Τέσσερις μέρες μετά την επέτειο εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941 και λίγα 24ωρα πριν από τη συμπλήρωση των 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ανοίγει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
Την αρχή έκανε την Παρασκευή ο Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας για την καταβολή των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ακόμα και αν το Βερολίνο είχε επανειλημμένα αρνητική στάση.
«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα, αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα», υποστήριξε.
Την σκυτάλη πήρε η Ανγκελα Μέρκελ χθες, αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά «τραύματα» που άφησε εκείνη η περίοδος στην πατρίδα μας και σε άλλα κράτη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης προς όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας της.
«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», είπε η ίδια, για να προσθέσει:
«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες».
Για πρώτη φορά στο Νταχάου
Εξάλλου, με αφορμή εκδήλωση για την απελευθέρωση χιλιάδων εβραίων στις 3 Μαΐου 1945. η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε για πρώτη φορά το ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου στην Πολωνία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την επίσκεψή της στο μνημείο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με επιζώντες των θηριωδιών των ναζιστών, ενώ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη περισσότερων από 41 χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν στα κρεματόρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τίμησε το Σάββατο την 70η επέτειο από το τέλος της μάχης του Βερολίνου- που αποτέλεσε το πρελούδιο της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας.
«Σε εμάς εναπόκειται ειδικά -ενδεχομένως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- η ευθύνη να διατηρήσουμε μία παγκόσμια τάξη. Μία τάξη που θα διασφαλίζει την ειρήνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.
«Αυτό το καθήκον ανήκει, ιδίως, στη Γερμανία ο αχαλίνωτος εθνικισμός της οποίας βύθισε τον κόσμο στο χάος (…) και η οποία έκτοτε ενσωματώθηκε εκ νέου- με σύνεση και σταδιακά- στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ειρηνική τάξη», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ «το “ποτέ πια” σημαίνει επιπλέον για εμάς τους Γερμανούς: “ποτέ πια μόνοι!”» ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία εξωτερική πολιτική που θα είναι προσανατολισμένη προς «την κατανόηση μεταξύ των λαών, την αναζήτηση πολιτικών λύσεων στις διενέξεις και τη διατήρηση των δομών που συμβάλλουν στην ειρήνη».
πηγή: real.gr