Βόμβα για μισθούς-συντάξεις Ιουνίου!

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βρει τα χρήματα ώστε να  πληρώσει τις υποχρεώσεις

«Στον αέρα» βρίσκεται και πάλι η δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό υποστηρίζουν εκ νέου οι «F.T.», σχολιάζοντας ότι, αν και η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα ρευστότητας. Τα ταμειακά αποθέματα είναι οριακά, «ακόμα και αν καθυστερήσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πληρωμές», αποκαλύπτει Ελληνας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αδειάσει τον εγγυητικό λογαριασμό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρώσει τη δόση των 750.000.000 ευρώ προς το Ταμείο την Τρίτη – ακόμα μία ένδειξη της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας στη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 650.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό, έπειτα από άδεια που έλαβε από το ΔΝΤ για την ανάληψη του ποσού λόγω “έκτακτης κατάστασης”» ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος.

Η δόση
Δίχως τα χρήματα αυτά, η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τη δόση και να εκταμιεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη για την πληρωμή μισθών του Δημοσίου, είπε άλλος αξιωματούχος. «Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα στον λεγόμενο ”λογαριασμό ασφαλείας” που προϋπήρχε του δανείου διάσωσης» πρόσθεσε. Με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν έναν λογαριασμό ασφαλείας στο Ταμείο, αλλά πολύ σπάνια τον χρησιμοποιούν.

Bloomberg:Χρειάζονται νέα μέτρα 3 δισ.€

Πρωτογενές έλλειμμα περίπου 0,5% του ΑΕΠ προβλέπουν για φέτος οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, εάν δεν ληφθεί κανένα επιπλέον μέτρο, με αποτέλεσμα να εμμένουν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα λίγο μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ.
Επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, το πρακτορείο ανέφερε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων έως το τέλος του 2015, ώστε να καλύψει τον ελάχιστο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% που θέτουν οι πιστωτές μας. Οι τελευταίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως επισημαίνει το τηλεγράφημα του Bloomberg, επιμένοντας σε περικοπές συντάξεων και απορρίπτοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές μας γίνονται υπό το βάρος της αναθεωρημένης πρόβλεψης της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος, το οποίο πλέον εκτιμάται ότι θα φθάσει το 173,5% του ΑΕΠ το 2016, δηλαδή θα ξεπεράσει κατά 15% το επίπεδο που είχε προβλεφθεί το περασμένο φθινόπωρο. Φέτος, το δημόσιο χρέος αναμένεται πλέον να εκτιναχθεί στο 180,2% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 170,2%.

Και πάλι σε ύφεση! Επεσε 0,2% το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Σε τροχιά ύφεσης ξαναμπήκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014 (το οποίο επίσης ήταν πτωτικό κατά 0,4%), όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η ύφεση ορίζεται όταν το ΑΕΠ σημειώνει πτώση επί δύο συνεχή τρίμηνα.

Η έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για την πορεία της οικονομίας ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πρώτου τριμήνου 2015 (σχετική εκτίμηση για αρνητικό ΑΕΠ είχε κάνει ήδη η Eurobank). Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 29 Μαΐου με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία και δεν αποκλείεται να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Σε ετήσιο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, κατεγράφη οριακή ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ετήσια βάση είναι έντονα αισθητή, δεδομένου ότι η περασμένη χρονιά είχε κλείσει με ανάπτυξη 0,7%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 είχε καταγραφεί ανάπτυξη κατά 1,3% μεγαλύτερη σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σε απόλυτους αριθμούς, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου περιορίστηκε από τα 46,6 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 στα 46,496 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Κατάσχεσε 22.800 € από την Εφορία μέσω ΣΤε

Το πράσινο φως για την κατάσχεση της κινητής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι τα χρήματα που υπάρχου στα ταμεία των ΔΟΥ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ζήτημα απασχόλησε την αυξημένη επταμελή σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ με αφορμή περίπτωση πολίτη ο οποίος ζητούσε να κατάσχει από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ, το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο. Στον πολίτη επιδικάστηκε το επίμαχο ποσό και, στη συνέχεια, εκείνος κοινοποίησε στο Δημόσιο τη δικαστική απόφαση μαζί με επιταγή προς εκτέλεση. Το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε. Ετσι, ο πολίτης κατάσχεσε μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών. Το Δημόσιο άσκησε ανακοπή και τελικά το θέμα έφτασε στο ΣτΕ, το οποίο δικαίωσε τον πολίτη και μάλιστα το κράτος θα καταβάλει και τη δικαστική δαπάνη των 460 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα