Η μνήμη του Τίτο παραμένει ζωντανή στη Σερβία

Θαυμαστές του Τίτο, κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι, επισκέπτονται το μαυσωλείο κάθε χρόνο προκειμένου να εναποθέσουν λίγα λουλούδια για τον αγαπημένο τους ηγέτη. “Είχαμε μια αξιόλογη φήμη μαζί του, είχαμε δικαιώματα, ασφάλιση υγείας, εκπαίδευση, χτίσαμε τη χώρα” λέει στη σερβική τηλεόραση RTS η Μαρίνα Γιοβάνοβιτς, κάτοικος Βελιγραδίου. Από την πλευρά της, η Σέβαλα Μπέγκετιτς, από την πόλη Τούζλα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που πήγε στο Βελιγράδι προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Τίτο, λέει πως η ζωή στη Γιουγκοσλαβία ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι σήμερα. “Όταν ήταν (στην εξουσία) ο Τίτο, οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδεύουν όπου ήθελαν και να κάνουν ό,τι ήθελαν, καθώς είχαν όλα όσα ήθελαν” δήλωσε η Μπέγκετιτς στη σερβική δημόσια τηλεόραση.

Στο Σαράγεβο, όπως αναφέρει το βαλκανικό δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, η Ένωση Μπροζ Τίτο κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της βοσνιακής πρωτεύουσας, ακριβώς στις 3:03 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που ο Τίτο άφηνε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σλοβενίας πριν από 35 χρόνια. Με αφορμή την επέτειο, η οικογένεια Κέζμαν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δημοσίευσε έναν επικήδειο στην εφημερίδα “Oslobodjenje” του Σαράγεβο, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται πόσο ευτυχισμένα ήταν τα χρόνια της παντοδυναμίας του Γιουγκοσλάβου ηγέτη και πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση σήμερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Βετεράνοι, μέλη του κινήματος των Παρτιζάνων και Κομμουνιστών, στο Μαυροβούνιο, ζήτησαν την ανέγερση ενός μνημείου για τον Τίτο στην Ποντγκόριτσα, την πόλη που κάποτε έφερε το όνομα του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Από το 1946 ως την κατάρρευση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας, το 1992, η Ποντγκόριτσα λεγόταν Τίτογκραντ και μία λεωφόρος στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου εξακολουθεί να φέρει το όνομά του. Στην κηδεία του Τίτο είχαν παραστεί 200 εκπρόσωποι κρατών, μεταξύ αυτών τέσσερις βασιλιάδες, 31 πρόεδροι, έξι πρίγκιπες, 22 πρωθυπουργοί και 47 υπουργοί Εξωτερικών. Η κηδεία του Τίτο αποτέλεσε αφορμή για να βρεθούν στον ίδιο χώρο πολιτικοί και από τις δύο πλευρές από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”, όπως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα