Οι δραστηριότητες και η γενικότερη προσφορά στα κοινά αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους, που η Ελληνίδα με καταγωγή από την περιοχή της Καλαμπάκας, Ιωάννα Ζαχαράκη, βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Γυναικών της πόλης Ζόλινγκεν, στη Γερμανία, όπου εργάζεται και υποστηρίζει γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε ανάγκη και αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες. Ο σύλλογος βραβεύει κάθε χρόνο και μία γυναίκα που παρουσιάζει πλούσια δράση σε τέτοιες υποστηρικτικές δομές. Με χαρά και συγκίνηση δέχτηκε η κ. Ζαχαράκη τη βράβευσή της, ενώ απαντώντας σε ερώτηση που της απευθύναμε, υπογράμμισε, ότι η δική της συνεισφορά είναι μόνο ένα μικρό πετραδάκι στο μεγάλο μωσαϊκό της προσφοράς και την αποδέχεται ως εκπρόσωπος όλων των γυναικών που δραστηριοποιούνται στους ίδιους ή αντίστοιχους τομείς.
Τόνισε δε, ότι ειδικά σήμερα η προσφορά στα κοινά είναι απαραίτητη. Όλες οι γυναίκες με τις δραστηριότητές τους, η κάθε μία στον τομέα της, διαμορφώνουν και προωθούν δράσεις ώστε η κοινωνία να γίνει πιο ανθρώπινη δείχνοντας στην πράξη μια ουσιαστική κοινωνική ευαισθησία στον συνάνθρωπό μας.
Η κ. Ζαχαράκη που εργάζεται ως εισηγήτρια για θέματα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας σε Κοινωνικό Φορέα και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, ετοιμάζει παράλληλα και το επόμενο επιστημονικό της σύγγραμμα που θα δημοσιευτεί στο τέλος του χρόνου, δραστηριοποιείται ως δημοτική σύμβουλος και έχει επανεκλεχθεί στο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης Ελληνικής Καταγωγής. Εργάζεται τον καιρό αυτό για την οργάνωση της Ακαδημίας Αξιών και στόχος της είναι, όπως σημειώνει, η αναβίωση του διαλόγου στο πλαίσιο της αναγκαιότητας των διανθρώπινων αξιών και του αλληλοσεβασμού ακόμη και σε ευρωπαϊκή βάση.
Έτσι, προς την κατεύθυνση αυτή, μεσολαβεί με τις αρμοδιότητές της και συμβάλλει στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που λόγω της κρίσης και των αρνητικών δημοσιευμάτων έχουν επηρεάσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Διαπιστώνει, η ίδια όπως τονίζει, ότι είναι επείγουσα η ανάγκη δράσης για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο για την προσαρμογή.
Με το Δίκτυο Αιρετών Ευρώπης τονίζει επίσης, ότι η σκληρή οικονομική λιτότητα δεν βγάζει την Ελλάδα από την κρίση.
Η διαπίστωση ότι η ζωή των ανθρώπων στην Ελλάδα, μετά τα πέντε χρόνια λιτότητας, δεν καλυτέρευσε, είναι μια διαπίστωση ακόμα της ίδιας, όπως και ότι τα ως τώρα μέτρα που εφαρμόσθηκαν δεν ήταν αποτελεσματικά, επειδή ένα μεγάλο τμήμα των βοηθειών χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των προηγούμενων δανείων και τόκων.
Με τις δραστηριότητές της θέλει ως μεσολαβήτρια να δράσει ανάμεσα στους Γερμανούς αλλά και στους συμπατριώτες της στην Ελλάδα. Παρατηρεί και ανησυχεί ότι στην Ευρώπη, που περνά τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις από την ίδρυσή της, η αλληλοσυμπεριφορά και τα μηνύματά προς τους πολίτες ειδικά των δύο χωρών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Λείπει ο σεβασμός και η αντικειμενικότητα. Σημειώνει δε: «Εμείς οι πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζούμε και εργαζόμαστε στη Γερμανία, γνωρίζουμε και βιώνουμε τις καταστάσεις και στις δύο χώρες. Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε κρίση πολιτισμική. Αυτή η κατάσταση δεν μας αρέσει. Γι΄αυτό οργανώνονται για την αλληλοπληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη σε συνεργασία με γερμανικούς και ελληνικούς φορείς διάφορες εκδηλώσεις. Από τις δύο πλευρές απαιτείται τώρα αλλαγή στάσης, ας δούμε το κοινό όφελος, ώστε με σύνεση και αλληλοσεβασμό να βρεθεί πλέον μία μακροχρόνια λύση. Ας αναγνωρίσει η Γερμανία, ότι η λιτότητα δεν αρκεί, αν δεν συνοδευτεί με προγράμματα επενδύσεων και ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά ας δούμε εμείς οι Έλληνες την σημερινή κρίση ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητές μας καθώς και τα τρωτά σημεία. Αν υπάρξει μια οργανωμένη δομή που θα επενδύσει στην καινοτομία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συνοδευόμενη με διαρθρωτικές αλλαγές και αν επικρατήσει η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα, η συνεργασία καθώς και η αναγνώριση των ικανοτήτων του άλλου, τότε θα εμπνεύσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των πολιτών της καθώς και των επενδυτών της».
Παράλληλα, με την πολιτική αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα η κ. Ζαχαράκη δέχεται και αιτήματα άμεσης συμπαράστασης από φορείς και άτομα που χρειάζονται βοήθεια, που ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες προσπαθεί να υλοποιήσει. Ετσι, συνεχίστηκαν όσο ήταν αναγκαίες οι μεταφορές ιατροφαρμακευτικού υλικού προς την Αδελφότητα της Αγάπης Χριστού στην Θεσσαλονίκη καθώς και άλλους φορείς. Μεγάλη είναι η συμπαράσταση των συμπατριωτών μας ιατρών και εθελοντών που συμβάλλουν στις προσπάθειες αυτές, αλλά και οι δωρεές των γερμανικών ιατροφαρμακευτικών Ιδρυμάτων, σημειώνει η ίδια.
Αξίζει να αναφερθεί και χαίρεται ιδιαίτερα για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η κ. Ζαχαράκη, ότι από τις προσπάθειες αυτές βοηθούνται από αρχές της χρονιάς κάθε μήνα οικονομικά και ορφανά του δήμου Καλαμπάκας, ύστερα από αίτηση των συγγενών καθώς και του δημάρχου, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες στο σχολείο και στις σπουδές τους.