρίζες, από «ποντιάκια», όπως συνηθίζει να λέει γεμάτος περηφάνια. Ο ισχυρός άντρας της ΑΕΚ είχε θερμή συνομιλία με τους Στέλιο Σεραφείδη, Θωμά Μαύρο, Κώστα Νικολαΐδη και Κώστα Νεστορίδη, με τον οποίο έκανε και τη σέντρα του ματς, ενώ αποχώρησε στο δεκάλεπτο, κρατώντας ένα λάβαρο της αντίπαλης ομάδας.

Εξάλλου, ο ηγέτης της επιθετικής γραμμής της ΑΕΚ φέτος, ο Χρήστος Αραβίδης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά έχει ποντιακές ρίζες, τίμησε με μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τους ανθρώπους που χάθηκαν πριν από 95 χρόνια με τον πλέον βάρβαρο τρόπο. «353.000 ψυχές είναι μέρος της ιστορίας του Πόντου, κομμάτι της καρδιάς μας… Για αυτούς, λοιπόν, ΠΟΤΕ δεν ξεχνώ» έγραψε χαρακτηριστικά.

Αγγελος Σκορδάς
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα