Η έλλειψη προσωπικού αφήνει αναξιοποίητες τις άριστες υποδομές του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης
«Είναι σαν να έχεις ένα Τζάμπο καθηλωμένο στον διάδρομο και να κάνει βόλτες πέρα δώθε, αντί να το αφήσεις να απογειωθεί». Με αυτήν τη φράση, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπάς περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα «στολίδια» της Υγείας σε όλη τη χώρα. Αν και το νοσοκομείο διαθέτει υποδομές, και μάλιστα άριστα εξοπλισμένες, για να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο, μένουν σε πολλές περιπτώσεις αναξιοποίητες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, την ώρα που οι ανάγκες των ασθενών είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Ενδεικτικό είναι ότι, τα τελευταία επτά χρόνια, τέσσερις χειρουργικές αίθουσες του «Παπαγεωργίου», από τις 30 συνολικά, είναι κλειστές, με συνέπεια κόσμος να περιμένει στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθεί έως και έναν χρόνο. Αν αυτές οι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούσαν, θα γίνονταν τουλάχιστον 500 περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις τον μήνα, οι οποίες σήμερα χάνονται. Αλλά και οι υπόλοιπες χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν καθημερινά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Αν μάλιστα υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό, θα μπορούσε να «τρέχει» και απογευματινή βάρδια, ώστε να γίνονται χειρουργεία και το απόγευμα και να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος.
Την ίδια ώρα, δύο υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες πτέρυγες νοσηλείας του νοσοκομείου, με 70 κρεβάτια, δεν λειτούργησαν ποτέ, και η εικόνα της ερημιάς που επικρατεί στους διαδρόμους τους θλίβει όποιον τους αντικρίζει. Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ… Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 10 από τα 18 κρεβάτια μένουν αχρησιμοποίητα, στερώντας τη νοσηλεία σε ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη. Κι όλα αυτά θα μπορούσαν να διευθετηθούν με 100 άτομα επιπλέον προσωπικό. «Είναι απογοητευτικό να έχεις εξαιρετικές υποδομές και να τις βλέπεις να μένουν κλειδωμένες» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Παπάς, που έχει ζήσει το νοσοκομείο από τα θεμέλιά του, πριν από 20 χρόνια, και κρατά το «τιμόνι» του τα τελευταία επτά.
Οφειλές ΕΟΠΥΥ
Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο ανέρχονται στα 180.000.000 ευρώ, δημιουργώντας προσκόμματα στις λειτουργικές ανάγκες του. Ακόμα θυμάται ο πρόεδρος του «Παπαγεωργίου» το περιστατικό όπου φαρμακευτική εταιρία, η οποία ήθελε τα λεφτά της, προχώρησε στην κατάσχεση της μισθοδοσίας του προσωπικού. «Δεν μπορούμε να ζούμε με αυτόν τον φόβο κάθε μήνα. Δεν ζητάμε επιχορήγηση. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Θέλουμε μόνο το αυτονόητο: να μας δώσουν τα χρήματα για το έργο που παράγουμε στην περίθαλψη» σημειώνει ο κ. Παπάς. Ολα αυτά τα προβλήματα τα έθεσε ο ίδιος και στον νέο υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τα παρουσιάζει σε κάποιον υπουργό και τίποτα δεν γίνεται.
Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» των 80.000 τ.μ. και των 1.700 εργαζομένων, μπαινοβγαίνουν καθημερινά -ασθενείς, συγγενείς και προσωπικό- περί τα 7.000 άτομα. Σε μία εφημερία μπορεί να έρθουν έως και 1.300 περιστατικά, στα εξωτερικά ιατρεία ημερησίως φτάνουν περί τα 1.200 άτομα, ενώ καθημερινά γίνονται 80 με 100 χειρουργεία.
Σε λίγες ημέρες, το «Παπαγεωργίου» ξεκινά την παραγωγή ενέργειας, κίνηση που θα του εξοικονομήσει περί τις 700.000 ευρώ ετησίως.
Μαρία Μαθιοπούλου