Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι πρόωρες αποχωρήσεις στις ΔΕΚΟ και σε τράπεζες και η επαναφορά της 13ης σύνταξης μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη» του Brussels Group, που θα επιχειρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να «κλειδώσει» τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό μαζί με τα νέα φορολογικά μέτρα. Οι συζητήσεις αναφορικά με το Ασφαλιστικό εστιάζονται στα εξής:
- Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα ισχύσουν όμως για το διάστημα 2020-2025 και μετά. Στόχος είναι να μείνουν ανεπηρέαστα τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν καρπωθεί χιλιάδες εργαζόμενοι και να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
- Αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ισχύουν σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες.
- 13η σύνταξη: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να την επαναφέρει στους συνταξιούχους που έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ. Οι δανειστές πιέζουν έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί φέτος το συγκεκριμένο μέτρο.
- Διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία και του μαθηματικού τύπου για το εφάπαξ.
- Διατήρηση των διατάξεων που προκαλούν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.
- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να μείνουν τρία (ΙΚΑ – μισθωτοί, ΟΑΕΕ – ελεύθεροι επαγγελματίες, ΟΓΑ – αγρότες).
Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές πιέζουν για να ανέβει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, αντί για 1,5% που επιθυμεί η κυβέρνηση. Αν όμως ληφθεί υπόψη η πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει φέτος πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5%, τότε καθίσταται σαφές πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να φτάσει στο 3,5% και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα 6 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση, πάντως, έχει καταθέσει δύο σενάρια μέτρων (13 και 14 δισ. ευρώ) για τη διετία 2015-2016, που περιλαμβάνουν μεταξύ των παρεμβάσεων ενιαίο ΦΠΑ και νέα «χαράτσια».
Οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν σήμερα και πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη του Εuroworking Group. Εφόσον επιβεβαιωθεί, σε επίπεδο τεχνοκρατών, η σύγκλιση απόψεων, τότε το μήνυμα αυτό θα περάσει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, έτσι ώστε η ΕΚΤ να δώσει ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα. Για το θέμα συνομίλησαν εκ νέου χθες βράδυ τηλεφωνικά, ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Τετ α τετ Βαρουφάκη – Σόιμπλε
Συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη θα έχει ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε πριν από το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό αποκάλυψε ο τελευταίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ναι μεν οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει εποικοδομητικές, αλλά ο ίδιος δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα στο Eurogroup της Δευτέρας.
Περίπου την ίδια ώρα, ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι βλέπει συμφωνία σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. O Ελληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως ένα επενδυτικό πακέτο, διαχείριση του χρέους και ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος, λέγοντας: «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία και πλέον μιλάμε την ίδια γλώσσα». Πρόσθεσε ότι «στο Eurogroup ελπίζουμε πως θα έχουμε κάνει πρόοδο που θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε, προκειμένου να φτάσουμε σε μετέπειτα συμφωνίες. Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση, θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Παράθυρο ελάφρυνσης χρέους
Κλείνει το μάτι στην ελληνική κυβέρνηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού». Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup απέκλεισε ως «πολιτικά ανέφικτη» τη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά θεωρεί πως η ελάφρυνση μπορεί να συζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους.
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ο Ολλανδός αξιωματούχος σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι θετικό, αλλά είναι πολύ νωρίς να περιμένει κανείς τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου». Και προσθέτει: «Από πολιτική άποψη, η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι εκείνη στα τέλη Ιουνίου, όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα μπορούσε, όμως, να υπάρξει και ταχύτερη προθεσμία, εάν το πρόβλημα ρευστότητας στην Αθήνα γίνει πολύ μεγάλο. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποφύγουμε αυτό το σημείο. Δεν θέλουμε μία συμφωνία υπό πίεση».
Υπό εξέταση η αύξηση του «κατώτατου» στο μέλλον!
Η μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού για αργότερα, έτσι ώστε να «διασωθεί» η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φαίνεται ότι εξετάζεται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν έτσι ώστε να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο άρθρο από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είναι έτοιμο και έχει δοθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ΟΚΕ για τη σχετική γνωμοδότηση. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο νομοσχέδιο που επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι τριετίες
Αυτό σημαίνει ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και γίνονται ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργαζομένους και σε εργοδότες και παρέχεται το δικαίωμα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, ακόμα και αν δεν βρίσκονται υπό τη σκέπη του συλλογικού τους οργάνου. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες: «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι για να αλυσοδεθεί. Οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν για να εκφράζουν τις μεγάλες δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει πάρει το δρόμο του. Περιμένω τις επόμενες ημέρες τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ τον ILO και αμέσως μετά θα μπούμε στην τελική ευθεία για να προχωρήσει».