Στο Ρέθυμνο βρέθηκε ο γνωστός Γερμανός ιστορικός Στέφαν Μακ Νιλ που έχει ξεκινήσει ένα θλιβερό οδοιπορικό καταγράφοντας τι είχε συμβεί στα μέρη της Ελλάδας όπου οι ναζί έκαναν θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μακ Νιλ άκουσε φρικιαστικές περιγραφές από τα στόματα των κατοίκων του μαρτυρικού χωριού Κάτω Συκιά, όπου οι κατακτητές άφησαν το βάρβαρο «αποτύπωμά» τους στις 6 Οκτωβρίου του 1943, όταν έκαψαν ζωντανές μέσα σε σπίτια δώδεκα γυναίκες από το χωριό και τον οικισμό του Ροδάκινου.
(ΠΗΓΗ MADEINCRETA)«Θα σταματήσω την πεζοπορία που άρχισα στην Ελλάδα, όταν η Γερμανία αποζημιώσει την πατρίδα σας. Θέλω να δείξω στον γερμανικό λαό τι έκαναν οι ναζί, γιατί ο λαός δεν ξέρει…» είπε ο Γερμανός ιστορικός ενώπιον του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και των ηλικιωμένων πλέον κατοίκων που έζησαν τον εφιάλτη και οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου της Καλής Συκιάς, όπου έκανε τις καταγραφές.
Πάντως, από την αρχή της επίσκεψής του ο Μακ Νιλ αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις, ενώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν ενιαία γραμμή στη διαχείριση του ενδιαφέροντός του, παρότι ο ίδιος προσπαθεί να πείσει για τις πραγματικά αγαθές και αντικειμενικές προθέσεις του. Στη σελίδα που έχει δημιουργήσει στο facebook αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα: «Το ταξίδι δεν θα ολοκληρωθεί, αν δεν διασχίσει όλα τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Οργίστηκε από την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να τιμήσει τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που θεωρεί “γενναίους” και “ιππότες” τους ναζί αλεξιπτωτιστές και βάρβαρους όσους αντιστάθηκαν».
Πηγή: Espresso