Εξετάσεις ούρων σε κύπελλα του φραπέ

«Και το χειρότερο δεν είναι μόνο αυτό» παραδέχονται οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης

Η υγεία στο… απόσπασμα! Πλαστικά κυπελλάκια του… φραπέ, και μάλιστα χρησιμοποιημένα, αναγκάστηκαν να… αξιοποιήσουν ασθενείς στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης για να μπορέσουν να κάνουν τις εξετάσεις ούρων που τους ζητήθηκαν από τους γιατρούς. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή που εκτυλίχθηκε προ ημερών στο νοσοκομείο, όπου απεγνωσμένοι ασθενείς ζητούσαν από έκπληκτους ανθρώπους που έπιναν τον φραπέ (!) τους στο κυλικείο τα κυπελλάκια τους όταν τελειώσουν, ώστε να τα ξεπλύνουν και να τα χρησιμοποιήσουν για τη συλλογή ούρων, τα οποία στη συνέχεια θα πήγαιναν στο Μικροβιολογικό του νοσοκομείου.

Εξαντλήθηκαν τα δοχεία

Οι τριτοκοσμικές αυτές εικόνες προέκυψαν καθώς τα πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσης -που συνήθως βρίσκονται στις τουαλέτες, στα Επείγοντα του νοσοκομείου για τον σκοπό αυτόν, αφημένα όπως όπως και με τις συνθήκες υγιεινής να χωρούν πολλή συζήτηση- είχαν εξαντληθεί, οπότε οι ασθενείς έψαχναν την αμεσότερη λύση.

Οπως σημειώνουν άνθρωποι του νοσοκομείου στη «δημοκρατία», πρόκειται για συνήθη πρακτική, όταν τα κύπελλα στις τουαλέτες εξαντλούνται. «Οι επιλογές είναι δύο: ή τα κυπελλάκια του καφέ ή τα μπουκαλάκια με το εμφιαλωμένο νερό. Μερικές φορές είναι και καλύτερο ένα σφραγισμένο μπουκαλάκι νερό» λένε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα, που είναι και ακτινολόγος στο «Γ. Γεννηματάς», εξηγεί στη «δημοκρατία» ότι τα προβλήματα στα νοσοκομεία της πόλης είναι τόσο μεγάλα, ώστε κάτι τέτοιο έχει φτάσει να θεωρείται ήσσονος σημασίας και να ξεπερνιέται, αφού λείπουν ακόμα πιο βασικά πράγματα. «Δεν είναι σίγουρα ιδανική κατάσταση το να παίρνουν τα κυπελλάκια από τις τουαλέτες, έχει όμως νομιμοποιηθεί στη συνείδησή μας τόσο πολύ, που δεν μένουμε πια εκεί. Εδώ, μπορεί μια μέρα να μη λειτουργήσει ο κλίβανος για την αποστείρωση των εργαλείων, επειδή δεν είναι σε θέση ένα νοσοκομείο να πληρώσει για τη συντήρησή του» σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ίδια, θέλοντας να δώσει μια γεύση της κατάστασης, τονίζει ότι πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης υπήρχε καταγγελία πως δεν μπορούσε να γίνει μια απλή εξέταση φερριτίνης.

Μαρία Μαθιοπούλου

Θολό σχέδιο για κάλυψη 2.500.000 ανασφάλιστων

Ενα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους δημόσιο σύστημα υγείας επιχειρούν να δημιουργήσουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας μέσα από το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, τους αστέγους και τους μετανάστες χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Αυτό ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Στρατούλης, Θεανώ Φωτίου και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, δεν δόθηκαν απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα, όπως πώς θα μπορέσει το ΕΣΥ, που καταρρέει, να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε 2.500.000 ανασφάλιστους. Επίσης, δεν απάντησαν στο πόσο θα κοστίσει στον ήδη «ψαλιδισμένο» προϋπολογισμό του ΕΣΥ το πρόγραμμα και από ποια υπουργεία ή οργανισμούς θα κοπούν χρήματα προκειμένου να στηριχθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπάρχει ένα ποσό 150.000.000 ευρώ για την κάλυψη ανασφάλιστων. Ωστόσο, με τη διεύρυνση του αριθμού των ανασφάλιστων (πρόσφυγες, παιδιά μεταναστών κ.λπ.) το ποσό θα αυξηθεί. «Με τη δική μας ρύθμιση το ποσό αυτό θα μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από την τριμελή επιτροπή του εκάστοτε θεραπευτηρίου και μετά να κάνουν εισαγωγή. Οι επιτροπές αυτές καταργήθηκαν και με το ΒΥΑ, που θα λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα. Το ΒΥΑ καλύπτει τη φαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στο ΕΣΥ.

Ρίτα Μελά

Τροπολογία για τους επικουρικούς

Με διαδικασία εξπρές θα γίνονται οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών έως δυο έτη στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση – αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα, εφεξής απλοποιείται η διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων, οι οποίοι καλύπτουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, κ.λπ., με τη δημιουργία καταλόγων επικουρικών γιατρών, ανά ειδικότητα, στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι γιατροί θα τοποθετούνται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των Διοικητικών και Υγειονομικών Περιφερειών, των διοικητών των νοσοκομείων ή του προέδρου του ΕΚΑΒ. Η επιλογή θα γίνεται από καταλόγους, στους οποίους θα εντάσσονται όσοι υποβάλλουν αίτηση, που θα καταρτίζονται και θα τηρούνται ηλεκτρονικά, ανά ειδικότητα, στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η παρούσα διάταξη δεν προκαλεί επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι σήμερα η πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές) γίνεται με το καθεστώς έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών, το οποίο απαιτείται για να καλυφθούν άμεσα επείγουσες ανάγκες και προϋποθέτει έγκριση από το ΑΣΕΠ, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες. Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία απλοποιείται η διαδικασία πρόσληψης του παραπάνω προσωπικού, διευκολύνεται η άμεση πρόσληψη, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

«Ισχυρά συμφέροντα πολεμούν τα γενόσημα»

Ισχυρά συμφέροντα, που φρενάρουν την αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας, κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ η τρόικα τον πιέζει να «τρέξει» το θέμα της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, την ίδια ώρα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών, που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα, του δημιουργούν σοβαρά πρόβλημα και τον «δίνουν» στην τρόικα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, «λέει σε μένα η τρόικα “σπρώξε τη διείσδυση των γενοσήμων” και, τώρα που πάω να το κάνω στην πράξη, μου λέει άλλα. Αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιριών του πρωτότυπου φαρμάκου. Λένε στην Ελλάδα “κάν’ το”, αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα να μου πουν “δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, εάν δεν προωθήσετε τα γενόσημα”. Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία».

Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής ισχυρίστηκε ότι δέχεται πιέσεις ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο και συμπλήρωσε: «Οταν υπάρχουν δύο εταιρίες με 300.000.000- 400.000.000 ευρώ στην Ελλάδα, λέτε να κάνουν φιλανθρωπία; Αυτοί με “έδωσαν” προχθές στην τρόικα, όταν είπα ότι, όταν γράφει ο γιατρός γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάζει και ότι στις χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να υπάρχουν η δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία. Τώρα η τρόικα μου ζητάει εξηγήσεις».
Σήμερα ο υπουργός Υγείας θα συναντηθεί με εκπροσώπους πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα