Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την ιστορική παρέλαση και διαμήνυσε στην εναρκτήρια της παρέλασης ομιλία του ότι «ο χιτλερικός τυχοδιωκτισμός έγινε θλιβερό μάθημα για την παγκόσμια κοινότητα» αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδέες της φυλετικής πρωτοκαθεδρίας και αποκλειστικότητας οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο».
Ο Ρώσος ηγέτης παρακολούθησε την παρέλαση έχοντας στα δεξιά του, στην πρώτη σειρά των επισήμων και συνομιλώντας συνεχώς, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ εξ αριστερών του κάθονταν κατά σειρά ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνδρες και γυναίκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, 200 οχήματα και τεθωρακισμένα, ανάμεσα στα οποία και το νέο ρωσικό τανκ «Αρμάτα». Επίσης συμμετείχαν για πρώτη φορά οι πύραυλοι «Γιαρς», ικανοί να διαπερνούν αντιπυραυλικές ασπίδες και 150 αεροπλάνα, τα οποία πραγματοποίησαν σχηματισμούς πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Στην παρέλαση συμμετείχαν και στρατιωτικά τμήματα από δέκα χώρες, έξι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, την Ινδία, τη Σερβία, τη Μογγολία και την Κίνα, συμμάχους στον αγώνα κατά του ναζισμού.
Ο Β.Πούτιν και οι προσκεκλημένοι ξένοι ηγέτες κατέθεσαν ομαδικά στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τώρα παρευρίσκονται στη δεξίωση που παραθέτει ο Ρώσος ηγέτης στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης υποδέχθηκε έναν έναν τους ξένους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Παν Γκι Μουν, οι ηγέτες της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, Αρμενίας Σερζ Σαργκισιάν κλπ.