Οι επαγγελματίες προπονητές (!!!) των video games

Η ακαδημία που δημιουργήθηκε στο Αιγάλεω με στόχο να εκπαιδεύει παίκτες προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικτυακά παιχνίδια με σκοπό το κέρδος.«Δεν είμαστε καμένοι» δηλώνουν οι ίδιοι λέγοντας πως αυτό είναι το σπορ του μέλλοντος

{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Στα… ακαλλιέργητα για την Ελλάδα «χωράφια» της βιομηχανίας του gaming, η οποία «τρέχει» παγκοσμίως με ιλιγγιώδη ρυθμό και ο τζίρος της ξεπέρασε πέρσι τα 13 δισ. δολάρια, αποφάσισαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους δύο 26χρονοι, λάτρεις των video games. Ο Δημήτρης Μοναχός και ο Ναπολέων Γεωργουλόπουλος αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρό τους επενδύοντας στο χόμπι τους. Τον Φεβρουάριο του 2014 ίδρυσαν στο Αιγάλεω την πρώτη ακαδημία για gamers στην Ελλάδα, με στόχο να αναδείξουν το επαγγελματικό «πρόσωπο» του gaming και να εδραιώσουν τα παιχνίδια ανταγωνιστικού χαρακτήρα (e-sports) ως επιλογή καριέρας για κάποιον που θέλει να τα ακολουθήσει και να πληρώνεται καλά!

«Πάντα μου άρεσε η νοοτροπία του gaming στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες της Ασίας, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Κίνα, Ινδονησία και Ταϊβάν, όπου έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση από τη δεκαετία του ’90. Το gaming στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ πίσω, είναι πάρα πολύ καινούργιο, αλλά έχει πάρα πολύ έδαφος μπροστά του για ανάπτυξη σε επαγγελματικό επίπεδο» λέει στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης, προγραμματιστής, που απέκτησε τα πρώτα ερεθίσματά του στο δημοτικό παίζοντας «Age of Empires II». Το Greek Gaming Academy (GGA), που ακολούθησε τη «συνταγή» παρόμοιων σχολών που λειτουργούν σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αμερική, ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας σε νέους παίκτες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε δημοφιλή διαδικτυακά παιχνίδια ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη συμμετοχή τους στα τουρνουά και να βγάλουν χρήματα!

Οι προπονητές

Στην ακαδημία διδάσκεται η αφρόκρεμα των e-sports: «League of Legends», «Dota 2», «Call of Duty Ghosts», «Counter-Strike: Global Offensive» και «Star Craft II». Οι έξι προπονητές είναι Ελληνες -όλοι ηλικίας από 18 έως 22 ετών-, έχουν διακριθεί στα συγκεκριμένα παιχνίδια και ασχολούνται επαγγελματικά με το gaming. Μαθαίνουν στους παίκτες τα «μυστικά» του κάθε παιχνιδιού και τους κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικούς ώστε να σταθούν με αξιώσεις στη διεθνή σκηνή.

«Οι καλύτεροι gamers είναι οι Κορεάτες. Εχουν πλήρη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, ξέρουν από τους γονείς τους ότι δεν είναι κάτι κακό, όπως πιστεύουν πολλοί στην Ελλάδα. Υπάρχει μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα» σημειώνει ο Ναπολέων, ο οποίος σε ηλικία οκτώ ετών «πειραματίστηκε» πρώτη φορά με το Atari. Με σπουδές στο μάρκετινγκ και στη διαφήμιση, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αγαπημένο του «σπορ», το οποίο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχει, όπως λέει ο ίδιος, απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει ουσιαστικά μία οργανωμένη επαγγελματική ομάδα και ασχολείται με το «League of Legends». Η ομάδα αυτή έχει προσλάβει παίκτες, τους πληρώνει με μισθό, τους παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία δουλειάς (υπολογιστής, γρήγορη σύνδεση στο internet κ.ά.) και τους προπονεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ονομάζεται gaming house). Oπως σημειώνουν οι ιδρυτές της ακαδημίας, το gaming στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί από μεγάλη μερίδα του κόσμου και το ακολουθεί μονίμως η ταμπέλα του «εθισμού». Λένε «ναι» στα βιντεοπαιχνίδια, όμως με μέτρο. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο Ναπολέοντας: «Ο κανόνας του μέτρου ισχύει για όλα τα πράγματα. Αν κάποιο παιδί, για παράδειγμα, παρατήσει τη ζωή του για να παίζει όλη την ημέρα ποδόσφαιρο και δεν γυρνάει στο σπίτι του για να φάει, κάνει κακό στον εαυτό του. Ο ίδιος κανόνας υπάρχει και για το gaming».

Σε όσους υποστηρίζουν ότι οι gamers είναι «καμένοι» ο Δημήτρης απαντά: «Είναι εντυπωσιακό το πνευματικό επίπεδο που χρειάζεται να έχει κανείς για να αντεπεξέλθει σε αυτήν την κατηγορία των παιχνιδιών. Απαιτούνται μεγάλη ταχύτητα σκέψης και δράσης, στρατηγική, τρομερή συγκέντρωση και πολύ καλός οπτικοκινητικός συντονισμός». Ο κύκλος των μαθημάτων είναι μηνιαίος και περιλαμβάνει 16 διδακτικές ώρες (δύο δίωρα την εβδομάδα). Δύο προπονητές της ακαδημίας, που βρίσκεται στην πλατεία Εσταυρωμένου, στο Αιγάλεω, ασχολούνται με το «League of Legends» και οι υπόλοιποι με τα άλλα παιχνίδια.

Με έπαθλο 1.000.000 δολάρια!

Η παγκόσμια αγορά βιντεοπαιχνιδιών, συνδυάζοντας κονσόλες, κινητά τηλέφωνα, προσωπικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία νέα και ήδη διαδεδομένη κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών, που μέρα με τη μέρα «γιγαντώνεται», είναι και τα λεγόμενα e-sports. Χρονιά-καταλύτης στην ανάπτυξη των ανταγωνιστικών παιχνιδιών ήταν το 2009, όταν εμφανίστηκε το «League of Legends», παιχνίδι που μπορεί να το κατεβάσει ο χρήστης δωρεάν από το διαδίκτυο. Σύντομα απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς και παγκόσμια φήμη. Στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα «League of Legends», που διεξήχθη στην έδρα των Λος Αντζελες Λέικερς, η νικήτρια ομάδα κέρδισε χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δολάρια!

Στην παγκόσμια βιομηχανία του gaming εμπλέκονται «κολοσσοί» του κλάδου των ηλεκτρονικών, εταιρίες με βαρύ όνομα στην παγκόσμια αγορά, σπόνσορες από όλο το επιχειρηματικό φάσμα και (εσχάτως) τηλεοπτικά κανάλια, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να καλύψουν τα τουρνουά. Τα «αστέρια» του gaming εντάσσονται σε ομάδες που τους κόβουν κανονικό μισθό, ενώ έχουν και τη στήριξη των χορηγών. Πολλοί από αυτούς βγάζουν χρήματα και υπό τη μορφή της δωρεάς (donation), όταν γραφτεί κάποιος στο διαδικτυακό κανάλι τους προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις τους στα παιχνίδια.

Βιομηχανία των games

Το 2014 ο συνολικός τζίρος της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έφτασε τα 13,1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών NPD Group, το «Call of Duty: Advanced Warfare» ήταν την περασμένη χρονιά ο τίτλος με τη μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές, αφήνοντας πίσω του κορυφαία παιχνίδια, όπως το «Madden NFL» και το «Destiny». Εκτός από τις κονσόλες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στη μάχη του gaming και τα κινητά τηλέφωνα, με «όχημα» το «Freemium», έναν συνδυασμό του δωρεάν (free) και του συναρπαστικού (premium) παιχνιδιού. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο «σερβίρει» στον πελάτη ένα παιχνίδι δωρεάν και στη συνέχεια του προσφέρει μία βελτιωμένη έκδοση αντί αμοιβής.

Στάθης Βασιλόπουλος,
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα