Η Ένωση Αγωνιστών Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα (SUBNOR) που συγκεντρώνει επιζώντες αγωνιστές στις γραμμές των Παρτιζάνων του Τίτο και τους απόγονους αυτών καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την “προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας”.
“Με την απόφαση αυτή διαγράφεται η αναμφισβήτητη συμβολή της Σερβίας στην συντριβή του φασισμού […] η αποκατάσταση του αρχηγού της ομάδας που από το 1941, σε συνεργασία με τους κατακτητές, διέπραξε στυγερά εγκλήματα, πυρπολώντας χωριά, βιάζοντας και σφάζοντας αμάχους, ακόμη και βρέφη… αποτελεί νέα εκδικητική πράξη κατά των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων και των απογόνων τους” αναφέρεται στο ανακοινωθέν της SUBNOR.
Επισημαίνεται δε, ότι με τη απόφαση αυτή το δικαστήριο “ρίχνει αλάτι σε πρόσφατες πληγές”, προκαλώντας έθνη γειτονικών χωρών που επίσης υπέστησαν τις αγριότητες των “Τσέτνικ”.
Η Ένωση Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας (LSV) κάνει λόγο για “παραχάραξη της ιστορίας, αμφισβήτηση του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και προσβολή για τους απογόνους των θυμάτων των πολέμων της δεκαετίας του ’90, όταν πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν με τη σημαία των Τσέτνικ”.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι, προσωπικά, διαφωνεί με την αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς διότι ως απόγονος παρτιζάνου αγωνιστή δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο.
Ο εθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για ιστορική απόφαση συμφιλίωσης του σερβικού έθνους”.
“Ο Ντράζα Μιχαήλοβιτς ήταν ήρωας, τσέτνικ, Σέρβος στρατηγός που έπεσε θύμα της κομουνιστικής τρομοκρατίας” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Β. Σέσελι, έξω από το δικαστήριο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Ο πρίγκιπας της Σερβίας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς δήλωσε, επίσης, ενθουσιασμένος από την απόφαση του δικαστηρίου. “Μία ιστορική αδικία αποκαταστάθηκε, είναι μία απόφαση που δικαιώνει, όχι μόνο έναν πατριώτη, αλλά ολόκληρο το έθνος και θα οδηγήσει στη συμφιλίωση” επισημαίνει στη δήλωσή του ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, ο οποίος παρέστη στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση της απόφασης.
Την αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς χαιρέτισε και ο Ράντομιρ Άντιτς, σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, χαρακτηρίζοντας την ιστορική πράξη αποκατάστασης της αλήθειας.
Έντονες αντιδράσεις για την αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς εκδηλώνονται από την Κροατία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας Όρσαντ Μίλιενιτς εξέφρασε τον “έντονο αποτροπιασμό” του για την απόφαση του δικαστηρίου του Βελιγραδίου.
“Η αποκατάσταση του Μιχαήλοβιτς είναι μεγάλο λάθος όπως θα ήταν η αποκατάσταση του Χίτλερ, του Μουσολίνι ή του Κροάτη Πάβελιτς. Για εμάς, ο Μιχαήλοβιτς ήταν εγκληματίας και θα παραμείνει εγκληματίας. Ήταν ένας φασίστας και τέλος” σχολίασε, με έντονο ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς εκτίμησε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Βελιγραδίου για τον Μιχαήλοβιτς “θα εμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης των λαών της περιοχής και ενθαρρύνει όσους επιδιώκουν τον ιστορικό ρεβιζιονισμό και σε άλλες περιοχές, προσπαθώντας να εξισώσουν τον φασισμό και τον αντιφασισμό ή να ανατρέψουν την ιστορική πραγματικότητα παρουσιάζοντας τους ηττημένους ως νικητές”.