Η κυβέρνηση στρέφει, σε πρώτη φάση, το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την Τετάρτη, προσδοκώντας μια απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του
Σε νέα βάση συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε επίπεδο Brussels Group, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα σχέδια για ενδιάμεση συμφωνία και να επιδιώξει πλέον συμφωνία – πακέτο εντός του Μαΐου.
Ο στόχος για συμφωνία – πακέτο τον Μάιο επιταχύνει τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να στρέφει, σε πρώτη φάση, το βλέμμα της στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την ερχόμενη Τετάρτη, προσδοκώντας μια απόφαση που θα χορηγήσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.
Η Αθήνα προσβλέπει σε θετική απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς και σε συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.
Eπόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι μια θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αφού χάθηκε κάθε ελπίδα για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup νωρίτερα.
Ο νέος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία πακέτο με τους δανειστές φέρνει, αναπόφευκτα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα ακανθώδη ζητήματα που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκαν όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και η εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων με στόχο να γεμίσουν τα άδεια ταμεία το συντομότερο δυνατό.
Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, μετά την ξαφνική εμμονή από την πλευρά του ΔΝΤ, η οποία έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η επιμονή του ΔΝΤ για μειώσεις επικουρικών συντάξεων και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων δεν βρήκε σύμφωνους ούτε τους Ευρωπαίους εταίρους, το βάρος πέφτει στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που αφορούν στο δημοσιονομικό και το φορολογικό σκέλος.
Παρά τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 παραμένει, με τους εταίρους να το ανεβάζουν ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα το υπολογίζει μόλις στα 800 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει σήμα για υποχωρήσεις…
Όπως όλα δείχνουν, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να διατηρηθεί και φέτος, ενώ στο τραπέζι έχουν επίσης πέσει σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, η κυβέρνηση φέρεται πως τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή κοντά στο 15%, ενώ οι δανειστές φαίνεται να αξιώνουν ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον της τάξης του 18%.
Το σενάριο επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων μοιάζει πως εγκαταλείπεται, ενώ στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (άνω των 300 ευρώ).
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται πως εξετάζει και τα εξής φορολογικά μέτρα:
– Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες, καθώς και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.
– Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
– Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
news247.gr