Τελεσίγραφο των δανειστών: Ταπεινωτική συμφωνία ή δημοψήφισμα (με κλειστές τις τράπεζες) ζήτησαν στο χθεσινό Eurogroup
Μετά τον ΦΠΑ θέλουν και άλλο αίμα για τις συντάξεις!
Τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μια ταπεινωτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά ή να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με κλειστές τις τράπεζες έστειλαν ουσιαστικά χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.
Πίσω από τα ωραία λόγια της χθεσινής ανακοίνωσης του Eurogroup, η οποία αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-πιστωτών, κρύβονται αδίστακτα αιτήματα. Επίσης, δεν γίνεται λόγος για ορατή συμφωνία, όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά προκειμένου η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη θηλιά στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τα βλέμματα να στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου υπάρχει κίνδυνος να ξανατεθεί το θέμα «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για να αντλήσουν ρευστότητα.
Το «κούρεμα»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν ενισχυθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, το «κούρεμα» των ομολόγων θεωρείται βέβαιο και θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στις τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς σε περιορισμούς κεφαλαίων και άρα σε προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών. Υπό αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση έσπευσε και όρισε συνεδρίαση κυβερνητικού συμβουλίου στις 2 το μεσημέρι.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι οι περιορισμοί κεφαλαίων είναι αντίθετοι στην έννοια μιας νομισματικής ένωσης, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς τα διαθέσιμα τελειώνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα δημοψήφισμα, αν και σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το χθεσινό Eurogroup ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές και η ψήφιση των μέτρων που θα συμφωνηθούν αποτελούν προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί η εκκρεμής δανειακή βοήθεια των 7,2 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από την τακτική συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου.
Η ελληνική πλευρά και οι δανειστές έχουν σημειώσει σημαντική σύγκλιση σε τρεις τομείς, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης: (α) μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, (β) ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, (γ) διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Αντιθέτως, χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει στο πεδίο των συντάξεων και της αγοράς εργασίας.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά» και ότι υπάρχει σύγκλιση και στο δημοσιονομικό μέτωπο, «με τις διαφορές να περιορίζονται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους», κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί. Αντιθέτως, για το ασφαλιστικό σχολίασε ότι «το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» και παραδέχθηκε τη διαφορά αντιλήψεων στα εργασιακά.
Στο χθεσινό ανακοινωθέν του το Eurogroup καλωσορίζει την έως τώρα πρόοδο, αλλά τονίζει ότι «απαιτούνται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» και ότι το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή εκταμίευση των εκκρεμών κεφαλαίων «αφού οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Η απένταρη Ελλάδα πλήρωσε στο ΔΝΤ
Χθες το απόγευμα και ενώ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση έδωσε την εντολή αποπληρωμής της δόσης των 746.600.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία έληγε σήμερα.
Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι η υποχρέωση προς το ΔΝΤ θα καλυφθεί κανονικά, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καταβληθεί η δόση επιστρατεύθηκαν χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή της συνδρομής της χώρας μας ως μέλους του Ταμείου.
Παρότι το επόμενο χρηματοδοτικό ραντεβού με το ΔΝΤ θα είναι στις 5 Ιουνίου, στο μεσοδιάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα πάρει ανάσα. Αύριο, Τετάρτη, πραγματοποιείται δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή. Ταυτόχρονα την Παρασκευή πρέπει να εξοφληθεί η μισθοδοσία Μαΐου των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 500.000.000 ευρώ) και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (30.000.000 ευρώ). Στο τέλος Μαΐου θα απαιτηθούν άλλα 2 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και 400.000.000 ευρώ για τόκους.
Μάριος Ροζάκος