Γεύσεις αρχαίων Ελλοίνων

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Ηλέσιον δημιούργησε τέσσερα κρασιά βασισμένα σε συνταγές των προγόνων μας

{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Τι σχέση μπορεί να έχουν το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, εκεί όπου έπειτα από 2.000 χρόνια βρέθηκαν ολόκληροι αμφορείς με πηχτό αλλά άθικτο κρασί από τη Χαλκιδική, με έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που έχει στόχο τη διάσωση της διατροφικής κληρονομιάς μας; Την παραγωγή του άκρατου οίνου Ηλέσιον. Το κρασί των αρχαίων Ελλήνων αναγεννήθηκε από μια ομάδα βιοκαταναλωτών, που εμπνεύστηκαν από το ναυάγιο της Αλοννήσου, μελέτησαν αρχαία κείμενα και έκαναν ενδελεχή έρευνα δεκαετιών, για να δημιουργήσουν τελικά τέσσερις οίνους βασισμένους σε αρχαίες συνταγές.

«Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι, κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, αντί να προσθέτουμε νερό στον μούστο… αφαιρούμε, προκειμένου να ανέβουν οι αλκοολικοί βαθμοί. Μετά τους 12,5 βαθμούς, οι μύκητες του ξιδιού σκοτώνονται και δεν απαιτούνται πρόσθετα συντηρητικά. Ετσι, έκαναν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Αφαιρούσαν νερό είτε βράζοντας τον μούστο είτε λιάζοντας τα σταφύλια τους» αναφέρει στη «δημοκρατία» η Εμμη Πανούση από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος για τη Διάσωση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς Ηλέσιον.

Το ναυάγιο της Αλοννήσου ανακαλύφτηκε το 1985 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη και περίπου τότε ξεκίνησαν και οι έρευνες της κοινότητας του Ηλέσιον για να φτάσει σήμερα να δημιουργεί τέσσερα καινοτομικά προϊόντα με πρώτη ύλη μόνο την άμπελο, μεταξύ των οποίων και τον άκρατο οίνο που δεν έχει πρόσθετα θειώδη, συντηρητικά, χημικά και χρώματα, δεν έχει υποστεί πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτράρεται, ενώ διατηρείται και βελτιώνεται με τα χρόνια. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν το «Ειδύλλι» (νερό του σταφυλιού που αφαιρέθηκε σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς οινόπνευμα) και το «Σταφυλόμελο», ένα φυσικό σιρόπι φρέσκου βιολογικού σταφυλιού από 100% φρέσκο χυμό. Μάλιστα, όπως εξηγεί η Εμμη Πανούση, «με τον συνδυασμό των προϊόντων αυτών, οι φίλοι του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους κρασί σε όσους βαθμούς και όσο γλυκό το επιθυμούν κάθε στιγμή»!

Θοδωρής Παναγιωτίδης
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα