Το σχέδιο (που όμως επισήμως διαψέυδεται) αποσκοπεί σε έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 180.000.000
Αναστάτωση και σύγχυση στους φορολογουμένους προκάλεσαν πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί περί επιβολής φόρου ένα τοις χιλίοις (1%ο) στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν στη συνεχεία από το υπουργείο Οικονομικών. Ομως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό (που περιλαμβανόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως μέτρο τόνωσης των ασφαλιστικών ταμείων) μπαίνει προσωρινά στο «ψυγείο»!
Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το 1%ο συναλλαγών αξίας 180 δισ. ευρώ, όσο περίπου είναι και το ΑΕΠ της χώρας.
Από το πρώτο ευρώ
Ο φόρος ανάληψης καταθέσεων, εφόσον προχωρήσει, θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ (0,001 ευρώ η επιβάρυνση) και θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking κ.ά.).
Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Σε κάθε 100 ευρώ ανάληψης ο φόρος θα είναι 0,10 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 100 ευρώ και για 1.000.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.
Ο φόρος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνο την ανάληψη.
Ρήξη ή μπλόφα! Διαρροές για μη πληρωμή του ΔΝΤ
Το τελευταίο χαρτί της φέρεται ότι είναι έτοιμη να ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ταμειακή ασφυξία: να μην καταβάλει στο ΔΝΤ τη δόση των 750.000.000 ευρώ την ερχόμενη Τρίτη. Σύντομα θα φανεί αν πρόκειται για υπαρκτή απειλή ή για μπλόφα!
Στελέχη της επιμένουν ότι η απόφαση «είναι ειλημμένη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» και θα υλοποιηθεί εάν δεν υπάρξει ρευστότητα έως τη Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup.
Υπέρ αυτής της εκδοχής είχαν μιλήσει στελέχη της κυβέρνησης και πριν από την καταβολή της προηγούμενης δόσης, του Απριλίου, στο Ταμείο. Τότε, όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να… ξύσει τον πάτο του βαρελιού, κάτι που δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει τώρα ή δεν το επιθυμεί, για να στείλει «μηνύματα».
Πηγές του Μαξίμου απαντούν επ’ αυτού διπλωματικά: «Οσο υπάρχουν χρήματα, θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Οταν υπάρξει δίλημμα, έχει προτεραιότητα η κοινωνία».
Μια τέτοια εξέλιξη προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ησυχος. «Να μην πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ», είπε, διότι «το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις».
Ο Βίζερ δεν βλέπει σύντομα ολοκληρωμένη συμφωνία
Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα, όπως αναμενόταν, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWP) Τόμας Βίζερ, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν ενσκήψει μια πραγματική κρίση ή μια χρεοκοπία.
«Πιστεύω ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στην Ελλάδα ότι ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον του είναι εντός της ευρωζώνης. Εχει δώσει μια εντολή, η οποία, όπως μου φαίνεται και όπως φαίνεται και στους Ελληνες πολιτικούς, είναι αρκετά ξεκάθαρη, να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα με τους πιστωτές» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Ο Π.Τόμσεν ήθελε κούρεμα με,περιορισμένο δε»
Αποστάσεις από το προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν ζήτησε στο τελευταίο Eurogroup τη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε στο Reuters ότι το ΔΝΤ δεν απαίτησε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώστε να μπει σε βιώσιμη τροχιά. Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε πως ο Τόμσεν τούς είπε ότι η πορεία μείωσης του χρέους γίνεται πολύ πιο δύσκολη μετά τη διακοπή των μεταρρυθμίσεων και πως η Αθήνα πήγαινε καλύτερα από τους στόχους έως τις εκλογές.
Αμφιβολίες
Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές πρόσφατα και επανέλαβε την ομόφωνη επιθυμία του Eurogroup να βοηθήσει τη χώρα. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11 Μαΐου.
Το Ταμείο από την πλευρά του εξέδωσε διπλωματική ανακοίνωση αναφέροντας πως «δεν πίεσε για μία ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα» αλλά «όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων που τέθηκαν του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο».
Στον απόηχο του ίδιου δημοσιεύματος, δηλώσεις έκανε και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι ελπίζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας να είναι συνεπές, λεπτομερές και ολοκληρωμένο, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ώστε η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους να εξελιχθεί με θετικό τρόπο. «Ελπίζουμε ότι οι Ελληνες είναι αφοσιωμένοι σε αυτό» πρόσθεσε και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit.
«D.W.»: Η Μέρκελ θέλει να σώσει τους Ελληνες!
Με τίτλο «Η Μέρκελ έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναλύει με ποιον τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος μεθοδεύει να περάσει τη συμφωνία τόσο παρακάμπτοντας τη λογική του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κρατά σκληρή γραμμή, όσο και πείθοντας το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ακόμη μία βοήθεια προς την Ελλάδα.
Αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, καίτοι σε καλό κλίμα, εξελίσσονται αργά, εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, το άρθρο της εφημερίδας επισημαίνει: «Ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Ελληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει “ανοιχτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία”, τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη». Οπως υποστηρίζει η «Die Welt», παράλληλα με την κ. Μέρκελ, η ΕΚΤ θα πρέπει να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην Αθήνα, ώστε να αποτρέψει τον εφιάλτη του Grexit, καθώς η Ευρώπη όπως και η καγκελάριος δεν θέλουν να ρισκάρουν «δείχνοντας την έξοδο στους Ελληνες. Φοβούνται ότι μια έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος».
44.391 ζητούν ήδη επίδομα σίτισης
Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο υποβλήθηκαν 120.726 αιτήσεις από ενδιαφερομένους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από το σύνολο των αιτήσεων, σχεδόν μία στις τρεις, δηλαδή 44.391, αφορούν την επιδότηση σίτισης. Ακολουθούν με 1.822 αιτήσεις το επίδομα ενοικίου, ενώ 1.078 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Πολύ υψηλός θεωρείται ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν (35.265) και αφορούν συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης. Ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (11.509) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές οι οποίες σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (670). Αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (25.991).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οι περισσότερες (67.088) πραγματοποιήθηκαν μέσω ΚΕΠ, ενώ υπήρξαν και 53.638 αιτήσεις που εστάλησαν ιδιωτικά.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 20 Μαΐου. Θα ακολουθήσει επεξεργασία των αιτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και εκτιμάται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου το αργότερο θα προκύψουν οι σχετικοί πίνακες με τους δικαιούχους των παροχών που έχουν θεσμοθετηθεί.