Μετά από διαβούλευση και με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων, οριστικοποιήθηκε η λίστα με την πρώτη ομάδα μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.
Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής συμφώνησαν στην πρόταση του προέδρου της Δημήτρη Βίτσα, να χωριστούν σε ενότητες οι περισσότεροι από 250 μάρτυρες που έχουν προταθεί από όλα τα κόμματα και για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις να κληθούν να καταθέσουν 25 περίπου εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων.
Στην λίστα περιλαμβάνονται τα ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, ο ομότιμος καθηγητής Γ. Κασιμάτης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, ο καθηγητής Σπ. Λαπατσώρας, το ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και οι Διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι μέχρι αύριο θα αποστείλει στα μέλη της Εξεταστικής, αναλυτική ονομαστική λίστα με τους 25 πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν και οι οποίοι θα ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους σε δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη και η δεύτερη για την Πέμπτη.
Αύριο επίσης μέχρι το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή θα έχουν στα χέρια τους την επιστολή που θα αποστείλει ο Δημήτρης Βίτσας σε όλους τους ξένους μάρτυρες και κυρίως τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Τρόικα αλλά και οικονομολόγους και δημοσιογράφους για τους οποίους συμφωνήθηκε η κλήτευση τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, στην επιστολή θα σημειώνεται η ανάγκη να προσέλθουν αυτοπροσώπως και να καταθέσουν ενώ σε περιπτώσεις κωλύματος θα μπορούν να καταθέσουν στην ελληνική πρεσβεία της χώρας όπου διαμένουν ή μέσω υπομνήματος.
Οι λίστες των κομμάτων
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών, διοικητές της ΤτΕ, εκπρόσωποι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, του ΟΔΔΗΧ, ξένοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις λίστες που κατέθεσαν ξεχωριστά όλα τα κόμματα, με τους μάρτυρες που προτείνουν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.
Οι λίστες περιλαμβάνουν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Στρος Καν, τον Πολ Τόμσεν, τον Όλι Ρεν, τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ μέχρι τον Κώστα Καραμανλή, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος προτείνονται να κληθούν μεταξύ άλλων και να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή περίπου 40 μάρτυρες:
– Οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιάς, Γ. Στουρνάρας, Φ. Σαχινίδης.
– Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
– Οι πρώην υπουργοί Λ. Κατσέλη και Χ. Παμπούκης.
– Οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, Κ. Σαββαϊδου, Χρ. Πασπακωνσταντίνου, Ηλ. Πλασκοβίτης.
– Από την ΕΛΣΤΑΤ οι Μ. Κοντοπυράκης Α. Γεωργίου, Ζ. Γεωργαντά, Ν. Λογοθέτης.
– Οι πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου. Π. Χριστοδούλου, Στ. Παπαδόπουλος.
– Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ξαφά, Π. Ρουμελιώτης.
– Από το ΔΝΤ οι Ντομινίκ Στρος Καν, Ολιβιέρ Μπλανσάρ(επικεφαλής οικονομολόγος), Π. Τόμσεν.
– Από την τρόικα ο Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μος.
Επίσης:
– Οι Σταύρος Παπασταύρου (διπλωματικός σύμβουλος Α. Σαμαρά), Ζ. Κ. Τρισέ (ΕΚΤ), Β. Ραντεμάχερ (Γιούροστατ), Τζ. Στίγκλιτς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου), Τ. Βίζερ, Ολι Ρεν (επίτροπος Ε.Ε.), Λ. Αντόρ (επίτροπος), Μ. Βέισπορτ (αμερικανός οικονομολόγος). Γ. Κασιμάτης, Κ. Λουμίνα (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), Β. Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), εκπρόσωπος μικρομολογιούχων, Κ. Κατσαδώρος (εκπρόσωπος Κλίμακας), Σ. Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), καθώς και οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.
Ποιους προτείνει η Ν.Δ.
Η ΝΔ κατέθεσε λίστα μαρτύρων που περιελάβανε πάνω από 50 άτομα.
Ανάμεσα σε αυτούς που πρότεινε μεταξύ άλλων να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσουν: είναι:
– Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Γιάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ζανιάς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
– Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της τρόικα Ντομινίκ Στρος Καν, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Μάριο Ντράγκι, Μανουέλ Αλμούνια, Όλι Ρεν, Πιέρ Μοσχοβισί, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κλάους Μαζούχ, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς.
– Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
– Οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπ. Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, Γιώργος Μέργος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Αναστασάτος.
– Τα πρώην μέλη του ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Θάνος Κατσάμπας.
Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης και Ανδρέας Γεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΟΔΔΗΧ, ΤΧΣ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και Επιμελητήρια.
Ποιους προτείνει το Ποτάμι
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε λίστα με 16 μάρτυρες, Έλληνες και ξένους, όλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές οικονομικών:
Μεταξύ των μαρτύρων που πρότεινε το Ποτάμι είναι:
Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χριστόφορος Πισσαρίδης καθηγητής του London School of Economics, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου.
Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρυσάφης Ιορδάνογλου, επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Kevin Featherstone, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του London School of Economics.
Γιώργος Β. Δερτιλής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και EHESS.
Jens Bastian, οικονομολόγος, ερευνητής, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.
Μάνος Ματσαγγάνης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής διεθνών, οικονομικών και ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ποιους προτείνει το ΚΚΕ
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος πρότεινε να κληθούν με τη σειρά, εκπρόσωποι του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, το ΚΕΠΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το ΙΟΒΕ, η ΤτΕ, η ΕΛΣΤΑΤ, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών από το 2009 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη και όλοι όσοι διετέλεσαν γενικοί γραμματείς στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόσωπα από το εξωτερικό με βάση τις θεσμικές τους ιδιότητες ανάμεσα τους και οι τρεις θεσμικοί εταίροι.
Ποιους προτείνει η Χ.Α.
Η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη, πρότεινε μεταξύ άλλων ως μάρτυρες, τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν καθώς και τον Εβέρ Φαλτσιανί που αποκάλυψε την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας HSBC.
Ποιους προτείνουν οι ΑΝΕΛ
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, πρότεινε να κληθούν μεταξύ άλλων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστνατίνου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ,ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ, ο επικεφαλής της Τask Force Χόρστ Ράϊχενμπαχ, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ.Γ. Φούχτελ, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ποιους προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να κληθούν μεταξύ άλλων, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί από την περίοδο του Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και όλοι όσοι από τότε μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, επεσήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει τρεις τομείς:
– τον ρόλο της ΤτΕ κατά την περίοδο της κρίσης,
– το psi και
– γιατί η ΑΤΕ, δεν εντάχθηκε, όπως είπε, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δόθηκε με το ευτελές ποσό των 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.