Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν απόφαση τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ένα έκτακτο Eurogroup
Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι πιθανό να αναγνωρίσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης έπειτα από τη σύντομη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρξουν τελικά συμπεράσματα τη Δευτέρα. Υποθέτω ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πουν: Πάμε καλά, αν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, συνεχίστε τη δουλειά».
Πάντως, οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο τη σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά να υπάρξει νέο έκτακτο Eurogroup το προσεχές διάστημα, ώστε η ΕΚΤ να αποδεσμεύσει χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ανάσα ρευστότητας.
Το CNBC
Στους λόγους για τους οποίους «κολλάει» η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές αναφέρεται δημοσίευμα του CNBC.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι πιστωτές θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις οποίες η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να κάνει, δεδομένου ότι οι πολίτες της υποφέρουν ήδη από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι δανειστές απαιτούν επίσης αναθεώρηση της εργασιακής νομοθεσίας, όπως η εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, για να καταστούν ευκολότερες η πρόσληψη και η απόλυση εργαζομένων.
Παρά τα σημεία τριβής, υπάρχουν και κάποια στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό της είσπραξης φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως του λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι δανειστές πιέζουν να ανέβει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ αντί για 1,2-1,5%, που επιθυμεί η κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα 6 δισ. ευρώ!
Τσίπρας: Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα πλέον για λύση
Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έριξε το μπαλάκι στους εταίρους, λέγοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, αλλά θέμα πολιτική βούλησης». Υπενθύμισε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το 1980, όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, αλλά και την είσοδο στη ζώνη του ευρώ επί Κ. Σημίτη, αν και «η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις.
Ξεκαθάρισε κοιτώντας προς τη Γερμανία ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μια έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο». Και, τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι η « Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα».
Γερούν: Πρώτα η τήρηση του προγράμματος, μετά το χρέος
«Πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο είχε ”παγώσει” και επανασχεδιάζεται, και μετά θα δούμε το θέμα του χρέους». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν στη Ρώμη.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει και εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, που αυτή τη στιγμή έχει ”παγώσει” και επανασχεδιάζεται, τότε οι χώρες του Eurogroup θα είναι έτοιμες να εξετάσουν περαιτέρω δράση».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας, ο Ολλανδός δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι πιθανή μια συμφωνία μεθαύριο.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών και μέλος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου και πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα.
Πέντε χρόνια λάθος φάρμακο από το ΔΝΤ!
Σαν χθες, πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή στις 8 Μαΐου 2010, η τότε ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ 30 δισ. ευρώ (σε σύνολο οικονομικής βοήθειας 110 δισ. από Ε.Ε. και ΕΚΤ) για να αντιμετωπίσει τη στάση πληρωμών. Μια βοήθεια που συνδυάστηκε με μια λάθος συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήδη τυραννάει τη χώρα πέντε χρόνια και συνεχίζεται.
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχείρησε με λάθος φάρμακο να οδηγήσει ξανά την ελληνική οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης. Και το μεγαλύτερο σφάλμα ήταν ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε με λάθος παραμέτρους, τον γνωστό και λάθος πολλαπλασιαστή, οδηγώντας σε αποτυχημένες εκτιμήσεις, που βάρυναν αντί να ελαφρύνουν την οικονομική κρίση.
Επώδυνη προσαρμογή
Επειτα σχεδόν από μια διετία επώδυνης προσαρμογής και ενώ διαπιστώθηκε πως οι αρχικές προβλέψεις της τρόικας για την ταχύτητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήταν υπεραισιόδοξες και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές του ελληνικού προγράμματος λανθασμένοι, το ΔΝΤ στις 15 Μαρτίου 2012 ενέκρινε δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας (130 δισ. ευρώ).
Η τελευταία δόση που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ ήταν 3,4 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Ταμείου στις 30 Μαΐου 2014, δηλαδή σχεδόν πριν από έναν χρόνο.
Η Ελλάδα έχει πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τον Φεβρουάριο του 2016. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει σενάρια για πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ή από χρήματα που θα διασφαλίσει με ίδια μέσα από τις αγορές, όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται προς το παρόν σχεδόν ακατόρθωτο για τη χώρα μας.
«Εμμονή με τη μείωση επικουρικών»
«Κολλημένους με το e-mail Χαρδούβελη» χαρακτήρισε τους εκπροσώπους των θεσμών ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) Γιώργος Ρωμανιάς. Με χθεσινές δηλώσεις του επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group οι τεχνοκράτες -κυρίως του ΔΝΤ- επιμένουν στη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Επίσης, απαιτούν να εφαρμοστούν κανονικά οι διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2010 και προκαλούν αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά. Ετσι, όμως, θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έως 15% για φέτος και έως 2% για τις κύριες. Ειδικά για τις κύριες συντάξεις επεσήμανε ότι, εάν καταργηθούν οι διατάξεις αυτές, όπως έχει ήδη αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας και έχει έτοιμη τη σχετική τροπολογία, η επιβάρυνση θα είναι μόλις 2.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος. Αρα, το πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά διαρθρωτικό.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αντιδρώντας στις απαιτήσεις που εγείρουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ανήκει και η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 και μετά.
Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να επιστρέψει στις αρχές της
«Η Ημέρα της Ευρώπης καλεί, πρωτίστως, τους Λαούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκπληρώσουν ένα στοιχειώδες χρέος: Τη συνειδητοποίηση του πώς ιδρύθηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς πρέπει να πορευθεί στο μέλλον…» αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στην επιστροφή στις αρχές στις οποίες βασίστηκε η Ε.Ε., τονίζοντας: «Οι εμπνευστές των Ευρωπαϊκών Θεσμών οραματίσθηκαν τη μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ενωση, στηριγμένη πάνω στους τρεις πυλώνες: Της Ελλάδας, για το πνεύμα του πολιτισμού και της ελευθερίας, της Ρώμης, για την κρατική εκείνη δομή που υπερασπίζεται τη Res Publica -μ’ άλλες λέξεις το συγκεκριμένο κάθε φορά δημόσιο συμφέρον-, και τη Χριστιανική διδασκαλία, για τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Κοινές αποφάσεις
Στη συνέχεια αναφέρει: «Η σταδιακή εξέλιξη ως τη σημερινή Ε.Ε. βασίσθηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε κοινές αποφάσεις ιστορικών ηγετών που επέβαλαν, όταν χρειαζόταν εν όψει της λογικής των προαναφερόμενων πυλώνων, τη συλλογική βούλησή τους έναντι της αντίληψης αμιγώς τεχνοκρατικών εμμονών».
Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγει: «Οι έκτακτες περιστάσεις που βιώνουμε, μέσα στη δίνη μιας κρίσης η οποία έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου παγκόσμιου οικονομικού πολέμου, επιβάλλουν στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να σταθούν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων. Και ν’ αντιληφθούν ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι η μόνη η οποία, μέσ’ από την ιστορική της διαδρομή, μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί στον Πλανήτη τουλάχιστον τη σύμφυτη με τον Ανθρωπο οικονομική ανάπτυξη και την Ειρήνη. Προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας Ευρώπης η οποία θ’ αποτελέσει ένα είδος “αυτοκρατορίας της μέσης οδού”, για να θυμηθούμε τη ρήση του Αλμπέρ Καμί, είναι πρόθυμοι να αγωνισθούν όλοι οι Ελληνες».