Αφιερωμένη στα παιδιά η τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Κάθε μέρα σε ολόκληρο τον πλανήτη πεντακόσια παιδιά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται και μένουν παράλυτα. Περισσότερα δηλαδή από εκατόν ογδόντα έξι χιλιάδες παιδιά έως 19 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, σε όλο κόσμο ετησίως, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν, ως επιβάτες, από ό,τι τα παιδιά στην Ελβετία. Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που φέτος αφιερώνει στα παιδιά την τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (4-10 Μαΐου). Στόχος να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παιδικές ζωές και να ενισχυθεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών μέσω της συντονισμένης δράσης ευαισθητοποιημένων φορέων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το 2014 στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης της Τροχαίας, ο αριθμός των νεκρών από οδικά τροχαία ατυχήματα ανήλθε στους 801, εκ των οποίων 31 ήταν παιδιά έως 17 ετών και 124 ήταν νέοι ηλικίας 18 -25.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-MΠΕ, η πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» Β. Δανέλλη-Μυλωνά «σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 15 έως 24 ετών, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω τραυματισμών.Βασικότερος ωστόσο παράγοντας για τα μεγάλα ποσοστά νεανικής θνησιμότητας από τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η μη επιβολή του νόμου. Δεδομένου ότι οι νέοι τείνουν να μιμούνται την οδηγική συμπεριφορά των γονιών τους, ενώ παράλληλα επηρεάζονται από το φιλικό τους περιβάλλον και τις πιέσεις των συνομηλίκων τους, η καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης και παιδείας πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο σε μικρή ηλικία και να συνεχίζεται δια βίου σε ένα περιβάλλον εφαρμογής των κανόνων και του νόμου από πλευράς της Πολιτείας».
Προς την κατεύθυνση αυτή και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας ευαισθητοποιημένοι φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις, κινήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού σε συνεργασία με δήμους έχουν ξεκινήσει μια σειρά δράσεων για τους γονείς και τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» έχει προγραμματίσει για όλη την εβδομάδα δράσεις με την υποστήριξη συνεργαζόμενων φορέων και εθελοντών του, εντείνοντας του τις προσπάθειες για την περαιτέρω εκπαίδευση των μαθητών στο μείζον αυτό θέμα.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει
Δράσεις με την Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας και βιωματικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς φίλους:
– στην Αθήνα (Πλατεία Κοραή) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων (7-8/5).
– στη Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο COSMOS Mediterranean): δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς σε συνεργασία με το κατάστημα παιδικών ειδών «Τρίκυκλο», καθώς και βιωματικές δράσεις ενημέρωσης για το αλκοόλ & την οδήγηση με ειδικό τάπητα και γυαλιά προσομοίωσης μέθης και για τη χρήση ζώνης όλων των επιβατών στο όχημα (4-10/5).
– στο Μεσολόγγι (Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου) σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης (9/5).
Διεξαγωγή εργαστηρίων Οδικής Ασφάλειας με συμμετοχή Προσκόπων από την Ιρλανδία εν όψει της συμμετοχής του ΙΟΑΣ στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στην Ιαπωνία (7-8/5).Ενημέρωση – διανομή πληροφοριακού υλικού από το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια του ΙΟΑΣ στη Στοά του Βιβλίου.

Ο Συντονισμός για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Πληθώρα δράσεων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματίσει και ο Συντονισμός για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, στον οποίο και συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», Μαμάδες στο Δρόμο, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής κα.
Το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει:
– Έκθεση αφίσας με θέμα «Η Ταχύτητα Σκοτώνει» με αφίσες του Δημήτρη Αρβανίτη και μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας. Τόπος: Γέφυρα Σόλωνα – Γέφυρα Παιδιών: Λ. Κηφισίας & Στεφάνου Δέλτα.
– Δωρεάν έλεγχος ΚΤΕΟ και παιδικών καθισμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και των Εκπαιδευτών Οδήγησης. Ολοήμερη λειτουργία με εθελοντική προσφορά των εργαζομέων στο δημόσιο ΚΤΕΟ στο Χολαργό.
-Το Σάββατο 9 Μαΐου, γιορτή Παιδικής Οδικής Ασφάλειας, Πεδίο του ‘Αρεως, 11.00- 15.00.Επίδειξη τοποθέτησης /έλεγχος λειτουργίας παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο-Ασφαλής οδήγηση ποδηλάτου- Περπάτημα με και χωρίς γυαλιά προσομοίωσης μέθης- Κυκλοφοριακό παιγνίδι «η πόλη είμαστε εμείς». Περπάτημα -«Ξενάγηση» – εναλλακτικές προτάσεις για το Πεδίο του ‘Αρεως – Ζωντανή Μουσική «Παιχνιαδιάρικες και Ταξιδιάρικες Νότες» ομάδα παιδιών του Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιών – Ζωγραφίζω την πόλη που θέλω κα.
-Την Κυριακή 10 Μαΐου, 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία: Αυτή τη χρονιά συμμετέχοντας στις δράσεις της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας για τα Παιδιά και με κεντρικό σύνθημα: Βάλτε το Ποδήλατο σε όλα τα Σχολεία και Ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία. Αθήνα από Πεδίο του Αρεως στις 12.00 και σε πάνω από 30 πόλεις. Την ίδια ημέρα θεματικός περίπατος: Γυμνάσια και αθλητισμός στην Αρχαία Αθήνα
(ξενάγηση προσφορά κ. Α. Κοσκινά). Εκκίνηση 11.00 μπροστά στο Βυζαντινό Μουσείο – Λύκειο του Αριστοτέλη – Καλλιμάρμαρο Στάδιο – γυμνάσιο του Κυνοσάργους στο Νέο Κόσμο.
Επιπλέον, πολλαπλές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της εβδομάδας σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα, σε πάρκα κυκλοφοριακής και Δήμους απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ οργανωμένες επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στα Μουσεία Σιδηροδρόμων: ΗΣΑΠ- Πειραιά, Σιδηροδρόμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Δράμας.
Τέλος, οι εκπαιδευτές οδήγησης έθεσαν σε λειτουργία μια διαδικτυακή εφαρμογή για να ελέγξουμε τις γνώσεις μας σε σχέση με την κυκλοφορία, http://learn.seseoa.gr.
Η εφαρμογή για την αξιολόγηση γνώσεων σε σχέση με τους κανόνες κυκλοφορίας, είναι προσαρμοσμένη σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: 8-10 ετών, 11-13 ετών, 14-16 ετών, και πάνω από 17 ετών και αφορά: Σήματα και φανάρια, συνύπαρξη με άλλους χρήστες στο δρόμο, κρυπτόλεξο, το παιδί ως πεζός, ως επιβάτης και ως οδηγός, το περιβάλλον και οι κίνδυνοι, όπως επίσης τροχονόμος και προτεραιότητες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα