Ποιες κατηγορίες πολιτών περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου για δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ
Σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) σε όλους τους ανασφάλιστους, άστεγους και μετανάστες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, προωθεί το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Υγείας και Εργασίας, με θέμα «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, στόχος μας είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις».
Ακόμα, θεσπίζεται ένα νέο σύστημα, με το οποίο οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από τα οποία θα προμηθεύονται οι δικαιούχοι και το ΒΥΑ. Στους δικαιούχους εντάσσονται κατηγορίες πληθυσμού που είτε αποκλείονταν από το ΕΣΥ είτε αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας.
Οι δικαιούχοι
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι όσοι πολίτες διαμένουν μόνιμα στη χώρα και διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά και όσοι βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους ή φιλοξενούνται προσωρινά σε κοινωνικούς ξενώνες, οι αιτούντες διεθνή προστασία ή άσυλο, μοναχοί, μουσικοί και όλοι όσοι ασχολούνται με το θέαμα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κρατούμενοι σε φύλακες και πολλοί άλλοι.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων Πολιτών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων ανά δήμο, ανά κατηγορία δικαιούχων, εφαρμογή για την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης χορήγησης του ΒΥΑ, ενώ προβλέπεται και σύνδεση με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους έως το μεσημέρι της 11ης Μαΐου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1202).
Ρίτα Μελά