«Ο ΤΑΠ θα αναδείξει τη Β. Ελλάδα!»

Η Αντζελα Γκερέκου στο Μπακού με αφορμή το Παγκόσμιο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου

Την ευκαιρία και την ανάγκη της ανάδειξης της πολιτιστικής και της τουριστικής φυσιογνωμίας απ’ άκρου εις άκρον της βόρειας Ελλάδας από τα πλέον καταξιωμένα και αποτελεσματικά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως θα τονίσει σήμερα σε ομιλία της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά Αντζελα Γκερέκου.

Η κυρία Γκερέκου βρίσκεται στην πρωτεύουσα της πετρελαιοπαραγωγού χώρας του Καυκάσου, προσκεκλημένη της κυβέρνησης, για να μιλήσει στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου, που φέτος έχει θέμα «Κοινός Πολιτισμός για Κοινή Ασφάλεια».
Το φόρουμ του Μπακού διεξάγεται για Τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της UNESCO, του αδελφού μουσουλμανικού της οργανισμού ISESCO και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν πάνω από 60 χώρες και πλήθος διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στην ομιλία της η κυρία Γκερέκου θα εστιάσει στην ευκαιρία που δημιουργεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ, ο οποίος θα μεταφέρει το καύσιμο από το Αζερμπαϊτζάν στις αγορές της Ευρώπης. Ο ΤΑΠ αποτελεί ένα μεγάλο έργο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παίρνει τη σκυτάλη της μεταφοράς του φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στους Κήπους, διασχίζει απ’ άκρον εις άκρου τη βόρεια Ελλάδα έως την Ιεροπηγή Καστοριάς, εισέρχεται στην Αλβανία και από κοντά στο Φιρ γίνεται υποθαλάσσιος, για να φτάσει στη Σαν Φόκα της Ιταλίας, όπου θα διοχετεύσει το αέριο στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς.

Συνεργασία

H στενή αυτή συνεργασία χωρών τόσο μακρινών γεωγραφικά και τόσο διαφορετικών πολιτιστικά σε ένα έργο τόσο μεγάλο και πολύπλοκο προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης δίνει το βήμα ώστε οι λαοί που κατασκευάζουν, φιλοξενούν και ωφελούνται από αυτό να γνωριστούν καλύτερα, να έρθουν πιο κοντά και εν τέλει μέσα από αυτή την προσέγγιση να σφυρηλατήσουν τη σταθερή, κοινή τους ασφάλεια, λέει η πρώην υφυπουργός.

Η επιχειρηματολογία της Αντζελας Γκερέκου δανείζεται ένα παράδειγμα από αζερικό μύθο για το πώς ο Μέγας Αλέξανδρος δεν επιτέθηκε στο αρχαίο Αζερμπαϊτζάν, όταν γνώρισε και εκτίμησε το θάρρος και τη σοφία της τοπικής βασίλισσας Νουσάμπα. Και συνεχίζει με την ανάλυση της πολιτικής του μεγάλου στρατηλάτη για την άμβλυνση των διακρίσεων μεταξύ των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας του.

Η Ελληνίδα πολιτικός φέρνει, επίσης, ως παράδειγμα την αποτελεσματικότητα στην προσέγγιση της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν, που έπαιξε το πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο το Ιδρυμα Αλίεφ, υπό τη διοίκηση της πρώτης κυρίας του Αζερμπαϊτζάν Μεχριμπάν Αλίεβα, προσέφερε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ανακαλύψαμε την αζέρικη τζαζ, είδαμε αζέρικα έργα, διαβάσαμε αζέρικες νουβέλες στα ελληνικά, ακούσαμε αζέρικα δημοτικά τραγούδια, χαρήκαμε αζέρικες παραστάσεις κλασικής μουσικής» τονίζει η κυρία Γκερέκου. «Νιώσαμε ποιοι είναι αυτοί οι Αζέροι από τη Χώρα της Φωτιάς, που ο Προμηθέας έκλεψε τη φλόγα απ’ τους θεούς, και δεθήκαμε μαζί τους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα