Η Ζωή πήρε πίσω τις ενστάσεις της για τρεις υπουργικές! Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των ΟΤΑ, παύει η ποινική δίωξη υπαλλήλων
«Εβρεξε» τροπολογίες χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που επαναφέρει στην εργασία απολυμένους και διαθέσιμους του Δημοσίου, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να κάνει αποδέκτες, εκτός από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίες, άλλες 15 βουλευτικές! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αποχώρηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εξέφρασε ενστάσεις για τρεις υπουργικές τροπολογίες. «Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτές οι τρεις τροπολογίες δεν δικαιολογούνται και θα πρέπει να αποσυρθούν, διότι δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά, με τους υπουργούς Γ. Κατρούγκαλο και Ν. Βούτση να παίρνουν τον λόγο για να δικαιολογηθούν. Κατόπιν τούτου, η πρόεδρος της Βουλής έδειξε να κατανοεί την αναγκαιότητα να εισαχθούν στο νομοσχέδιο, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει πότε θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί 15 τροπολογιών που νωρίτερα είχε ζητήσει το Ποτάμι!
Σε κάθε περίπτωση, μία από τις εν λόγω τροπολογίες ουσιαστικά γκρεμίζει το έργο του πρώην υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπαλλήλων των ΟΤΑ καθώς και των εκπροσώπων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αίρει το αξιόποινο των παραλήψεων (εκούσιες και ακούσιες), παύει οριστικά τις ποινικές και τις πειθαρχικές διώξεις, αλλά και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους. Στην πραγματικότητα παρέχεται πλήρης κάλυψη των ποινικών, των πειθαρχικών και των οικονομικών συνεπειών. Εκτός αυτού επιβραβεύονται, αφού παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού!
Σε ό,τι αφορά δε τις υπόλοιπες τροπολογίες αυτές, μεταξύ άλλων αφορούν:
– Την κάλυψη τυχόν ζημιάς από την υποχρέωση των φορέων να καταθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, αλλά και την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από την υποχρέωση κατάθεσης των διαθεσίμων στην ΤτΕ.
– Τη μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
– Τις δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.
– Την αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
– Τις αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
– Την επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ.
– Την παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το εξής: επί 254 παρόντων, 157 ψήφισαν «ναι», 79 «όχι» και 18 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., καταψήφισαν Ν.Δ., Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».