Πονοκέφαλος στη Συγγρού για τη στάση που θα κρατήσει όταν έρθει στη Βουλή το πακέτο! Ο αυτοεγκλωβισμός Σαμαρά που στήριξε με πάθος τη λήψη επώδυνων μέτρων .
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στη Ν.Δ. αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές (αν και εφόσον τελικά αυτή επιτευχθεί). Οι πιθανότητες θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένες και στην αξιωματική αντιπολίτευση σταθμίζουν τα γεγονότα, αναμένοντας τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πολύ δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, τουλάχιστον επισήμως, αν ληφθεί υπόψη η ρητορική του Αντώνη Σαμαρά και των στελεχών που τον περιτριγυρίζουν. Σε πολύ υψηλούς τόνους και με καθημερινές επιθέσεις στη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά ορισμένους θυμίζει παλιές εποχές πολιτικού διχασμού. Κάποιοι, μάλιστα, παραπέμπουν στο 2010, όταν, εν όψει της ψηφοφορίας για το πρώτο Μνημόνιο, σε μια επεισοδιακή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, την ύστατη ώρα είχε αποφασιστεί η Ν.Δ. να το καταψηφίσει.
Την ίδια ώρα όμως, οι περισσότεροι βουλευτές είναι πολύ προβληματισμένοι. Ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η Ν.Δ. τελικά να κατέβει διχασμένη στην ψηφοφορία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της παράταξης.
Μάλιστα, η προ ημερών σκληρή λεκτική αντιπαράθεση του Δημήτρη Σταμάτη, στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, με ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Ντόρα Μπακογιάννη, αποτυπώνει το εσωκομματικό κλίμα. «Είναι πολύ πιθανό η Ν.Δ. να οδηγηθεί ακόμη και σε διάσπαση, αν η ηγεσία αποφασίσει να καταψηφίσει τη συμφωνία και να γίνει ξανά αντιμνημονιακή, όπως ήταν το 2009-2011» σημειώνει έμπειρο και παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει πολύ καλά τις εσωτερικές ισορροπίες. Φυσικά, τέτοιες αναλύσεις περί «αντιμνημονιακής Ν.Δ.» μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να λεχθούν, αφού η Ν.Δ. όχι μόνο ταυτίστηκε απόλυτα με το Μνημόνιο όσο κυβερνούσε, αλλά και ως αντιπολίτευση σχεδόν πάντα (έως τώρα) ταυτίζεται με τους δανειστές.
Το δίλημμα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει η Συγγρού στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι σκληρό. Από τη μια, δεν θα ήθελε να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα (αφήνοντας αυτό το πικρό ποτήρι στη συγκυβέρνηση), από την άλλη, αν το κάνει, θα ακυρώσει όσα λέει περί της ανάγκης να μην πάει η χώρα στα βράχια και να ξαναμπεί σε «πρόγραμμα». Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αυτοεγκλωβισμό του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του, που εξακολουθούν να υποστηρίζουν με πάθος τη λήψη των μέτρων που προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη και δύσκολα τώρα μπορούν να πουν «όχι» σε ένα άλλο παρόμοιο πακέτο.
Το πιο κρίσιμο (υποθετικό αυτή τη στιγμή) ερώτημα είναι τι θα πράξει η Ν.Δ. εάν από τις δικές της ψήφους κρίνεται η επίτευξη ή μη της συμφωνίας, σε περίπτωση που στην κυβερνητική πλειοψηφία υπάρξουν απώλειες. Θα δώσει στήριξη ή θα οδηγήσει τη χώρα σε «ναυάγιο» με τους δανειστές;
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει από τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν στην επιφάνεια τη βουβή μεν, υπαρκτή δε εσωστρέφεια. Με αυτά τα δεδομένα, οκτώ προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. μιλούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και παίρνουν θέση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα εν όψει της συμφωνίας που είναι προ των πυλών.
Κυριάκος Μητσοτάκης:
Να μην πάμε στα βράχια
Εφόσον η κυβέρνηση λέει αλήθεια ότι βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ, θα πρέπει να τη φέρει στη Βουλή προς κύρωση. Πριν το κάνει αυτό όμως, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις προσωπικές ύβρεις που εξαπέλυσε εναντίον των μελών της. Να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τον ψευτοτσαμπουκά που πήγε να πουλήσει στους δανειστές της χώρας και κόντεψε να τη ρίξει στα βράχια, αλλά και για τη μεγάλη ζημιά που έκανε στην πραγματική οικονομία η δημιουργική ασάφεια τριών μηνών. Μετά, επιτέλους, ενωμένοι, μονιασμένοι και αποφασισμένοι, οφείλουμε να πράξουμε αυτό που είναι καλό για την πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί ακόμη και μια μέτρια συμφωνία θα είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία, που θα οδηγούσε τη χώρα στα βράχια, δηλαδή σε πιστωτικό γεγονός και έξοδο από το ευρώ, κάτι που απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Από εκεί και πέρα όμως, η όποια θετική ψήφος μας σε αυτή τη συμφωνία κάθε άλλο παρά θα σημαίνει έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Με απλά λόγια: δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για να υλοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία και να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη.
Ολγα Κεφαλογιάννη:
Να κριθεί άρθρο-άρθρο
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο θεματοφύλακας της απρόσκοπτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Προασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και εργάζεται για την ευημερία τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπονομεύσει το μέλλον της Ελλάδας, υπηρετώντας κομματικά συμφέροντα ή ευκαιριακά πολιτικά οφέλη. Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο αρχών, ένας οδηγός ευθύνης που οφείλει να έχει μια μεγάλη πολιτική παράταξη η οποία εκπροσωπεί ευρύτατες κοινωνικές πλειοψηφίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η όποια συμφωνία υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και έρθει για ψηφοφορία στη Βουλή θα πρέπει να κριθεί με βάση το τι προβλέπει. Αρθρο-άρθρο. Και, κυρίως, να κριθεί και με βάση τις απώλειες που έχει η ελληνική οικονομία όλο το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών. Τους μήνες της καταστροφικής ασάφειας και της βύθισης της πραγματικής οικονομίας. Οφείλουν να λογοδοτήσουν.
Ντόρα Μπακογιάννη:
Πρώτα το συμφέρον μας
Πρέπει πρώτα να δούμε τη συμφωνία και στη συνέχεια να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε. Με βάση αυτά που ακούγονται, η συμφωνία θα συνοδεύεται από υπερφορολόγηση και γνωρίζετε ότι η θέση μου είναι σταθερά αντίθετη. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. οφείλει να μελετήσει τη συμφωνία, να τη συζητήσει διεξοδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να λάβει υπεύθυνα τις αποφάσεις της με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας.
Νίκος Δένδιας:
Οχι σε λευκή επιταγή
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι οιασδήποτε συμφωνίας εξυπακούεται ότι εξαρτάται από τους όρους της. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν. Οφείλουμε όμως παράλληλα να λάβουμε υπόψη μας ότι, παρά τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τις ζημίες που έχουν επιφέρει επί τρεις και πλέον μήνες, η παράταξή μας είναι η παράταξη της ευθύνης και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσει η χώρα στα βράχια.
Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Να δούμε ποιους θίγει
Η Ν.Δ. δεν μπορεί να δώσει εν λευκώ επιταγή. Να δούμε πρώτα τη συμφωνία, τι περιλαμβάνει, τι στοιχίζει και ποιους θίγει και μετά θα κρίνουμε. Βεβαίως και δεν πρέπει να διακινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, βρίσκεται στα όριά της. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η όποια απόφασή μας θα πρέπει να εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Κώστας Καραγκούνης:
Δεν είμαστε δεδομένοι
Κανείς δεν μπορεί να μας θεωρεί δεδομένους. Να δούμε τι θα έρθει προς ψήφιση και θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλωστε, την πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, αυτή έχει τα κουκιά, να μας πει πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε. Ωστόσο εμείς, όπως κάναμε ως κυβέρνηση, έτσι και τώρα δεν μπορούμε να παραβιάσουμε ορισμένες βασικές κόκκινες γραμμές μας, όπως η μείωση μισθών και κύριων συντάξεων καθώς και η αύξηση της φορολογίας. Κανείς δεν είναι έτοιμος να συναινέσει στην καταστροφή.
Βασίλης Κικίλιας:
Μακριά από ένα νέο χάος
Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν δεν έχει ποτέ ως τώρα επίσημα ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση; Να το θέσω ακόμη καλύτερα: Τι να κάνει η Νέα Δημοκρατία όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι επί 40 μέρες αντί διαπραγμάτευσης ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ασκούσε πολιτικό bullying σε εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση της χώρας; Αλλωστε, η Νέα Δημοκρατία ακόμη περιμένει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που δεν την είδαμε και δεν την ακούσαμε… Οψέποτε, λοιπόν, έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα τη μελετήσουμε και θα αποφασίσουμε: Αλλά μέτρα τα οποία θα είναι πιο δυσβάσταχτα από εκείνα που πήραμε εμείς παραλαμβάνοντας το χάος το 2012 -αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το χάος το 2015- και μέτρα που θα εκτοξεύουν την ανεργία και την ύφεση, καταδικάζοντας τους πολίτες σε ακόμη χειρότερες ημέρες και τη χώρα στην ανυποληψία και την απομόνωση, κατά την κρίση μου δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από τη Νέα Δημοκρατία. Για εμάς προέχουν η Ελλάδα και οι Ελληνες.
Σίμος Κεδίκογλου:
Αναγκαία η στάση ευθύνης
Η Ν.Δ., όπως όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να κρατήσει μια στάση ευθύνης, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον και τις ανάγκες της πατρίδας.
«Αρωμα» Καραμανλή στη ΔΑΠ
«Ηρθε η ώρα» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για τις εκλογές της προσεχούς Τετάρτης. Η φοιτητική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας δίνει, έτσι, και εσωκομματικό άρωμα -αν όχι μήνυμα- στις φοιτητικές εκλογές. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο σύνθημα σαφώς παραπέμπει στο παλαιότερο σύνθημα «Ηρθε η ώρα του Καραμανλή». Και αυτό ενώ φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να δέχεται προτροπές για επιστροφή στην ηγεσία της Ν.Δ., μετά και τα αποκαρδιωτικά ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις εκλογές. Αλλωστε, και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης κατ’ επανάληψη έχει ασκήσει κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Πέρα όμως από τα όποια εσωκοµµατικά μηνύματα, η ΔΑΠ ετοιμάζεται να πετύχει ακόμη μία νίκη απέναντι στις δυνάμεις του σκοταδισμού. «Οσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές (σ.σ.: στόχος είναι οι 100.000) τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της ΔΑΠ» τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Ιωαννίδης.
Φίλιππος Πανταζής