Ηρεμία,φρούτα και σοκολάτα

Τι θα πρέπει να προσέξουν σύμφωνα με τους ειδικούς οι υποψήφιοι (και οι γονείς) κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται 101.508 υποψήφιοι, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει θέση στην πολυαναμενόμενη κούρσα των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινά αύριο. Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα μόνο οι 60.345, που θα φτάσουν πρώτοι στο τέρμα, θα καταφέρουν να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η έξυπνη προετοιμασία των υποψηφίων προϋποθέτει καλή ψυχολογία, σωστή διατροφή και μέθοδο στη μελέτη.

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των παιδιών παίζουν πάντα οι ψύχραιμοι γονείς, που πρέπει να δείχνουν ήρεμοι και να απορροφούν σαν σφουγγάρι το άγχος από τα βλαστάρια τους, όπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η ψυχολόγος Αντιγόνη Ωραιοπούλου. «Η μητέρα και ο πατέρας θα πρέπει από το δημοτικό κιόλας να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουν τα παιδιά τους, καθώς και πόση ώρα χρειάζονται. Κάνουν πολλά διαλείμματα; Διακόπτουν για να φάνε κάτι ή να κουβεντιάσουν και συνεχίζουν; Τους αρκούν τρεις ώρες διάβασμα; Αφομοιώνουν την ύλη από το σχολείο και στο σπίτι διαβάζουν λιγότερο; Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι γονείς απ’ την αρχή και όχι ξαφνικά στη γ΄ λυκείου να λένε επιτακτικά στο παιδί τους, που σημειωτέον είναι πλέον 18 χρόνων, “κάθισε διάβασε”!» εξηγεί η ψυχολόγος.

Οι γονείς δεν πρέπει να συγκρίνουν το παιδί τους με τον αδελφό, τον ξάδελφο ή το παιδί του γείτονα, που τυχαίνει να είναι καλύτερος μαθητής, γιατί αυτό φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι η «χρυσή επένδυση», στην οποία χρόνια ξόδευαν χρήματα (στο φροντιστήριο), και τώρα ήρθε η ώρα να αποδώσει, σημειώνει η ειδικός και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο που μας αποκαλύπτει με τον πιο απλό τρόπο τον σεβασμό που είναι ανάγκη να δείχνουν οι γονείς προς τα παιδιά τους. Λέει, λοιπόν, υποτιμητικά ο πατέρας στον γιο του: “Στην ηλικία σου ο Ναπολέοντας διάβαζε και έγινε αυτοκράτορας”. Και απαντά έξυπνα ο μικρός: “Και στην δική σου ηλικία ήταν αυτοκράτορας”».

Από την άλλη, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση του εξεταζομένου. Το πολυτιμότερο γεύμα είναι σαφέστατα το πρωινό, που βελτιώνει την πνευματική και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού. Εάν ο μαθητής δεν φάει πρωινό, υπάρχει πιθανότητα να νιώσει ατονία και να ζαλιστεί εξαιτίας της υπότασης που θα προκαλέσει η υπογλυκαιμία, όπως τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δρ Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Ευχάριστο και θρεπτικό σνακ αποτελούν οι ωμοί ξηροί καρποί, πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Οσοι μαθητές και κυρίως μαθήτριες κάνουν τις αμφιλεγόμενες δίαιτες «αστραπή» πρέπει να τις διακόψουν και να επιστρέψουν στη μεσογειακή διατροφή (ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα, φρέσκα λαχανικά κ.λπ.), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη διάθεση, στην απομνημόνευση και την αυτοσυγκέντρωση.

Σύμμαχος στις εξετάσεις είναι η σοκολάτα, που προσδίδει τόνωση εξαιτίας της ζάχαρης, του μαγνησίου και της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. «Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες» εξηγεί ο κ. Ξένος, προσθέτοντας ότι ιδανικά σνακ για τις ώρες της μελέτης είναι τα φρούτα, τα γλυκά του κουταλιού και τα γαλακτοκομικά. Προσοχή και μέτρο χρειάζεται και η κατανάλωση καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος, καθώς και των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, γιατί διεγείρουν το νευρικό σύστημα και το παιδί έχει υπερένταση και δεν μπορεί να κοιμηθεί.

«Οχι στην τελευταία ματιά τα ξημερώματα»

«Στις πανελλαδικές εξετάσεις όλη η Ελλάδα αναστενάζει, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο θεσμός των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια προκαλεί τόσο άγχος, ένταση και ταραχή» επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Ελένη Ζώμα – Παπουτσή, φιλόλογος και διευθύντρια του Μεθοδικού Φροντιστηρίου», καλώντας τους υποψηφίους «να αφοσιωθούν ολόψυχα στον στόχο τους». Οσον αφορά το διάστημα κατά το οποίο διαρκούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπου κατά κύριο λόγο οι διαγωνιζόμενοι αγχώνονται ότι δεν έχουν διαβάσει αρκετά και δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι, συμβουλεύει: «Τα παιδιά πρέπει να φροντίσουν ώστε την παραμονή της εξέτασης κάθε μαθήματος να αφήνουν τα βιβλία πριν από τις 10 το βράδυ, στη συνέχεια να χαλαρώνουν, να κάνουν ενδεχομένως μια σύντομη βόλτα και να κοιμούνται. Το πρωί της ημέρας που θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα δεν βοηθά να ξυπνούν από τα άγρια χαράματα “για μια τελευταία ματιά στα βιβλία”. Αυτό θα τους αγχώσει περισσότερο».

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τη φιλόλογο, πριν από κάθε εξέταση. «Μετά το τέλος κάθε μαθήματος», συνεχίζει η ίδια, «δεν πρέπει να κοιτούν πίσω, ανεξάρτητα με το αν έχουν γράψει καλά ή όχι. Κάθε μάθημα έχει τη δική του συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα» τονίζει η κυρία Ζώμα – Παπουτσή, επισημαίνοντας ότι οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά. Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, οι γονείς θα πρέπει διαμορφώσουν ένα ήρεμο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, μέσα στο όποιο το παιδί θα αισθάνεται ασφάλεια και άρα θα αποδίδει περισσότερο.

Εύη Πανταζοπούλου,
Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα