«Η Παιδεία μας και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ανώτατη κατεδαφίζεται, με την Κυβέρνηση να παίρνει πίσω όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», δήλωσε την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με τους Πρυτάνεις και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
«Ο,τιδήποτε έδινε σε στροφή στην ποιότητα, στην αξιοκρατία, στο νοικοκύρεμα, στη διαφάνεια και στη χρηστή διοίκηση καταργείται. Ο,τιδήποτε επαναφέρει τον κομματισμό, την ήσσονα προσπάθεια, τα πτυχία χωρίς αντίκρισμα και την ισοπέδωση προς τα κάτω, προωθείται», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:
«Η “αριστεία” παντού στον κόσμο θεωρείται ιδανικό της Παιδείας. Εδώ θεωρείται ως “στίγμα” και εξοβελίζεται ως “ασθένεια”. Η διοίκηση των σχολείων και των πανεπιστημίων παραδίνεται στους συνδικαλιστικούς φορείς. Και θα ασκείται, πια, με βάση τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον».
O πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για ματαίωση της αξιολόγησης στον χώρο της Παιδείας:
«Η αξιολόγηση, που παντού στον κόσμο θεωρείται προϋπόθεση μιας σύγχρονης ποιοτικής Παιδείας, εδώ ματαιώνεται. Όμως, ό,τι δεν αξιολογείται συνεχώς, το ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα απαξιώνεται. Τα πρότυπα σχολεία ουσιαστικά καταργήθηκαν, αφού εγκαταλείφθηκε η επιλογή και η αξιολόγηση των μαθητών και των καθηγητών τους. Έτσι όμως, οι κοινωνικά πιο αδύναμοι στερούνται τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα άριστο σχολείο», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Οι Σύλλογοι διδασκόντων εκλέγουν τους Διευθυντές των Σχολείων και αυτοί με τη σειρά τους, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, επαναφέροντας έτσι τις γνωστές πελατειακές σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις Πρυτανικές και Κοσμητορικές Αρχές, όπου επανέρχονται στη διαδικασία εκλογής οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλοιώνοντας έτσι τα εκλεκτορικά σώματα και επαναφέροντας συνθήκες συναλλαγής και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα δημόσια Πανεπιστήμια καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος, ενώ επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές. Ολοταχώς επιστροφή στο Μεσαίωνα! Μια που και ταυτόχρονα, επαναφέρεται και το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια».
«Κάθε πρόοδος που είχε επιτευχθεί με ευρύτατες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, καταργείται! Κάθε μεταρρύθμιση ανατρέπεται. Το παλιό εκδικείται το καινούργιο. Η μανία των βολεμένων να μην αλλάξει τίποτε καταστρέφει κάθε βήμα προόδου. Φέρνουν, με κάθε τρόπο, ξανά την αναξιοκρατία και ξανά τον κομματισμό στην Παιδεία μας», σήμειωσε ακόμη ο κ. Σαμαράς και κατέληξε:
«Επαγγέλλονται τάχα το καινούργιο, αλλά στην πραγματικότητα μένουν γαντζωμένοι στο παλιό, που όλοι ξέρουμε ότι έχει χρεοκοπήσει!
Δεν έχουν όραμα για την Παιδεία. Δεν έχουν σχέδιο για τον τόπο. Μόνο καταστροφική μανία για κάθε μεταρρύθμιση και επιμονή να τακτοποιήσουν τους βολεμένους τους».
«Φοβάμαι ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη φοροεπιδρομή»
Σε δηλώσεις του το απόγευμα στον ραδιοσταθμό Focus 106.3 της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη φοροεπιδρομή», η οποία, όπως τόνισε, φοβάται ότι θα προκύψει από ενδεχόμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Θα είμαι ο πρώτος που θα δηλώσει ευτυχής αν γίνει αυτή η συμφωνία. Από την άλλη όμως πλευρά, οφείλω να πω ότι φοβάμαι ότι, επειδή ακριβώς οι ίδιοι (σ.σ. η κυβέρνηση) έχουν δηλώσει εκατό φορές ότι και ανέτοιμοι ήταν και δεν είχαν, όχι plan b, ούτε plan a δεν είχαν, φοβάμαι ότι θα υπάρχει- και αυτά ακούω, άλλωστε- πολύ μεγάλη φοροεπιδρομή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε ότι η ανάγκη για επίτευξη συμφωνία είναι άμεση, ωστόσο, σε ερώτηση αν η παράταξή του θέτει «αστερίσκους« για την ψήφισή της, απάντησε:
«Εμείς δεν επρόκειτο να είχαμε στοιχεία φοροεπιδρομής, ούτε και τα είχε ανάγκη η χώρα. Η χώρα έβγαινε από το μνημόνιο οριστικά και ανάγκη για τέτοιες λύσεις, που βλέπω τώρα να προκρίνονται, δεν υπήρχε. Το μόνο το οποίο μπορώ τώρα να σου πω είναι ότι θα ήταν άκαιρο και πολιτικά ανόητο κιόλας, να σου πω από τώρα, χωρίς να έχουμε δει το κείμενο, να το βαφτίσουμε Α, Β ή Γ. Θα το δούμε, θα το κρίνουμε ως μια παράταξη, η οποία αποκλειστικό κριτήριο έχει το καλό του τόπου. Και το καλό του τόπου είναι η Ελλάδα να έχει παραμονή στο ευρώ, αλλά και προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Γιατί η ανάπτυξη είναι η μόνη σωτήρια λύση για τον τόπο».
πηγή: kathimerini.gr