Παρουσία Παυλόπουλου η Τελετή Αφής της Φλόγας στην Πνύκα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η Τελετή Αφής της Φλόγας για τους 14ους Θερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες το διάστημα 25 Ιουλίου-2 Αυγούστου. Μετά την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Special Olympics, χαιρετισμό απηύθυνε ο αθλητής της ιστιοπλοΐας, Γιάννης Στρατηγόπουλος.

Η πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στο μήνυμά της προς τους αθλητές πως «θα μας θυμίσετε ότι η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απόγνωση» και εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες σας να εμπνεύσουν όλο τον κόσμο», ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της διεθνούς επιτροπής Special Olympics, Τζάνετ Φρέτσερ, τόνισε ότι η Φλόγα και οι αγώνες θα βοηθήσουν «να ενωθούμε με ένα πνεύμα αποδοχής και σεβασμού».  

Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η στήριξη της δικής σας προσπάθειας αναβαθμίζει την ανθρωπιά, τον πολιτισμό, είναι απόλυτη υποχρέωση προς τον εαυτό μας. Στη ζωή τελικά υπάρχουν αξίες που δεν μετριούνται με το χρήμα. Αυτή η προσπάθεια αποκτά ένα θετικό πρόσημο, ένα πανίσχυρο μήνυμα, ένα μήνυμα ανοχής στη διαφορετικότητα».  

Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου, αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics, άναψε με κάτοπτρο από τον ήλιο τη Φλόγα της Ελπίδας, την οποία παρέδωσε στον αθλητή Παναγιώτη Κουτάτζη. Αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics Eλλάς και σπουδάστριες των Σχολών Xορού «Φωκά Eυαγγελινού» είχαν επωμισθεί τον ρόλο των Iερειών στο Xορόδραμα της Aφής της Φλόγας. Επιμελητής του χοροδράματος ήταν ο Φωκάς Eυαγγελινός, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Aλέξης Kωστάλας. 

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των 14ων Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Λος Άντζελες 2015», Πάτρικ ΜακΚλέναχαν, στον οποίο η κα. Δεσποτοπούλου μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα για τη διοργάνωση. Στη λαμπαδηδρομία συμμετέχουν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, αθλητές Special Olympics και μαθητές του 7ου Γυμνασίου Κορυδαλλού, των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, των Σχολείων της Αμερικανικής Κοινότητας και του βρετανικού σχολείου “St. Catherines”. Η Λαμπαδηδρομία θα περάσει από ιστορικά μνημεία της Αθήνας, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τους Στύλους Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, ενώ η Λαμπαδηδρομία επί αθηναϊκού εδάφους θα ολοκληρωθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ο πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς θα υποδεχθεί τη Φλόγα, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα, διεθνείς προσωπικότητες από τον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χορηγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, επίτιμοι συμπρόεδροι της Oργανωτικής Eπιτροπής των Aγώνων Λος Άντζελες 2015, οι οποίοι και θα κηρύξουν από κοινού την Έναρξη των Aγώνων στις 25 Iουλίου, απηύθυναν πρόσκληση στους Aθλητές Special Olympics «να λάβουν μέρος σε αυτό το μέγα ανθρωπιστικό γεγονός, που δίνει νόημα στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, μέσω του αθλητισμού», όπως το πραγματοποίησε η ιδρύτρια του διεθνούς θεσμού των Special Olympics, Γιουνίς Κένεντι-Σράιβερ.  

Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η ιερή φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων ανάβει σε λίγο ξανά στην αρχέγονη κοιτίδα της, την Ελλάδα. Αυτή τη φορά στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας, για να ταξιδέψει ως το Λος Άντζελες, προκειμένου να φωτίσει τα Special Olympics του 2015», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το βήμα τούτο παρέχει την ευκαιρία να καταδειχθεί μ’ ενάργεια ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα, όπως γονιμοποιεί ανά τους αιώνες την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συνιστά κορυφαία πτυχή του Ελληνικού Πνεύματος και της μετέπειτα συγκλονιστικής πορείας του ως τις μέρες μας, μεσ’ από την αντίστοιχη πορεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Κατά συνέπεια, το Ολυμπιακό Πνεύμα διατρέχει, ίδιο και απαράλλακτο, κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, κάθε μορφή ολυμπιακής άμιλλας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Και για να γίνω σαφέστερος: Το Ολυμπιακό Πνεύμα σηματοδοτεί την αποθέωση του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα δε την αποθέωση της αξίας του, ως έννοιας ευρύτερης της αξιοπρέπειάς του, αφού καλύπτει εγγυητικώς το σύνολο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά η ανθρώπινη ύπαρξη, από την φύση της, είναι μια και ενιαία. Κατά τούτο λοιπόν η ανθρώπινη ύπαρξη, αρρήκτως συνδεδεμένη με την πραγμάτωση της ιδέας της Δικαιοσύνης, δεν είναι επιδεκτική, ούτε αυθαίρετων διακρίσεων, ούτε ευκαιριακών διαβαθμίσεων».

«Και είναι ακριβώς η προαναφερόμενη στενή σύνδεση της ανθρώπινης ύπαρξης –επέκεινα δε της αξίας του Ανθρώπου- με την έννοια της Δικαιοσύνης, η οποία προσδιορίζει και τις θεμελιώδεις θεσμικές συντεταγμένες της εφαρμογής της αρχής της ισότητας, μεσ’ από την αρχετυπική δομή της κατ’ Αριστοτέλη αναλογίας. Άλλωστε, η σύνδεση της έννοιας της Δικαιοσύνης με την ιδέα μιας επιτυχούς ζωής βασίζεται στην, επίσης αριστοτελική, αντίληψη ότι ο άνθρωπος έχει δυνατότητες που, υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μπορούν να καταστούν ενεργές, να ενισχυθούν και εντέλει να εκπληρωθούν. Ειδικότερα δε ο σεβασμός της αξίας του Ανθρώπου επιβάλλει την διασφάλιση ουσιαστικής ισότητας κατά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Και μια τέτοια ισότητα είναι νοητή μόνον ως ισότητα στην αφετηρία του αγώνα για την ζωή δια της οδού της παροχής ίσων ευκαιριών. Αυτή μάλιστα η ισότητα πρέπει να συνοδεύεται τόσον από την παραχώρηση σε κάθε άνθρωπο ενός πεδίου κίνησης και δράσης, στο οποίο κανείς τρίτος να μην έχει ανάμειξη. Όσον και από την αναγνώριση σ’ αυτόν της ελευθερίας του να αυτοκυβερνάται εντός συγκεκριμένων και θεσμικώς προσδιορισμένων ορίων, καθορίζοντας τις αρχές και τις αξίες που θα διέπουν την δημόσια ζωή του», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αναγκαίο συμπέρασμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα, μ’ όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ουσία του, αναδύεται ατόφιο και μεσ’ από την διοργάνωση των Special Olympics. Νέοι συνάνθρωποί μας, απ’ όλο τον Πλανήτη, με ιδιαίτερες δεξιότητες που οφείλουμε ν’ αναδεικνύουμε, στέλνουν συλλογικά, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και της Ειρήνης. Και μάλιστα στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι καταλυτικές συνέπειες της οποίας φέρνουν, δυστυχώς, στο φως άκρως ανησυχητικά ρήγματα στις αντηρίδες του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μοιραίως, αυτού τούτου του κοινωνικού κράτους», σημείωσε και κατέληξε:

«Εύχομαι το μήνυμα αυτό των Special Olympics του Λος Άντζελες να γίνει μια φλόγα –μ’ αφετηρία την φλόγα που ανάβει σε λίγο στην Πνύκα- η οποία θ’ αρχίσει να διαλύει την καταχνιά των χαλεπών καιρών που βιώνουμε σήμερα.

Αθλήτριες και Αθλητές των Special Olympics του 2015 καλή δύναμη και καλή επιτυχία, προκειμένου ν’ αποδείξετε στην πράξη ότι η πηγή της ανθρώπινης δημιουργίας ουδέποτε στερεύει. Κι έτσι, αείρροη, αρδεύει ευεργετικά την, εκ καταγωγής, διψασμένη γη του Πολιτισμού, υφ’ όλες του τις εκφάνσεις».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα