Νέος γύρος τηλεδιασκέψεων για πρόοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής! Οι ξένοι βλέπουν και άλλο «πακέτο» διάσωσης
Την ώρα που οι δανειστές κορυφώνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα με διαρροές στον ξένο Τύπο, όπου χαρακτηρίζεται αναπόφευκτη η προσφυγή σε τρίτο δάνειο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το μπρα ντε φερ με τους τεχνοκράτες των πιστωτών, ξεκινώντας πιθανώς από σήμερα νέο γύρο τηλεδιασκέψεων και προσβλέποντας σε ουσιαστική πρόοδο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να προσβλέπουν σε συμφωνία μέσα στον Μάιο, προκειμένου να αποφευχθεί το χρηματοδοτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, οι πιστωτές τηρούν άκαμπτη στάση, όπως φαίνεται και από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις λέει ότι το κλίμα θυμίζει «Τιτανικό» και πως ελπίζει ότι «αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του».
«Τιτανικός»
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «ακόμη και οι Ελληνες διαπραγματευτές κατά διαστήματα εκφράζουν απόγνωση, γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους». Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι κύκλοι των δανειστών μας θεωρούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε τρίτο πακέτο στήριξης.
Για να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους τεχνοκράτες των πιστωτών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε τρία βασικά μέτωπα:
1. Δημοσιονομικοί στόχοι και νέα μέτρα: Ο νέος στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα κρίνει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστούν. Αν ο στόχος κυμανθεί στο 1%-1,5%, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλει πειστικά μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
2. Ασφαλιστικό: Η κυβερνητική εξαγγελία για «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν αρκεί στα μάτια των δανειστών, που διαφωνούν με την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.
3. Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές, προκαλώντας την αντίδραση των δανειστών.
Μάριος Ροζάκος
ΣΥΡΙΖΑ:«Φωτιές» από τους σκληρούς
Αν και λίγα, τα μέλη της Κομμουνιστικής Τάσης αρκούν για να βάλουν νέες φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή τους στηλιτεύουν τόσο την πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οπως σημειώνουν, το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πολιτική ατολμία, αμηχανία και σύγχυση, καθώς η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, παρά μόνο θολές και αφηρημένες εκκλήσεις!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στη διαστρέβλωση από την κυβέρνηση της ρητής λαϊκής εντολής για κατάργηση των Μνημονίων και της λιτότητας, εμφανίζοντάς την σαν εντολή να μην παραβιαστούν τάχα κάποιες αδιευκρίνιστες κόκκινες γραμμές» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και ο Αλ. Τσίπρας. «Ο εργαζόμενος λαός περιμένει από την ηγεσία να πει τι σκοπεύει να κάνει έναντι της αδιαλλαξίας των δανειστών συγκεκριμένα, ποια είναι η εναλλακτική πολιτική λύση της, ποιο είναι το εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιό της» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Φωνές για δημοψήφισμα ή ευθεία ρήξη
Απόψεις που κινούνται από τη ρήξη μέχρι τον άνευ όρων συμβιβασμό επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (και όχι μόνο) εμφανίζονται απαισιόδοξα για μια ενδεχόμενη συμφωνία και ζητούν ρήξη, ενώ από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που ήδη μιλούν για συμφωνία. Την ίδια ώρα η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος κυριαρχεί στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Ολοι, πάντως, διαμηνύουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να απορροφηθούν οι τριγμοί. Εις εξ αυτών, ο βουλευτής (προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα) Στάθης Λεουτσάκος, αφού εξέφρασε την πίστη του στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι δεν θα κλείσει συμφωνία αντίθετη από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά. Ο (επίσης προερχόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα) Δημήτρης Στρατούλης εμφανίστηκε ακόμα πιο σίγουρος, καθώς, όπως είπε, η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοια, που θα ψηφιστεί και από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από εκείνους των ΑΝ.ΕΛ., χωρίς να υπάρξουν διαρροές.
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης δεν έδειξε και τόσο βέβαιος περί συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα» και πως η απάντηση σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ένα δημοψήφισμα. Στην ίδια γραμμή και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ σκληρή μάχη στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.
Τέλος, ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι η συζήτηση με τους εταίρους είναι μέσα στο ευρώ, συμπληρώνοντας: «Το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή, αν θέλετε, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης».
Αλ. Διαμάντης
Συσκέψεις στο Μαξίμου για να λυθούν τα «αγκάθια»!
Μπαράζ συσκέψεων είχε το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στόχος είναι να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας τις ερχόμενες Πέμπτη και Παρασκευή. Ειδικότερα, την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή οι κ. Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ με τον κ. Τσίπρα είχε ραντεβού και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά και το αντάρτικό της στην Πολιτική Γραμματεία. Μάλιστα, ζητήθηκε και η… συνεισφορά του ευρωβουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου για περίπου μία ώρα. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε ο ίδιος, εξερχόμενος από το Μαξίμου, και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή προέχει να πετύχουμε και σύντομα την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ολα τα άλλα θα κριθούν στην ώρα τους και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό».
Bloomberg: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία!
Σχεδόν απίθανο χαρακτηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της. Επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο συνέδριο του «Economist», ότι δεν θα κλείσει συμφωνία με κάθε κόστος, το πρακτορείο τονίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερες από 110 ημέρες διαπραγματεύσεων από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.
«Οι πιέσεις στη ρευστότητα, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, όλα αυτά συγκλίνουν χρονικά στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Σε αυτό το σημείο, κάποιου είδους συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος τελειώνει» εκτιμούν οι αναλυτές Malcolm Barr και David Mackie της JPMorgan Chase.
«Νομίζω ότι μια τρίτη συμφωνία είναι απλώς απαραίτητη και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί» δηλώνει από την πλευρά του ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. «Θα είναι ή ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ή ένα Grexit» εκτιμά. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέση λύση» συμπλήρωσε ο οικονομιλόγος.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Eurogroup στις 21 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας, θα αναφερθεί στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Απειλητικό τελεσίγραφο από τον Ντομπρόβσκις!
Νέο αυστηρό μήνυμα, διά στόματος του αντιπροέδρου της, στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις μεταρρυθμίσεων αντί μόνο να απορρίπτει, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται άμεσα με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς στη χώρα.
Μιλώντας στην «Bild», ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ευρωζώνης και ξεκαθάρισε: «Μόνο όταν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το επόμενο βήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε επίσης την Αθήνα να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της σημειώνοντας ότι, αν και υπήρξε πρόοδος σε ορισμένους τομείς, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημόσιων προϋπολογισμών, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
Ο ίδιος, στο πνεύμα των δηλώσεων όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, προειδοποίησε ότι δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για την Αθήνα, δεδομένης της «σοβαρής» οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Γκάμπριελ: Εξαιρετικά επικίνδυνο το Grexit
Και πυρά από τον αντικαγκελάριο στον Σόιμπλε για την πολιτική του
Σήμα κινδύνου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και προς την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ εκπέμπει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με δηλώσεις που αποτυπώνουν τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του γερμανικού συνασπισμού για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην «Bild», χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, ένα ενδεχόμενο Grexit. «Αν αποχωρήσει η πρώτη χώρα, τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα βλέπει διαφορετικά την Ευρώπη (…) Κανείς δεν θα έχει πλέον εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, αν διαλυθούμε με την πρώτη μεγάλη κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που δεν θα πρέπει να δίνουν τροφή στη συζήτηση περί Grexit. Η δήλωση αυτή αποτελεί ευθεία βολή κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει απειλήσει πολλές φορές, άμεσα και έμμεσα, με Grexit. Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και στις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο Γερμανός αντικαγκελάριος τάσσεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, με την ολοκλήρωση δηλαδή του τρέχοντος προγράμματος. Μάλιστα, βλέπει θετικά και τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψή του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».
Εγγραφο-βόμβα του ΔΝΤ: Αδύνατον να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τον Ιούνιο
Καμπανάκι για αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές χτυπά έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον.Το έγγραφο συμπυκνώνει όσα συζητήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη και τονίζει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές Αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές», καθώς μόνο προς το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν τον επόμενο μήνα δόσεις συνολικού ύψους 1,53 δισ. ευρώ, ενώ έως τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ταμείου εμφανίζονται να αναγνωρίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά παρουσιάζουν σαν «αγκάθια» το Ασφαλιστικό και την επαναπρόσληψη 4.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο.
Ανάλογη ενημέρωση για τις συζητήσεις στο Δ.Σ. του ΔΝΤ έστειλε ο απερχόμενος εκπρόσωπος της χώρας μας στο ταμείο Θάνος Κατσάμπας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.