Χαριστική βολή 7,3 R στο «ματωμένο» Νεπάλ

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη χώρα των 8.000 νεκρών! «Καμπανάκι» και για 9 Ρίχτερ από Αμερικανό επιστήμονα

Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν οι κάτοικοι του Νεπάλ από τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την πατρίδα τους πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, αφήνοντας στο πέρασμά του 8.000 νεκρούς και μία ρημαγμένη χώρα, και η μανία του Εγκέλαδου «ξαναβρήκε» τους σεισμοπλήκτους! Ο νέος ισχυρός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ είχε επίκεντρο κοντά στο όρος Εβερεστ και στα σύνορα με την Κίνα, ενώ το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Οι νεκροί υπολογίζονταν χθες το απόγευμα σε δεκάδες (περισσότερους από 50 σε Νεπάλ και Ινδία ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες) και οι τραυματίες σε χιλιάδες. Ο νέος σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί έντασης 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε καταρρεύσεις σπιτιών στις πόλεις Μπακταπούρ και Σαουτάρα (ήδη μισοκατεστραμμένων από τον προηγούμενο σεισμό), πολλές μεγάλες κατολισθήσεις και -βέβαια- πανικό στους σεισμοπαθείς που αισθάνθηκαν ότι ακόμη δεν είναι ασφαλείς.

Φόβοι

Μάλιστα, το χειρότερο ίσως είναι ότι οι επιστήμονες, που είχαν προβλέψει έναν δεύτερο μεγάλο σεισμό στην περιοχή, αναμένουν και άλλες σεισμικές δονήσεις, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προβλέψουν το πότε και το πού. Ο Γκάβιν Χέις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου είχε πει στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» μετά τις 25 Απριλίου ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ διατάραξε μια υπόγεια περιοχή κάτω από το Κατμαντού, η οποία προηγουμένως θεωρείτο αδιαπέραστη και ότι δεν αποκλείονται μελλοντικά σεισμοί της τάξεως των 9 Ρίχτερ!
Κάτοικοι της πρωτεύουσας αφηγούνταν χθες τον τρόμο που έζησαν, όταν άρχισε και πάλι να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους. «Την τελευταία φορά, στον τεράστιο σεισμό, βγήκα τρέχοντας από το σπίτι μου και σώθηκα την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή» είπε η 63χρονη Σουρές Σάρμα. Πολλές οικογένειες που βρίσκονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε υπαίθριους καταυλισμούς είχαν μόλις ξαναγυρίσει στα σπίτια τους.

Τα θύματα
Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονταν στις επαρχίες Σιντουπαλτσόκ και Ντολάκα (χτυπημένες ιδιαίτερα και από τον προηγούμενο σεισμό), και στην πρωτεύουσα Κατμαντού, ενώ δεκάδες θύματα είχε και το κρατίδιο Μπιχάρ της βόρειας Ινδίας. Το διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού έκλεισε προσωρινά, οι επικοινωνίες διεκόπησαν, ενώ διεθνείς ομάδες διάσωσης από τις ΗΠΑ και την Ινδία ανακοίνωσαν ότι βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής σε περίπτωση που ζητηθεί εκ νέου η βοήθειά τους. Θα χρειαστεί, πάντως, να περάσουν αρκετές ώρες πριν να γίνει μια ακριβής αποτίμηση των προβλημάτων. «Απέναντι σε μια φυσική καταστροφή σαν αυτήν θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και κουράγιο» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα.
Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως ελικόπτερο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής στο Νεπάλ και στο οποίο επέβαιναν 8 άτομα εξαφανίστηκε ενώ επιχειρούσε στο χωριό Σάρικοτ.

Ζωντανοί έπειτα από 17 μέρες!

Μόνο… θαύμα (της τεχνολογίας) μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι στο Νεπάλ, την ώρα που τη χώρα συντάραξε ο νέος σεισμός, ακόμη ανευρίσκονται επιζώντες από τον προηγούμενο σεισμό της 25ης Απριλίου. Χάρη σε μια πρωτοποριακή συσκευή της NASA που ανιχνεύει την κίνηση της αναπνοής και την κυκλοφορία του αίματος, τέσσερις επιζώντες ανασύρθηκαν χθες από τα συντρίμμια μίας κλωστοϋφαντουργίας και ακόμη ενός κτιρίου στην Τσαουτάρα. Η συσκευή Finder που τους έσωσε είχε αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA και τους εντόπισε εκπέμποντας μικροκύματα χαμηλής ενέργειας, που διαπερνούν στερεά υλικά σε βάθος αρκετών μέτρων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα