Ποιοι κατέθεσαν τα διαθέσιμά τους!

Αποκλειστικό: Ολοι οι φορείς που έδωσαν δύο δισ. (έως τις 30 Απριλίου) για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους δανειστές. Ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, Ταμεία, δημοί, περιφέρειες και νοσοκομεία στη λίστα

Στα δύο δισ. ευρώ ανέρχονταν έως τις 30 Απριλίου 2015 τα διαθέσιμα των φορέων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε στο τέλος Απριλίου. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τη λίστα με όλους τους φορείς που κατέθεσαν χρήματα έως το τέλος του περασμένου μήνα και αποκαλύπτει ποιοι φορείς καλύφθηκαν από την αναδρομική ισχύ της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (από 17 Μαρτίου 2015).

Νέες τοποθετήσεις

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη λίστα υπάρχουν έως και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας. Το ποσό των 2 δισ. ευρώ αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες με νέες τοποθετήσεις, που προέρχονται κυρίως από ασφαλιστικά ταμεία, περιφέρειες, δήμους και νοσοκομεία, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Με τα ποσά αυτά πληρώνονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς πιστωτές και με αυτά τα χρήματα θα πληρωθεί και η δόση της 12ης Μαΐου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα διαθέσιμα που τοποθετούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και εν συνεχεία αξιοποιούνται από το Δημόσιο στερούν ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, καθώς σταματούν ή καθυστερούν οι πληρωμές σε δημόσια έργα (π.χ. Αττικό Μετρό), στις ιδιωτικές επενδύσεις (υπάρχει τοποθέτηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 300.000.000 ευρώ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα) και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα πρώτα ταμεία που έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους πριν ψηφιστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι το ΕΤΕΑΝ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που είναι το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων! Μάλιστα, το ΕΤΕΑΝ τοποθέτησε αρχικά τα χρήματά του από τον Μάρτιο!

Και ο ΟΑΕΔ

Αλλοι φορείς που έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματα πριν ψηφιστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία από τον Μάρτιο τοποθέτησε διαθέσιμα, το Αττικό Μετρό και ο ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι φορείς το έκαναν στο τέλος Απριλίου, μετά την ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Τα μεγαλύτερα ποσά, άνω των 100.000.000 ευρώ, έχουν τοποθετηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 309.000.000 ευρώ, Αττικό Μέτρο 297.000.000, ΟΠΕΚΕΠΕ 290.000.000 ευρώ, ΕΤΕΑΝ 261.000.000 ευρώ, Περιφέρεια Αττικής 185.000.000 ευρώ και ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) 100.000.000 ευρώ.

Χρήστος Ιωαάννου

Χωρίς ανάσα! 12 δισ. οι υποχρεώσεις του Δημοσίου έως τις 20 Αυγούστου

Στον σκληρό πυρήνα των χρηματοδοτικών υποχρεώσεών της εισέρχεται η χώρα μας από μεθαύριο Τρίτη, καθώς η δόση των 746.600.000 που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ μία ημέρα μετά το κρίσιμο αυριανό Eurogroup αποτελεί μόνο τον πρώτο σταθμό ενός χρηματοδοτικού μαραθωνίου 100 ημερών. Μόνο για αποπληρωμή δανειακών δόσεων προς το ΔΝΤ, λήξεις ομολόγων και τόκους (δηλαδή χωρίς να συμπεριληφθούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, λήξεις έντοκων γραμματίων κτλ.) το Δημόσιο καλείται να καταβάλει περίπου 12,5 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου, ποσό μεγαλύτερο από τα 7,2 δισ. ευρώ που είναι η εκκρεμής δόση και το 1,2 δισ. ευρώ που είναι χρήματα του ΤΧΣ τα οποία κακώς δόθηκαν πίσω στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η μεθαυριανή δόση των 746.600.000 ευρώ προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί κανονικά. Παρά τις σκληρές δηλώσεις και τις διαρροές που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση, το οικονομικό επιτελείο φέρεται ότι έχει συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να προβεί στην έγκαιρη εξόφλησή της.

Ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα προλάβει να πάρει ανάσα: την Παρασκευή 15 Μαΐου οφείλει να αναχρηματοδοτήσει τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και να εξοφλήσει τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων για τον μήνα Μάιο, διαθέτοντας περί τα 500.000.000 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται άλλα 30.000.000 ευρώ για τη χορήγηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
Εν συνεχεία, στο τέλος Μαΐου, θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του Ιουνίου και το μεγαλύτερο μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τον Ιούνιο, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος μηνός πρέπει να διατεθούν 400.000.000 ευρώ για τόκους.
Πολύ δυσκολότερη είναι η συνέχεια, δεδομένου ότι το φετινό καλοκαίρι είναι καυτό από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών. Ορόσημο θεωρείται ο Ιούνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα χρειαστούν 4,73 δισ. ευρώ για δόσεις προς το ΔΝΤ, τόκους και έντοκα γραμμάτια. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έπεται χρηματοδοτική… θερμοπληξία, καθώς μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει λαμβάνειν περί τα 6,7 δισ. ευρώ για «ακούρευτα» ομόλογα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου και στις 20 Αυγούστου. Αντιθέτως, το ΔΝΤ περιμένει να εισπράξει μόνο 415.000.000 ευρώ τον Ιούλιο και δεν υπάρχει καταβολή δόσης τον Αύγουστο. Πρέπει όμως να δοθούν το εν λόγω δίμηνο περίπου 1,7 δισ. ευρώ για τόκους, «ακούρευτα» ομόλογα και άλλες υποχρεώσεις.

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα