Σε διαβούλευση έθεσε το υπ. Εσωτερικών το νομοσχέδιο.Τι προβλέπει για τα παιδιά των μεταναστών που γράφονται στην α δημοτικού
Το καθεστώς ιθαγένειας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής, που γεννήθηκαν και ζούνε στη χώρα μας ή μεγαλώνουν σε αυτή, ρυθμίζει το σχέδιο νόμου Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και Αλλες Διατάξεις, το οποίο έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, διευθετώντας έτσι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, αυτό της χορήγησης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά. Το θέμα, πάντως, φαίνεται ότι πυροδοτεί νέες κόντρες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η ελληνική ιθαγένεια θα απονέμεται στα παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ και στα παιδιά που έχουν πάει εννέα χρόνια σε ελληνικό σχολείο -δηλαδή, έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα- ή έχουν πάει γυμνάσιο και λύκειο.
Η βασική καινοτομία του σχεδίου νόμου έγκειται στη διάταξη που δίνει το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας τη στιγμή της εγγραφής στην α’ δημοτικού ελληνικού σχολείου στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονέα ο οποίος κατοικεί νόμιμα στη χώρα πέντε χρόνια πριν από τη γέννηση.
«Οσα μεθοδεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ιθαγένειας αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση στους λαθρομετανάστες να εγγράψουν το παιδί τους στην α’ δημοτικού και αυτόματα να πάρουν άδεια παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Είναι το χειρότερο που μπορούν να κάνουν για την Ελλάδα και την κοινωνική συνοχή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες περιμένουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης.
Θετικό εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ διά της αρμόδιας συντονίστριας Φώφης Γεννηματά. Επισήμανε παράλληλα: «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στηρίζει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία”, υπονοώντας ότι το κόμμα του κ. Καμμένου ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί.