Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κομπίνα του ταξιδιωτικού πρακτορείου που τίναξε στον αέρα τις εκδρομές των μαθητών
Αδειες καρέκλες, χαρτιά παρατημένα πάνω σε σκονισμένα γραφεία, τηλέφωνα που δεν σηκώνει κανείς και στη βιτρίνα προσφορές για «αποδράσεις» σε Ταϊλάνδη, Πουκέτ και Μπαλί. Ερμητικά κλειστό παραμένει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες το ταξιδιωτικό πρακτορείο Travel City, που το τελευταίο διάστημα έχει τινάξει στον αέρα τις σχολικές εκδρομές εκατοντάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς καταγγέλλουν εξαπάτηση, ψάχνουν να βρουν (μάταια) τους υπευθύνους και απαντούν με μηνύσεις ζητώντας τα λεφτά των παιδιών πίσω.
Σύμφωνα με μαρτυρίες καταστηματαρχών της περιοχής όπου βρίσκεται το ταξιδιωτικό γραφείο (στοά Πεσμαζόγλου, στο κέντρο της Αθήνας), υπάλληλοι και ιδιοκτήτης έχουν να εμφανιστούν στο πρακτορείο από την ημέρα που έγινε γνωστή η περιπέτεια των 46 μαθητών από το 3ο Λύκειο της Αρτας. Τα παιδιά ταξίδεψαν στην Ελβετία και αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην Ελλάδα μία μέρα νωρίτερα, καθώς το ταξιδιωτικό γραφείο «ξέχασε» να πληρώσει τα εισιτήρια επιστροφής, τη διαμονή στο ξενοδοχείο και το φαγητό.
Οσο περνούν οι μέρες μακραίνει η λίστα με τα σχολεία που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο πρακτορείο καθώς και τους μαθητές που δεν πήγαν ποτέ εκδρομή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 33 παιδιά από το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Καισαριανής, που επρόκειτο να επισκεφθούν στις 22 Απριλίου ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. «Δεκαπέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των μαθητών και ενώ είχαν ήδη φορτώσει τις αποσκευές τους στο πούλμαν, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Travel City έστειλε στο σχολείο μας ένα e-mail, το οποίο έδινε γενικές οδηγίες για το ταξίδι αλλά τα ξενοδοχεία ήταν διαφορετικά» λέει στη «δημοκρατία» η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής Ειρήνη Μυγδάλη. Το γεγονός αυτό φάνηκε «ύποπτο» στους καθηγητές του σχολείου, οι οποίοι άρχισαν να τηλεφωνούν στο πρακτορείο για να ζητήσουν διευκρινίσεις.
«Οσο αυτοί δεν απαντούσαν, επικοινωνήσαμε με τα ξενοδοχεία στην Ιταλία και μάθαμε ότι δεν είχε γίνει καμία κράτηση! Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν πληρωθεί ούτε τα εισιτήρια των πλοίων» επισημαίνει η ίδια. Εν τω μεταξύ, οι μαθητές είχαν ήδη μπει στο λεωφορείο με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, από όπου θα μετέβαιναν ακτοπλοϊκώς στο Μπάρι. Οαν έφτασαν στην Ακράτα, οι μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν απογοητευμένοι στην Αθήνα. «Το κόστος της εκδρομής ήταν 370 ευρώ ανά άτομο. Εχουμε απευθυνθεί σε δικηγόρο, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση στον ιδιοκτήτη. Δυστυχώς, αν και εισέπραξε από εμάς τα χρήματα, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του» συμπληρώνει η κυρία Μυγδάλη.
«Κανόνι» σε Πάτρα, Ασβεστοχώρι
Την κακή τύχη να εμπιστευθούν το πρακτορείο Travel City είχαν 28 μαθητές από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πατρών, που θα ταξίδευαν στην Κάτω Ιταλία στις 22 Απριλίου. «Την τελευταία στιγμή και ενώ τα παιδιά είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο του σχολείου, επικοινώνησε τηλεφωνικά κάποιο άτομο με τους συνοδούς και τους ενημέρωσε ότι το ταξίδι δεν θα γίνει λόγω οικονομικών δυσκολιών του πρακτορείου» τονίζει ο Θεόδωρος Σκούρας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου.
«Ξεκρέμαστοι» έμειναν και οι μαθητές της έκτης τάξης στο 1ο δημοτικό σχολείο Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη. Το πρακτορείο, αφού εισέπραξε περίπου τα δύο τρίτα των χρημάτων, ακολούθησε την ίδια τακτική στέλνοντας (και πάλι την τελευταία στιγμή) ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο πληροφορούσε τους δασκάλους ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε επιστροφή των χρημάτων.
Στάθης Βασιλόπουλος
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος