Καθιερώνεται point system για κάθε παραβάτη, ενώ προβλέπεται ακόμα και φυλάκιση για κρυφά εισοδήματα
Πιλοτικά από το καλοκαίρι σχεδιάζεται να ξεκινήσει η λοταρία αποδείξεων, καθώς πήρε το πράσινο φως του Brussels Group μαζί με άλλα δύο φορο-μέτρα: την απενεργοποίηση του ΑΦΜ των φοροφυγάδων που εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής να κάνουν εικονικές συναλλαγές και τη χορήγηση μπόνους στους πολίτες που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, σε συνδυασμό με την αλλαγή του ποινολογίου τις Εφορίας ειδικά για τα πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω μη καταβολής ΦΠΑ. Πράσινο φως πήρε και το σχέδιο για περιορισμό των μετρητών στις συναλλαγές, αλλά αμφισβητείται ο χρόνος υλοποίησης εξαιτίας αυξημένων αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής (ηλεκτρονικές συσκευές επαγγελματιών, ταμειακές μηχανές και διασύνδεσή τους με Εφορία).
Ειδικότερα:
1. Λοταρία αποδείξεων: Η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση λοταρίας για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις αγορές τους. Θα θεσπίσει αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε λοταρία.
2. Φορο-μπόνους: Tο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει ένα μικρό μπόνους έκπτωσης φόρου 10% ή 15% ή 20% στους φορολογουμένους με χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου. Στον αντίποδα, έρχονται αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας, με καθιέρωση point system ανά παράβαση. Με διατάξεις νόμου θα προβλεφθεί ότι η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος από την Εφορία και η μη καταβολή ΦΠΑ θα ακυρώνουν τα φορολογικά πρόστιμα τα οποία δεν πληρώνονται και θα ενεργοποιούν απευθείας ποινικές κυρώσεις, προειδοποιώντας τους μεγάλους φοροφυγάδες και με τα δεσμά της φυλακής μεταξύ των ποινών.
3. Ελεγχοι – απενεργοποίηση ΑΦΜ: Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα απάτης για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι εφοριακοί, που συνεργάζονται με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Το σύστημα αυτό παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων. Οταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα, ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχτεί έπειτα από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και, έτσι, μπλοκάρει τη δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ. Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η ΓΓΔΕ απενεργοποίησε 18 ΑΦΜ, με όφελος 10.000.000 ευρώ για το Δημόσιο, καθώς οι εν λόγω ΑΦΜ συνδέονται με συναλλαγές τύπου carousel, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες.
Στέλιος Κράλογλου
La tribune: Η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη για ακραίες εξελίξεις!
Τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, αφενός στην Ελλάδα και αφετέρου στις οικονομίες των εταίρων και το ίδιο το ευρώ, βάζει στη… ζυγαριά ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune» Ρομαρίκ Γκοντάν, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός που φοβάται ή προσποιείται ότι φοβάται λιγότερο το Grexit τα παίρνει όλα. Ο Γκοντάν περιγράφει τις ενέργειες που δείχνουν ότι οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τις συνέπειες του κινδύνου αδυναμίας πληρωμών, ξεκινώντας από την προσέγγιση με τη Ρωσία, τα σενάρια για πιθανό δημοψήφισμα ή νέες εκλογές, ως τη συνάντηση Βαρουφάκη με Αμερικανό δικηγόρο ειδικευμένο στις αναδιαρθρώσεις χρεών.
Ντόμινο
Από την άλλη, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια τέτοια ακραία εξέλιξη, παρά τις δηλώσεις περί θωράκισης της Ε.Ε. σε ενδεχόμενο Grexit, ούτε και το ντόμινο των τεράστιων και σοβαρών προβλημάτων στα κράτη, στους θεσμούς και στις τράπεζες της ευρωζώνης που αυτό θα προκαλέσει. Σε περίπτωση χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους να καλύψουν μεταξύ άλλων τις ζημιές τους από τα ελληνικά ομόλογα, τις οποίες δεν θα έχουν με ποιον να τις διαπραγματευτούν πλέον, επισημαίνει ο αναλυτής. Προβλέπει επίσης ότι το Grexit θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα ισοπεδώσει τον μύθο του ευρώ, ότι δηλαδή το ενιαίο νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη βασισμένη στον μύθο ΕΚΤ.
Βαρουφάκης: Δεν υπογράφουμε μέτρα μόνο και μόνο για τη δόση!
«Συμφωνία θα επέλθει όχι στο Eurogroup, το οποίο είναι εθιμοτυπικό, αλλά πασχίζουμε να μην υπογράψουμε μεταρρυθμίσεις που δεν τις πιστεύουμε». Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χθες βράδυ στο 20ό Banking Forum που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη χαρακτήρισε «δύσκολη».
«Αποτυχημένα μοντέλα»
Επισήμανε δε ότι η ελληνική πλευρά πασχίζει για κάτι δύσκολο, δηλαδή «να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης αλλά ούτε και να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε, μόνο και μόνο για τη δόση». Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, «καθώς το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε με νόημα ότι «είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της Νομισματικής Ενωσης». Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι η περίπτωση του Grexit δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Βαρουφάκης τοποθέτησε τον εαυτό του στους ευρωπαϊστές και σημείωσε ότι «έχουμε ένα όνειρο, να μετεξελιχθεί η Νομισματική Ενωση σε οικονομική ένωση». Συμπλήρωσε δε ότι «έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο».
Παγκόσμιος ο κίνδυνος του Grexit λένε οι ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί δεν έχουν πειστεί ότι οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit μπορούν να είναι περιορισμένες κι έτσι πιέζουν Ελλάδα και πιστωτές να καταλήξουν σε «μια συμφωνία, με την οποία η χώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη». Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα Τζέισον Φούρμαν στην τηλεόραση του Bloomberg, σημειώνοντας ότι το ζήτημα παρακολουθεί προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα και το συζητά και στις επαφές του με άλλους ηγέτες. Οπως εξήγησε, κατά την άποψη του Λευκού Οίκου είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, των πιστωτών της και «όλου του κόσμου» να καθοριστούν οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και θα της δώσουν τη δυνατότητα να πληρώνει τα χρέη της. «Εάν Ελλάδα και θεσμοί δεν βρουν διέξοδο, αυτό δεν θα ήταν μόνο τρομερό για την Ελλάδα, θα ήταν πραγματικά ένας κίνδυνος που η παγκόσμια οικονομία δεν θέλει να διατρέξει» προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, καλώντας Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να ανασκουμπωθούν.