Ορόσημο για τη διαπραγμάτευση η Σύνοδος Κορυφής

Ορόσημο για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποτελεί πλέον – και υπό το ασφυκτικό βάρος της εξάντλησης του διαθέσιμου χρόνου – η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 20 και 21 Μαΐου.

Ήδη η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως πλέον το ζήτημα επίτευξης συμφωνίας είναι πολιτικό.
Το αίτημα της Αθήνας για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup πριν τα τέλη Μαΐου βρίσκεται πάντα στο μυαλό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική πλευρά αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων κατά τη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να καταθέσει αίτημα για έκτακτο Eurogroup πριν τα τέλη Μαΐου, καθώς το επόμενο τακτικό Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο, στο Brussels Group, αφού σήμερα θα υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη του οργάνου, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης – εξπρές της Πέμπτης.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη – η διάρκεια της οποίας δεν ξεπέρασε τη μια ώρα – συζητήθηκε ο συντονισμός και η καλύτερη οργάνωση των διαβουλεύσεων.
Επί της ουσίας, υπήρξε ένας καθορισμός της ατζέντας των θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση, σε επίπεδο Brussels Group.
Στοιχειώνει την οικονομία η αβεβαιότητα
Όσο όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα στη διαπραγμάτευση, η ελληνική οικονομία αιμορραγεί, αφού βρίσκεται δέσμια της αυξημένης αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.
Όσο η κυβέρνηση αναζητά ολοένα και περισσότερα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές, ο εφιάλτης της ύφεσης απειλεί εκ νέου την οικονομία.
Ήδη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανάπτυξη μόλις κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ ύφεση 0,2% καταγράφεται σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ο αρχικός στόχος για ανάπτυξη 2,9% για το σύνολο του 2015 αποτελεί πλέον… όνειρο απατηλό, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους δανειστές, καθώς και για σειρά διεθνών οργανισμών.
Πλέον η Αθήνα αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας κάτω του 1% για το 2015, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη υποβαθμίσει τις προβλέψεις της μόλις στο 0,5%.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα