Σχεδόν 5.800 μετανάστες διασώθηκαν από πλεούμενα στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν διεξαχθεί φέτος, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας. Δύο εβδομάδες αφότου σχεδόν 900 μετανάστες πνίγηκαν στο χειρότερο τέτοιο ναυάγιο στη Μεσόγειο της πρόσφατης ιστορίας, η ροή των ανθρώπων που προσπαθούν απεγνωσμένα να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής μεγεθύνεται, κυρίως επειδή οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις καλύτερες συνθήκες στη θάλασσα.
Επτά σοροί βρέθηκαν σε δύο μεγάλες πλαστικές βάρκες γεμάτες μετανάστες, ενώ σωστικά συνεργεία ανέσυραν από τη θάλασσα τις σορούς άλλων τριών, που πήδησαν στο νερό όταν είδαν να πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο, ανέφερε το Λιμενικό Σώμα. Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα σκάφος με μετανάστες που είχε αποπλεύσει με προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε στα ανοικτά της χώρας. Άλλοι 31 επιβαίνοντες στο πλοίο αυτό διασώθηκαν.
Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ένα γαλλικό πολεμικό που επιχειρεί εξ ονόματος της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, της FRONTEX, εμπορικά πλοία και ένα σκάφος της οργάνωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS) της Μάλτας, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Η εντεινόμενη ανομία και αναρχία στη Λιβύη, τη χώρα που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό μιας από τις βασικές οδούς που ακολουθούν οι μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, δίνει πλήρη ελευθερία δράσης στους διακινητές, οι οποίοι κερδίζουν κατά μέσον όρο 80.000 ευρώ από κάθε καραβιά, σύμφωνα με μια εν εξελίξει έρευνα ιταλικού δικαστηρίου.
Το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA μετέδωσε ότι οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 500 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε 5 πλεούμενα ανοικτά της Τρίπολης, ενώ ακόμη 480 μετανάστες συνελήφθησαν σε ένα αγρόκτημα κοντά στην πόλη Τζούφρα, και ακόμη 170 σε μικρή απόσταση. Οι άνθρωποι που διασώθηκαν στην ιταλική επιχείρηση μεταφέρονται στις ιταλικές ακτές, με ήδη ορισμένους να έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, και άλλους στο Τράπανι, στη Σικελία.