Σε ποια σημεία ρίχνει σιγά σιγά νερό στο κρασί της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ολο και πιο κοντά σε νέο πακέτο υφεσιακών μέτρων
Σε φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές που ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμη και τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και μετάθεση κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, σέρνουν την κυβέρνηση η άκαμπτη στάση των δανειστών μας και η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα να έρχεται όλο και πιο κοντά ένα πακέτο μέτρων μνημονιακού τύπου.
Παρά τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές κυβερνητικών στελεχών, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, προκειμένου να χαλαρώσει η θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας άμεσα – ει δυνατόν ακόμη και πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου. Την περασμένη Πέμπτη κυβερνητικές πηγές άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» των υψηλών επικουρικών συντάξεων (με πιθανό όριο τα 300 ευρώ τον μήνα), μετάθεσης της επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους (σχεδιαζόταν να καταβληθεί από φέτος) και επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5%. Μία ημέρα αργότερα κορυφαίοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι θα τηρηθούν όλες οι κόκκινες γραμμές και δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, αν και παραδέχονταν ότι το Ασφαλιστικό θα ανοίξει πριν από το τέλος Ιουνίου, εν όψει της επιδιωκόμενης νέας συμφωνίας για την περίοδο από τον Ιούλιο και μετά.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα ήθελαν να ληφθεί σε αυτή μια απόφαση που θα δίνει ανάσα ρευστότητας στη χώρα μας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην εφημερίδα «Wall Street Journal», άφησε ανοιχτό παράθυρο για μια τέτοια απόφαση, η οποία όμως προϋποθέτει να βγει προηγουμένως «λευκός καπνός» από το Eurogroup. Η ελληνική πλευρά επιζητεί έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδος, αλλά η έως τώρα στάση των δανειστών μας δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για τη λήψη αποφάσεων πριν από τις 11 Μαΐου. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πιστωτές διεξάγονται πλέον υπό καλύτερες συνθήκες.
Στη βελτίωση του κλίματος και της παραγωγικότητας των διαβουλεύσεων συνέβαλε ο «ανασχηματισμός» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που ικανοποίησε τους δανειστές, γιατί δόθηκε η εικόνα ότι «ψαλιδίστηκε» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και, αντιθέτως, αναβαθμίστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον εκφράζονται με θερμά λόγια τον κ. Χουλιαράκη, ενώ κοινή γλώσσα φαίνεται ότι έχουν βρει και με τον κ. Τσακαλώτο. Επίσης, σχολιάζουν θετικά την επιστράτευση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις συζητήσεις, καθώς θεωρούν ότι δείχνει τη βούληση του κ. Τσίπρα για άρση του αδιεξόδου στο οποίο είχαν φτάσει οι συνομιλίες.
Οι φόροι στο Brussels Group τους οποίους είδαν (αρχικά) θετικά οι δανειστές
Με ακόμη πιο θετικό μάτι είδαν, βεβαίως, τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε την περασμένη Πέμπτη στο Brussels Group με πιο αναλυτικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν και σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων, όπως:
1. Φόρο διαμονής υπέρ του Δημοσίου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή τουριστικά καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, όπου ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ και ο πληθυσμός ξεπερνά τους 3.100 κατοίκους. Στα ίδια νησιά προτείνεται να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το «πλαστικό» χρήμα για συναλλαγές άνω των 70 ευρ’ω.
2. Φόρο 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο για την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
3. Χαράτσι 6% επί της εκδιδόμενης απόδειξης (προ ΦΠΑ) για πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ.).
4. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ., πισίνες και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.
5. Δήλωση κρυφών εισοδημάτων με επιβολή εφάπαξ φόρου έως 15%.
6. Ενεργοποίηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Οι προτάσεις αυτές, εφόσον εγκριθούν, θα ενσωματωθούν στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να προβλέπει ακόμα:
- Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων.
- Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.
- Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κ.λπ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.
- Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ.
- Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων.
- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.
- Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια.
- Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής.
- Διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ.
- Τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Μάριος Ροζάκος