«Έπιασε» δουλειά η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Χρέους, η οποία θα έχει τα πρώτα προκαταρκτικά πορίσματα εντός του Ιουνίου, ενώ η λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας υπολογίζεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, ίσως και περισσότερο από ένα έτος.
Οι υπο-επιτροπές της θα έχουν συνεχείς συνεδριάσεις και μετά το τέλος της επόμενης «ολομέλειας» της Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 15 με 18 Ιουνίου, όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα πορίσματα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει να ζητά στοιχεία και από το Δημόσιο, που είναι σχετικά με το μνημόνιο και το χρέος.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αύριο η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της και ποινικές δικογραφίες που βρίσκονται στη Βουλή και περιέχουν, όπως είπε, πολύ σοβαρά στοιχεία σε σχέση με την εξέλιξη του χρέους και τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και τις διάφορες ενέργειες που οδήγησαν στην εκτίναξή του.
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις αποφασίστηκε ο «οδικός χάρτης» της περαιτέρω πορείας και τα χρονοδιαγράμματα.
«Δεν μπορεί ένας πολιτικός παράγων να δεσμεύει μία ολόκληρη χώρα χωρίς συμμόρφωση με το συνταγματικό, νομοθετικό και διεθνές πλαίσιο», δήλωσε με νόημα η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει ότι αν έχουν μπει υπογραφές, δεν μπορούν να αναιρεθούν.
«Αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία της Επιτροπής για τη συλλογή των στοιχείων»,δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει και υπο-επιτροπή, η οποία θα κλητεύει πρόσωπα και θα τα εξετάζει, ενώ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε ακόμα ένας μηχανισμός συλλογής στοιχείων, ο οποίος θα αποταθεί και σε διεθνείς οργανισμούς.
«Υπό την αιγίδα του κοινοβουλίου θα τίθενται ερωτήματα προς του εμπλεκόμενους στη διαχείριση του χρέους για να ληφθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για να δοθεί τέλος στη συγκάλυψη», τόνισε.
Ακτινογραφία του χρέους
Ο Επιστημονικός Συντονιστής της επιτροπής, Ερίκ Τουσέν τόνισε ότι «η επιτροπή συντάχθηκε για δεύτερη φορά στην ολομέλεια επί τρεις ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής ακούσαμε 15 παρουσιάσεις από μέλη της επιτροπής» και πρόσθεσε ότι «το 20% του χρέους ανήκει σε ιδιώτες, ενώ το 80% σε θεσμικούς πιστωτές, κάναμε ”ακτινογραφία” του χρέους και να αναλύσουμε για να δούμε πιο είναι επαχθές».
Επισήμανε ότι «καταρτίσαμε τους ορισμούς για τις τέσσερις κατηγορίες του χρέους που αποτελούν βάση διεθνούς δικαίου και διαφόρων νομολογιών και πως «αναλύσαμε τις νομικές πτυχές του χρέους από πλευράς προϋποθέσεων και όρων των διαφόρων μνημονίων».
Υπογράμμισε δε ότι «προσδιορίσαμε τη δομή που θα έχει η προκαταρκτική και τελική έκθεση που θα δώσουμε στη δημοσιότητα μετά τις 18 Ιουνίου». Στις 9-10 Ιουνίου τόνισε ότι θα γίνουν οι εισηγήσεις για αυτή την προκαταρκτική για να είμαστε έτοιμοι για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα γίνει στις 15-18 Ιουνίου.
«Οι πιστωτές αγοράζουν χρέος και έχει να κάνει με δάνεια που συνδέονται με συμβάσεις που και μία σειρά μέτρων που είναι συγκεκριμένα και έχουν υποδείξει οι πιστωτές. Υπάρχει μία στενή σύνδεση των πολιτικών και του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα λογιστικό έλεγχο και θα επιτρέψει να έχουμε πορίσματα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα», τόνισε, ενώ ανακοίνωσε ότι σε παρόμοια κίνηση προέβη και η Αργεντινή, που έχει συστήσει Επιτροπή στη Βουλή.
πηγή: protothema.gr