«Ιδιο» με το παλάτι του βασιλιά Πριάμου

Το τριώροφο κόσμημα της Ερμούπολης (για τις υπηρεσίες του Δημαρχείου), έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ! Στέκει αγέρωχο και μεγαλοπρεπές από το 1898
{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Ο δήμαρχος της ακμάζουσας Σύρου Δημήτρης Βαφειαδάκης κάθεται ενθουσιασμένος στο γραφείο του. Το σημερινό ραντεβού του είναι πολύ σημαντικό και προορίζεται να φέρει εις πέρας την υλοποίηση ενός σχεδίου που αιωρείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Στο αρχείο υπάρχουν ένα σωρό αποδείξεις: τα σχέδια ενός μεγαλεπήβολου και μεγάλης έκτασης κτιρίου που θα στέγαζε τις υπηρεσίες του δήμου και που είχαν εκπονηθεί επανειλημμένως από διάφορους αρχιτέκτονες αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Τούτος ο αρχιτέκτονας όμως είναι διαφορετικός. Τούτος ο αρχιτέκτονας είναι ο πλέον κατάλληλος για την αρχοντική Ερμούπολη.

Το ραντεβού του 1875 επαληθεύει και με το παραπάνω τα όνειρα του δημάρχου, αφού ο Ερνεστ Τσίλερ αναλαμβάνει να εκπονήσει τη μελέτη των σχεδίων και τον επόμενο κιόλας χρόνο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του τριώροφου, με τη χαρακτηριστική τοσκανική σκάλα και το εντυπωσιακό κεντρικό αέτωμα. Το μεγαλύτερο δημαρχιακό μέγαρο της Ελλάδας στοιχίζει 1.300.000 δραχμές, ποσό δυσθεώρητο, που στραγγίζει τα ταμεία του δήμου, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει σε δάνεια, προκειμένου 15 χρόνια αργότερα το έργο να ολοκληρωθεί. Η έλλειψη χρημάτων τού στερεί τις τοιχογραφίες που είχε οραματιστεί ο δημιουργός του, κάτι που δεν εμποδίζει πάντως τον Ερρίκο Σλήμαν να γράψει στο ημερολόγιό του ότι το κτίριο χτίστηκε «πάνω στα ομηρικά ανακτορικά πρότυπα», με βασικό οδηγό τα ανάκτορα του βασιλιά Πριάμου της Τροίας!

Τα εγκαίνιά του, το 1898, συμπίπτουν με τον θάνατο του πιο θερμού υποστηρικτή του, του δημάρχου Δημήτρη Βαφειαδάκη. Από την άλλη, οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί, αφού είναι πλέον φανερό ότι η Σύρος εγκαταλείπει τη μεγάλη ακμή της. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1998, και ενώ το κτίριο αποτελεί ορόσημο του νησιού, ένας άλλος δήμαρχος της Σύρου, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, αναθέτει στη ζωγράφο Αννα Βασιλάκη να ακολουθήσει τα αρχικά σχέδια και να πραγματοποιήσει τον εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα