ΒΟΜΒΑ για τους καναλάρχες

Γιατί στήριζαν με πάθος (εναντίον της κοινωνίας) τις περικοπές σε μισθούς-συντάξεις

Βόμβες στους «καναλάρχες» και στη διαπλοκή έριξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, εγκαινιάζοντας την Ωρα του Πρωθυπουργού. Οσοι έκαναν χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τη νόμιμη αδειοδότηση θα δώσουν λόγο για το αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία, είπε ο κ. Τσίπρας, υπονοώντας ότι θα αποκλείσει όσους καναλάρχες έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νίκου Νικολόπουλου για τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το «τρίγωνο της αμαρτίας», που ορίζεται «από το σάπιο πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Ως βασική δραστηριότητα αυτού του τριγώνου εμφάνισε τις «παρασκηνιακές συναλλαγές, όπου οι επιχειρηματίες που έχουν τα ΜΜΕ στήριζαν τις κυβερνήσεις με ανταλλάγματα», ενώ ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης «οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρήσεις, ενώ έδιναν δάνεια στα ΜΜΕ που στήριζαν την κυβέρνηση και τις τράπεζες».

Ηταν ενδεικτική η αναδρομή που επιχείρησε ο πρωθυπουργός στην εκκίνηση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης το 1989. «Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν δικαιώματα σε άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θυμίζει το πώς τα πρώην ανατολικά κράτη παρέδωσαν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τους σε ολιγάρχες» τόνισε. Συνεπώς, «όσοι απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις προθέσεις τους. Η νομοθεσία σταδιακά έγινε ακόμη πιο ελαστική για τους καναλάρχες που συνέχιζαν να παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε, μάλιστα, την προσπάθεια που είχε καταβάλει το 2005 ο τότε υπουργός Εσωτερικών (και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας) Προκόπης Παυλόπουλος για τον περίφημο «βασικό μέτοχο», δηλαδή την καθιέρωση ασυμβιβάστου στις ιδιότητες του προμηθευτή του Δημοσίου και ιδιοκτήτη ραδιοτηλεοπτικού μέσου ενημέρωσης. «Αποδείχθηκε ότι αυτοί είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις ή οι κυβερνήσεις δεν είχαν την αντοχή» τόνισε δηκτικά.

Η σοβαρότερη, όμως, αναφορά του κ. Τσίπρα είχε να κάνει με το 2010, την έναρξη δηλαδή της μνημονιακής περιπέτειας. Οπως είπε, τότε οι δανειστές είχαν θέσει το θέμα των αδειών, αλλά στη συνέχεια «αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευέλικτοι» και δεν πίεσαν τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Οι δε κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά), για να μη διαταράξουν τα συμφέροντα της διαπλοκής, πρότειναν στους δανειστές άλλα ισοδύναμα μέτρα, «κόβοντας για παράδειγμα συντάξεις» είπε ο κ. Τσίπρας. Ετσι, εξηγείται γιατί τα κανάλια υπερασπίζονταν (πολλές φορές με πάθος!) τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Η Digea

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε επίσης ως «μπίζνα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος» τον τρόπο μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό τοπίο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση, για λόγους σκοπιμότητας, ανέθεσε σε αυτούς που είχαν καπαρώσει τις δημόσιες συχνότητες να φτιάξουν εταιρία πάροχο που θα τους εξυπηρετούσε» είπε, εννοώντας την Digea. Σε αυτή την «μπίζνα», μάλιστα, απέδωσε το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, «ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί και δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα» που θα τους ανταγωνιζόταν.

Κατόπιν όλων αυτών, ο πρωθυπουργός έδειξε πώς η κυβέρνησή του θα κλείσει τον κύκλο του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Με τον «διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων», στον οποίο θα μπορούν να λάβουν μέρος -μεταξύ άλλων κριτηρίων- όσοι δεν έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.
«Τεχνικά και λογιστικά κόλπα που ισοσκελίζουν οφειλές και απαιτήσεις δεν θα αναγνωριστούν, φόροι που δεν εισπράχθηκαν θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν» κατέληξε.

Μαρία Μάνη

Το βιβλίο έκπληξη και το σκιτσάκι με την κάλπη

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στη Βουλή, κατά την Ωρα του πρωθυπουργού, κρατώντας ένα βιβλίο που προκάλεσε εντύπωση! Επρόκειτο για το βιβλίο του Σωτήρη Οικονόμου «Θρησκευτικός Λόγος – Το χαλινάρι της ελευθεροφροσύνης», από τις εκδόσεις Δίον. Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν και τα σκιτσάκια που έφτιαξε ο πρωθυπουργός στο σημειωματάριό του (και έγιναν ορατά από ορισμένους που βρίσκονταν τα θεωρεία) στη διάρκεια της συζήτησης. Ξεχώρισε ένα που συζητήθηκε – το σχεδίασε στην κορυφή του χαρτιού και έμοιαζε με κάλπη…

Τσακνής και Ταγματάρχης στη νέα ΕΡΤ

O ΣΥΡΙΖΑ του είχε προτείνει την κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, για να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, όμως τότε απέρριψε την εν λόγω πρόταση, δηλώνοντας ότι στήριζε τον υποψήφιο του ΚΚΕ Νικόλαο Σοφιανό. Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε και ο Διονύσης Τσακνής δέχτηκε νέα πρόταση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αυτήν τη φορά αποδέχτηκε.
Ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδοποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, ενώ ο Λάμπης Ταγματάρχης ο καινούργιος διευθύνων σύμβουλος – μια θέση την οποία είχε και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτό αποφασίστηκε χθες αργά το απόγευμα και μας το επιβεβαίωσε τηλεφωνικά ο ίδιος ο Λάμπης Ταγματάρχης, από την Ιταλία όπου βρίσκεται.
Ως γνωστόν, πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά είναι να εκπέμψει η νέα ΕΡΤ (ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2, ΕΡΤ-3) αυτήν τη Δευτέρα 11 Μαΐου και να τελειώσει η «γκρίζα» περίοδος της ΝΕΡΙΤ, γι’ αυτό και δρομολογήθηκαν εντατικά οι διαδικασίες με εφαρμογή νόμου, οι οποίες και ψηφίστηκαν από τη Βουλή.
Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ θα συμμετέχουν ακόμη ο Νίκος Τρανός και η Ελλη Παπακωνσταντίνου.

Η πλήρης απαξίωση του «απίθανου» Χ.Θεοχάρη

 Η πλήρης απαξίωση του «απίθανου» Χάρη Θεοχάρη (για την απομάκρυνση του οποίου «φώναζε» επί μήνες η «δημοκρατία») έλαβε χώρα χθες, στη Βουλή, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο άνθρωπος που διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μέχρι την αποπομπή του (λόγω οικτρής αποτυχίας στον εισπρακτικό μηχανισμό, σε συνδυασμό με τις ανάλγητες και εκτός πραγματικότητας αποφάσεις του) στοχοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού τον χαρακτήρισε «υπηρέτη της κομματοκρατίας, αν και εμφανιζόταν ως ο απόλυτος τεχνοκράτης», προέβη σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που, αν αληθεύει, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα όχι μόνο για τον κ. Θεοχάρη, αλλά και για το Ποτάμι συνολικά. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο κ. Θεοχάρης «έπαιρνε τα e-mails των κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς», προκαλώντας σάλο!Ολα ξεκίνησαν με αφορμή την ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την Παιδεία και την αναφορά που έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε διορισμούς κομματικών περιφερειακών διευθυντών στη σχολική εκπαίδευση.

«Διόριζε με email εφοριακούς» 

«Ανοίγετε ένα θέμα, κ. Θεοδωράκη, για τους υπηρεσιακούς διευθυντές. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί βλέπω ότι πριν από λίγο συμβουλευτήκατε τον βουλευτή σας, τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα e-mails των κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεχόμενος το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει: «Ο κ. Θεοχάρης είναι στις τάξεις σας και αυτό δεν έχει απαντηθεί. Και μιλάτε για κομματοκρατία σ’ αυτήν την κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία τρεις μήνες και δεν έχει καταφέρει να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης, που μας τρώει το 70% του χρόνου;»

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωράκης, εμφανώς αιφνιδιασμένος, απάντησε: «Κάνατε μια προσωπική αναφορά στον κ. Θεοχάρη και πραγματικά θα θέλαμε -τώρα που έχετε εσείς τα στοιχεία, τους φακέλους του ΣΔΟΕ και των προσλήψεων- να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης και ποιους διόρισε».

«Εγώ θα σας το πω;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βεβαίως, εσείς να το πείτε. Εσείς λέτε ότι έκανε μια προσωπική πολιτική με κάποια e-mails» ανταπάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, που άφησε πάντως ανοιχτό το θέμα να θέσει εκτός Ποταμιού τον Χάρη Θεοχάρη, εάν αποδειχθούν οι καταγγελίες Τσίπρα.Ο πρωθυπουργός, όμως, πέταξε ακόμη ένα «καρφί» προς τον επικεφαλής του Ποταμιού. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το να τον καλέσει να εγκαταλείψει αυτούς που οδήγησαν τη Ελλάδα στα βράχια (εννοώντας Σαμαρά – Βενιζέλο), γιατί θα τον πάνε κι αυτόν στον «βυθό».

Βαριά υπονοούμενα για τον Σταύρο Θεοδωρη

Το «ξήλωμα» του «νόμου Διαμαντοπούλου» σε συνδυασμό με την κατάθεση νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία προανήγγειλε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια της Ωρας του πρωθυπουργού (που επανήλθε έπειτα από 2,5 χρόνια), ο κ. Τσίπρας έφερε σε δύσκολη θέση τον Σ. Θεοδωράκη, όταν τον εγκάλεσε ότι ήρθε να υπερασπιστεί έναν νόμο (του 2011) που εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς διαβούλευση, και αποτέλεσε ένα πρώτο «κρας τεστ» συναίνεσης, που οδήγησε στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία εφήρμοσε τα μνημονιακά μέτρα! Μάλιστα, υπενθύμισε ότι και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος απείχε από την τότε ψηφοφορία, κόντρα στην κομματική γραμμή.

«Αντί για λύσεις, γυρνάμε την Παιδεία δεκαετίες πίσω» ήταν το επιχείρημα του κ. Θεοδωράκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει απαντήσεις για όλα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα περί κατάργησης των πειραματικών σχολείων, τονίζοντας ότι «είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγονται οι μαθητές με εξετάσεις λόγω της ανάγκης πειραματισμού, με βάση τον μέσο όρο των μαθητών. Πειραματικά είναι γιατί πειραματίζονται. Με εξετάσεις θα παίρνουν τους μαθητές τα πρότυπα σχολεία, όχι τα πειραματικά» και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι απόφοιτος πειραματικού σχολείου. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να μεταφέρουμε στην εκπαίδευση φρικιαστικά οράματα περί κοινωνίας του 1/3». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα παρακάτω πέντε σχολεία παραμένουν πρότυπα σχολεία: Ιωνίδειος Σχολή, Βαρβάκειος Σχολή, Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων. Τα υπόλοιπα θα λογίζονται ως πειραματικά.

Οι «αιώνιοι»

Σε ό,τι αφορά το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, ο Α. Τσίπρας υπερασπίστηκε την επαναφορά τους, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές αυτοί δεν έχουν κανένα κόστος για τα πανεπιστήμια, ούτε συμμετέχουν στην εκλογή των εκπροσώπων. Οπως είπε, πολλά παιδιά που στερούνται τις οικονομικές δυνατότητες διακόπτουν τις σπουδές τους, συμπληρώνοντας ότι η δυνατότητα να επιστρέψουν είναι κάτι το «ιερό».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός, που άνοιξε τη «βεντάλια» των θεμάτων της Παιδείας, αναφορικά με την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις φοιτητικές εκλογές υπογράμμισε ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα, καθώς διατηρούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη. Τέλος, σχετικά με την κατάργηση των συμβουλίων των ιδρυμάτων (ΑΕΙ και ΤΕΙ), είπε ότι ο στόχος του νέου οργάνου που συστήθηκε με τον «νόμο Διαμαντοπούλου» ήταν η αποδόμηση του πανεπιστημίου.

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα