Το πρώτο κυβερνητικό briefing μετά από 48 μήνες

Η ενημέρωση από τον Σακελλαρίδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων

«Μεταρρυθμίσεις σε καθεστώς ταμειακής ασφυξίας δεν μπορούν να υπάρξουν». Αυτή τη θέση της κυβέρνησης μετέφερε και επισήμως χθες ο εκπρόσωπός της Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εγκαινιάζοντας την τακτική ενημέρωση (briefing μετά από 48 μήνες) των κυβερνητικών συντακτών.

«Εχουμε δώσει 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια μέσα στο 2015 χωρίς να έχει υπάρξει εκταμίευση δόσης. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από τους πιστωτές, αλλά όσα μας οφείλονται με βάση τη δανειακή σύμβαση» σημείωσε. Στις εύλογες ερωτήσεις εάν είναι σε θέση η χώρα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του Μαΐου (με προεξάρχουσα τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 760.000.000 ευρώ), ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε την ευθεία απάντηση. «Σκοπός είναι να καταβάλουμε στην ώρα τους όλες τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, ώστε να είμαστε συνεπείς. Ομως, εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς», είπε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 «Ομίχλη»

Ως προς την «ομίχλη» που καλύπτει τα στάδια της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε ότι «σκοπός της κυβέρνησης (σ.σ.: μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου) είναι να υπάρξει συμφωνία που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα ζητήματα που είναι στη διαπραγμάτευση». Στη συνέχεια, «μπορεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο, να φτάσουμε και σε μια συνολικότερη συμφωνία». Εν προκειμένω, προκάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για τις πιέσεις που αφορούν ομαδικές απολύσεις, συντάξεις και ΦΠΑ, ενώ ανέφερε ότι και οι δανειστές δεν έχουν ενιαία άποψη, διότι στους κόλπους τους υπάρχουν διαφορετικές… συνιστώσες.

Ερωτηθείς από τη «δημοκρατία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη θέση ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της πέμπτης αξιολόγησης από τους δανειστές: «Η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένη λαϊκή εντολή στις εκλογές και δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που καταδίκασαν οι πολίτες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι ”κόκκινες γραμμές” δεν είναι καπρίτσιο, αλλά εξυπηρετούν στόχους για οικονομική ανάκαμψη». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (σ.σ.: και του ΔΝΤ), σύμφωνα με τις οποίες το Μνημόνιο ήταν σε λάθος βάση.

Για τη «σύσταση» του Π. Λαφαζάνη («αν δεν τα καταφέρουμε, να παραδώσουμε την κυβερνητική σκυτάλη») ο κ. Σακελλαρίδης περιορίστηκε να πει ότι «θα τα καταφέρουμε», ενώ προσπέρασε την ερώτηση για τυχόν δημοψήφισμα με τη φράση «οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα – η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση».
Τέλος, μετέφερε τη στήριξη του πρωθυπουργού στον Γιάνη Βαρουφάκη, διαβεβαιώνοντας ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.

Μαρίνα Μάνη

«Βόμβες» από τον Καμμένο για τις μίζες των εξοπλιστικών

«Βόμβες» εξαπέλυσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου έχει στα συρτάρια της πολλούς φακέλους σχετικά με τα εξοπλιστικά, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της δημοκρατίας. «Σας διαβεβαιώνω ότι κάποιοι θα πάνε φυλακή» είπε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει: «Από τα 84 δισεκατομμύρια ευρώ προμηθειών της περιόδου Σημίτη πληρώσαμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση την περίοδο 2010-2015».

Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι το «2009 κάποιοι καθήλωσαν τα αεροσκάφη για να πάρουν καινούργια παραγγελία. Αλλά δεν την πήραν γιατί θα πήγαιναν μέσα», προσθέτοντας ότι «κάποιοι μεσάζοντες θα είχαν βγάλει μεγάλες προμήθειες» με την αγορά καινούργιων αεροσκαφών.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε στις κατηγορίες που του προσάπτουν, λέγοντας ότι «απλά εμείς ακολουθούμε αυτά που εισηγείται το Πολεμικό Ναυτικό».
Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Κεφαλογιάννη, υπενθυμίζοντας τα υποβρύχια που έγερναν και «τον Θωμά Λιακουνάκο που πήρε 68.000.000 ευρώ» για να ανοίξει το εργοστάσιο της Pirelli.

Αλ. Διαμάντης

Παυλόπουλος: Οι περιφέριες καλώς βοηθούν την Πολιτεία

Για ακόμη μία φορά ο Προκόπης Παυλόπουλος στήριξε την κυβέρνηση στην επιλογή παραχώρησης των ταμειακών διαθεσίμων από τις περιφέρειες. Υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η Πολιτεία εγγυάται στο ακέραιο τους πόρους σας και την οικονομική σας αυτοτέλεια, όπως ακριβώς απαιτεί το Σύνταγμα και αυτή την υποχρέωση θα τη φέρει σε πέρας με οιοδήποτε κόστος».
Ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «καθένας αναγνωρίζει σήμερα τον καταλυτικό ρόλο της περιφέρειας ως θεσμού, πρώτον στην πορεία ανάπτυξης που πρέπει να λάβει η ελληνική οικονομία ύστερα από τη βαθιά κρίση που έχει περάσει».
Εξήρε, τέλος, τη στάση των περιφερειαρχών, κάνοντας λόγο για υπεύθυνη στάση και για συμπαράσταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, απαντώντας, ανέφερε: «Η συναίνεση στην πράξη φαίνεται και στα δύσκολα. Και εμείς ως περιφέρειες και περιφερειάρχες το αποδείξαμε στην ύστατη στιγμή».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα