Εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης στο ταφικό μνημείο από την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη
Η Αμφίπολη, ύστερα από μια ολιγόμηνη περίοδο λήθης, «ξαναζωντανεύει». Το ταφικό μνημείο, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν αναστηλωθεί και συντηρηθεί, θα ταφεί κάτω από την άμμο», δέχεται και πάλι τις φροντίδες των ειδικών. Οι εργασίες από την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη -δίχως την παρουσία εκείνης, μια και η αρχαιολόγος απουσιάζει στο εξωτερικό, όπου σύντομα θα δώσει μια διάλεξη για την Αμφίπολη- ξεκίνησαν πυρετωδώς, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο θησαυρός της περιοχής. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται από νωρίς στο μνημείο «φροντίζοντας» τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στόχος όλων, τόσο των τοπικών Αρχών όσο και του υπουργείου Πολιτισμού, είναι το μέρος να καταστεί επισκέψιμο, μια και τώρα το μνημείο είναι ορατό μόνο από μακριά.
Οπως λένε, πάντως, και οι κάτοικοι της περιοχής, το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Σχολεία από όλη την Ελλάδα, αλλά και οργανωμένα γκρουπ τουριστών βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή, για να δουν -έστω και από μακριά- το σημείο των ανασκαφών. Μάλιστα, «έκρηξη» επισκεψιμότητας έχει σημειωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, όπου έχει καταγραφεί αύξηση σε ποσοστό 100% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δημοτικές Αρχές αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στον ταφικό περίβολο, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των κτημάτων που βρίσκονται περιμετρικά από τον λόφο Καστά. Τέλος, γίνονται κινήσεις για την αδειοδότηση υδατοδρομίου, το οποίο θα χτιστεί στο παλιό λιμάνι της Αμφίπολης.
Γιώτα Βαζούρα