Αν έχει συμφωνηθεί με το ουκρανικό κράτος η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Έλληνες της Ουκρανίας, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Επιπλέον, ο Θεσσαλός πολιτικός ρωτά αν έχει εξετασθεί η δυνατότητα παροχής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα και στους ομογενείς που βρίσκονται εντός των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Αφορμή για την κοινοβουλευτική παρέμβαση υπήρξαν αφενός δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και κινδυνεύει, παρά τη θέλησή της, να παρασυρθεί στη δίνη του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου και αφετέρου η είδηση ότι πρόσφατα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού εξωτερικών και του Ουκρανού ομολόγου.
Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «οι κάτοικοι, και μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης. Η οικονομική ζωή έχει παραλύσει, και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ιδιαίτερα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, λόγω της μη καταβολής μισθών, συντάξεων».
Μάτι του κυκλώνα
Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός «ο ελληνισμός της Ουκρανίας, ο οποίος αριθμεί πολλές δεκάδες χιλιάδες ομογενείς και έχει μακρά ιστορική παρουσία που ανάγεται στην αρχαιότητα, με την έκρηξη του πολέμου στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, βρέθηκε στο ‘‘μάτι του κυκλώνα’’. Οι Έλληνες της Μαριούπολης και των ελληνικών χωριών του Ντονιέτσκ -της μιας από τις δύο περιφέρειες όπου ξέσπασαν αποσχιστικά κινήματα- υπέστησαν σοβαρές απώλειες από τις μάχες που διεξήχθησαν για μήνες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικά αγαθά».
Σήμερα, ωστόσο, «οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας είναι συχνότατες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση των μαχών. Η ευαίσθητη και ταυτόχρονα επικίνδυνη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις της προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Ντονιέτσκ κ. Ελένης Προντάν ότι ‘‘η κρίση δίχασε γεωγραφικά την ελληνική ομογένεια’’, οπότε καθίσταται δύσκολη και η μεταξύ τους επικοινωνία».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει με τη διαπίστωση-έκκληση «σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα πρέπει παντί τρόπω να συνδράμει τους ομογενείς μας» και ως εκ τούτου ζητά να πληροφορηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αν επιπλέον έχει εκπονηθεί κάποιο «σχέδιο αρωγής στον Ελληνισμό της Ουκρανίας, σε περίπτωση επανάληψης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία».