Μουσουλμανική κοινότητα:«Εμείς, δε ζητήσαμε τίποτα,προχώρησαν από μόνοι τους το θέμα, τους ευχαριστούμε πολύ»

Την επιφύλαξή τους εξέφρασαν ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος, Ναΐμ Ελγαντούρ, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, για την εγκατάσταση και λειτουργία τεμένους στο Βοτανικό.

«Από το 2000 έχουν ψηφιστεί πολλές τέτοιες τροπολογίες γι’ αυτό το ζήτημα. Εμείς, από τότε που ανέλαβε η καινούργια κυβέρνηση, δεν ζητήσαμε τίποτα, αφού καταλάβαμε την προτεραιότητα της για μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αφού, λοιπόν, προχώρησαν από μόνοι τους το θέμα, τους ευχαριστούμε πολύ» δηλώνει ο Ναΐμ Ελγαντούρ και συμπληρώνει: «Πάντως κρατάμε μικρό καλάθι, αφού και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτά μας έλεγαν και αποτέλεσμα δεν είδαμε».

Αυτό που προβληματίζει τη μουσουλμανική κοινότητα είναι η εξήγηση που έδωσαν τα στελέχη των ΑΝΕΛ, στην καταψήφιση της εν λόγω τροπολογίας. «Σαφώς και έχουν δικαίωμα να πουν όχι, δημοκρατική χώρα είμαστε, αλλά μας στεναχωρεί το ότι αρνήθηκαν με το πρόσχημα της δυσχέρειας που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό; Εμείς, είμαστε μουσουλμάνοι έλληνες πολίτες και θέλουμε ελληνικό τέμενος. Η καταγωγή μας είναι κυρίως από τη Μέση Ανατολή και όχι από την Τουρκία» τονίζει.

Όσον αφορά τα κατά τόπους άτυπα τζαμιά που υπάρχουν, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος υπογράμμισε πως «πρέπει να δοθούν άδειες σε αυτούς τους χώρους για να εξυπηρετηθούν οι πιστοί, καθώς δεν γίνεται ένας Μουσουλμάνος να ξεκινάει από τη Σαλαμίνα, τη Βούλα ή το Λαύριο για να προσκυνήσει στο Βοτανικό».

«Το ζήτημα έχει και πολιτική διάσταση»

«Το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, σύνθετο και κρίσιμο, ειδικά σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι χριστιανοί μαρτυρούν και σφαγιάζονται στη Μέση Ανατολή» σημειώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, προσθέτοντας ότι «ο ισλαμικός εξτρεμισμός βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης και δεν τηρούνται όροι αμοιβαιότητας σχετικά με το δικαίωμα άσκησης της λατρείας για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε πλείστες μουσουλμανικές χώρες. Εκφράζουμε, λοιπόν, την έντονη επιφύλαξή μας».

Σχετικά με το αν η εγκατάσταση και λειτουργία τεμένους στο Βοτανικό αποτελεί ένα βήμα προόδου υπέρ της ανεξιθρησκίας στην Ελλάδα, ο κ. Κονιδάρης ανέφερε πως «η θρησκευτική ελευθερία στην πατρίδα μας, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 13 του Συντάγματος, είναι απόλυτα κατοχυρωμένη, καθώς συμπεριλαμβάνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας.

»Από εκεί και πέρα, το ζήτημα αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει και πολιτική διάσταση, οπότε αρμόδια να το επιλύσει είναι η Πολιτεία και όχι εμείς. Απλώς, εμείς εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας» καταλήγει.

Πηγή:in.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα